Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2025
Ενημερωτική συνάντηση για τις Αδελφικές Σχέσεις
ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ HELMEPA
Με αφορμή το θέμα “Τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας” συμμετέχουμε με ενθουσιασμό στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής Helmepa!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο 3ο Θεματικό κύκλο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ‘Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη’, Θέμα: ‘ Εθελοντισμός- Helmepa’, Τίτλος: Η φίλη μας η θάλασσα.
Η παιδική Helmepa μας διδάσκει ότι η προστασία του θαλάσσιου κόσμου είναι στα χέρια μας. Με απλές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε την διαφορά! Συμμετέχουμε, μαθαίνουμε και γινόμαστε μέρος της αλλαγής. Έτσι κι εμείς παρακολουθήσαμε βίντεο, πήραμε πληροφορίες και συζητήσαμε σχετικά με την σημαντικότητα της Ποσειδωνίας για τη θαλάσσια ζωή, τους κινδύνους, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν.
Έτσι, αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό, φτιάχνοντας τη δική μας αφίσα ενημέρωσης με τίτλο: ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ…στη Μεσόγειο και ρίχνουμε την άγκυρα μακριά, γιατί η Ποσειδωνία μας λυγά! Δεν αφήνουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας να χαθούν και έχουμε πάντα στη θάλασσα τον νου. Μιας και η Χίος είναι χώρα ναυτική, με παράδοση θαλασσινή!
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Στην καρδιά του χειμώνα, τον Ιανουάριο με τα κρύα, ασχοληθήκαμε με το γράμμα Ι, ι που ξεκινάει και το όνομα του μήνα μας! Έτσι, αφού γράψαμε το γράμμα Ι, ι με πολλούς τρόπους, το ξεχωρίσαμε από άλλα γράμματα, είδαμε σχετικό βίντεο, ξεχωρίσαμε εικόνες με λέξεις που ξεκινούν από τη φωνούλα “ι” και σκεφτήκαμε και άλλες δικές μας λέξεις, κάναμε και το σχετικό φύλλο εργασίας μας!
Στη συνέχεια, μέσα από το ψυχοκινητικό παιχνίδι διακρίναμε τα διάφορα Ι,ι, Η,η, Υ,Υ, τα οποία αν και ακούγονται με την ίδια φωνούλα “ι”, είναι διαφορετικά γραμματάκια.
Έπειτα, είδαμε εικόνες του χειμώνα και συζητήσαμε για αυτές, ενώ μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι κατηγοριοποιήσαμε τα ρούχα και τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε με βάση τον καιρό. Μάλιστα, κατασκευάσαμε και τον δικό μας χειμωνιάτικο σκούφο. Και ιδού το αποτέλεσμα!!
Ακόμη, ανασυνθέσαμε τις λέξεις χειμώνας και κρύο, είδαμε εικόνες με χειμωνιάτικα τοπία, συζητήσαμε για τις διαφορές του χειμώνα από τις άλλες εποχές και ζωγραφίσαμε και τη δική μας χειμωνιάτικη εικόνα.
Επίσης, συζητήσαμε και για τα ζώα των πάγων, τα οποία αντέχουν στον κρύο του χειμώνα και τις πολικές συνθήκες, ακούσαμε ένα τραγούδι για αυτά και παίξαμε και με κάρτες, δημιουργώντας χρονικές ακολουθίες δημιουργίας χιονάνθρωπου.
Επιπλέον, με αφορμή τον χειμώνα, μιλήσαμε για τις 4 εποχές και τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας, με την βοήθεια από ψηφιακές εικόνες, εποπτικού υλικού και καρτών, τις οποίες τις σειροθετήσαμε με βάση την κάθε εποχή.
Στο σημείο αυτό δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τον αριθμό 4 από τις 4 εποχές. Έτσι, αφού τον γράψαμε στον πίνακα της τάξης μας, τον σχηματίσαμε στην άμμο και με άλλα υλικά της τάξης μας, τον εντοπίσαμε στην τάξη μας και τον διακρίναμε από άλλους αριθμούς και αντιστοιχίσαμε το αριθμητικό ψηφίο με την ποσότητα, είδαμε βίντεο και ακούσαμε τραγούδια με τον αριθμό 4, κάναμε και το σχετικό φύλλο εργασίας!
Στο ολοήμερο, μιλήσαμε για το έργο του Γιάννη Τσαρούχη και δραματοποιήσαμε τη ζωή του. Μιλήσαμε για τον τόπο καταγωγής του τα Ψαρά, τα βρήκαμε στον χάρτη και στη συνέχεια αναφερθήκαμε στα μαθήματα ζωγραφικής που παρέδιδε στη Βιβλιοθήκη Κοραή και για την αγάπη που είχε για τη Χίο.
Μάλιστα, δραματοποιήσαμε το ακόλουθο αίνιγμα για τις 4 εποχές “Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις φίλοι, ωραία μάτια, σφιγμένα χείλη, ο ένας έρχεται, ο άλλος φεύγει, ποιος είναι δίπλα σου, ποιος βασιλεύει;” και αναλύσαμε και τον πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο “Οι 4 εποχές”. Στον συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζονται οι εποχές ως ανθρώπινες μορφές, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που στέκονται μπροστά σε ένα τραπέζι με φρούτα από όλες τις εποχές.
Ακόμη, τα παιδιά μάντεψαν τι κρύβεται κάτω από το ύφασμα και τον πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη. Βρήκαν τα φρούτα του χειμώνα και στη συνέχεια διαχώρισαν τα φρούτα ανά εποχή. Τέλος, προσπάθησαν να μαντέψουν ποιο φρούτο κρατούσαν με τα μάτια κλειστά.
Το επόμενο πρωινό μας φτιάξαμε και τους δικούς μας χιονάνθρωπους και παίξαμε και τα σχετικά ομαδικά παιχνίδια με τους χιονάνθρωπους, παίζοντας με το ζάρι και βάζοντας τους τα απαραίτητα αξεσουάρ και ρούχα, καθώς και τοποθετώντας τους στη σωστή αριθμητική σειρά και βάζοντας τους τόσα κουμπάκια όσα και ο αριθμός που είχαν.
Ασχοληθήκαμε ακόμη με το χιόνι και συγκεκριμένα με τις χιονονιφάδες. Έτσι, αφού τις ψάξαμε στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε τις διαφορετικές μορφές και σχήματα που έχουν και δεν χάσαμε την ευκαιρία να κατασκευάσουμε και τις δικές μας μοναδικές χιονονιφάδες!!
Παράλληλα, με αφορμή το χιόνι και τις χιονονιφάδες, παίξαμε και το γλωσσικό παιχνίδι μας, όπου δημιουργήσαμε σύνθετες λέξεις με τη λέξη χιόνι.
Εν συνεχεία, βρήκαμε το χρόνο να επικεντρωθούμε περισσότερο στα ζώα των πάγων και αφού παίξαμε ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα πολικά ζώα, πιο συγκεκριμένα εντοπίσαμε στο Google earth τους δύο πόλους και μάθαμε για τα ζώα της Αρκτικής και της Ανταρτικής. Ακόμη, ομαδοποιήσαμε τα ζώα της Αρκτικής και της Ανταρτικής, τοποθετώντας τα στο σωστό πόλο. Ακολούθησε η αναγνωστική δραστηριότητα αντιστοίχισης ονόματος με πολικό ζώο και έπειτα καταγράψαμε τα ζώα της Αρκτικής και της Ανταρτικής και ότι υπάρχει και στους δύο πόλους.
Επίσης, το κάθε παιδί κατασκεύασε και τη δική του πολική αρκούδα!! Και να τα αποτελέσματα από τις δημιουργίες των παιδιών!!
Και από ένα άλλο πολικό ζώο και πιο συγκεκριμένα τον τάρανδο, εμπνευστήκαμε και μιλήσαμε για ένα άλλο γράμμα και αυτό ήταν το Τ, τ. Έτσι, είδαμε τα σχετικά βίντεο με το γράμμα Τ,τ, το επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλα γράμματα, φέραμε αντικείμενα της τάξης που το όνομα τους ξεκινούν από αυτό, το σχηματίσαμε με υλικά του σχολείου και το σώμα μας, το γράψαμε στον πίνακα της τάξης και παίξαμε, διασχίζοντας και τη σωστή διαδρομή με τα γραμματάκια Τ, τ.
Επιπλέον, στο ολοήμερο βρήκαμε την ευκαιρία και κατασκευάσαμε ομαδικά τη δική μας χειμωνιάτική πόλη!!
Ασχοληθήκαμε και με τους Εσκιμώους, είδαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για το τρόπο ζωής τους στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες των πάγων για να εξασφαλίσουν την διατροφή, την ένδυση και την κατοικία τους, αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας τους, όπως είναι ο χαιρετισμός με το φιλί των Εσκιμώων που είναι όταν δύο άνθρωποι τρίβουν τις μύτες τους μεταξύ τους ως ένδειξη αγάπης. Ακόμη, παίξαμε τα σχετικά διαδραστικά παιχνίδια, όσον αφορά τους Εσκιμώους, διαβάσαμε και το παραμύθι με τον μικρό Εσκιμώο, τον Ινουίτ και της λευκής κουκουβάγιας και κάναμε και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Μάθαμε ακόμη για τον αριθμό 5. Είδαμε βίντεο για τον αριθμό αυτό, το διαλέξαμε ανάμεσα σε άλλους αριθμούς, βρήκαμε 5 αντικείμενα της τάξης μας και κάναμε ομαδοποιήσεις, όπως 5 ψαράκια και 5 μαρκαδόρους, γράψαμε και τον αριθμό 5 στον πίνακα της τάξης μας και κάναμε και το σχετικό φύλλο εργασίας μας!
Κλείνοντας, μιλήσαμε για το γραμμα Γ, γ, από τον μήνα Γενάρη, για το οποίο είδαμε τα σχετικά βίντεο, το επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλα γραμματάκια, βρήκαμε λέξεις της τάξης και αντικείμενα που αρχίζουν απο το γράμμα Ι, ι, το σχηματίσαμε με υλικά της τάξης, το γράψαμε στον πίνακα μας και κάναμε και το σχετικό φύλλο εργασίας μας!
Ολοκληρώνοντας, μάθαμε και την παροιμία για τον Γενάρη, ”Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι”! Με αφορμή μάλιστα τον διάσημο πίνακα του Βαν Γκογκ ‘Έναστρη Νύχτα”, δραματοποιήσαμε με τα παιδιά τη γνωριμία των μεγάλων ζωγράφων Βαν Γκογκ και Γκογκέν στη Γαλλία!
Τέλος, ολοκληρώθηκε ο θεματικός άξονας “Χειμώνας”, μέσω της αυτοαξιολόγησης των μαθητών/τριών με ένα φύλλο εργασίας ανοιχτού τύπου με τίτλο “Τι έμαθα για τον χειμώνα;”.