Κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη, του τελευταίου μήνα του φθινοπώρου, συζητήσαμε με τα παιδιά για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μήνα και τις ασχολίες των ανθρώπων τόσο στα παλιά χρόνια όσο και στη σύγχρονη εποχή. Πιο συγκεκριμένα, εστιάσαμε στο λιομάζωμα, στα προϊόντα που μας δίνει η ελιά και διαπιστώσαμε τη διατροφική αξία τόσο της ελιάς όσο και του λαδιού.
Τα παιδιά αρχικά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σχετικές εικόνες, οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για να εκφράσουν τις σχετικές τους γνώσεις και εμπειρίες. Στη συνέχεια ακολούθησε η διερεύνηση του θέματος μας και το ταξίδι της εξερεύνησης στον κόσμο της πολύτιμης Ελιάς.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική συζήτηση τα παιδιά ζωγράφισαν τις εικόνες από τα στάδια του λιομαζώματος, τις έκοψαν και τις έβαλαν στη σωστή χρονική σειρά.
Παρατήρησαν τον πίνακα του Θεόφιλου το “Λιομάζωμα”, τον περιέγραψαν, έπαιξαν σχετικά παιχνίδια στον υπολογιστή και στη συνέχεια δραματοποίησαν τη διαδικασία του μαζέματος τα παλιά χρόνια.
Με αφορμή την ελιά βρήκαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε για το Ε,ε της ελιάς.
Δημιουργήσαμε κλαδιά ελιάς.
Κάναμε διάφορα παιχνίδια μαθηματικών:
Το κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και έπρεπε να βάλει στο κλαδί τόσες ελιές όσες έδειχνε ο αριθμός. Μέτρησαν πόσες ελιές έχουν οι πίνακες ζωγραφικής και μετά πληκτρολόγησαν στον υπολογιστή τον αντίστοιχο αριθμό. Έγιναν ελαιοπαραγωγοί με ελαιόδεντρα και κάθε ομάδα αφαιρούσε από το ελαιόδεντρο τόσες ελιές όσες τύχαιναν στο ζάρι. Ομαδοποίησαν τις ελιές με βάση το χρώμα τους και στη συνέχεια τις καταμέτρησαν. Συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας με τρεις ελιές και βρήκαμε αφορμή για παιχνίδια με το 3! Συγκέντρωσαν 3 παρόμοια αντικείμενα, περπάτησαν πάνω στον αριθμό τρία, έπαιξαν παιχνίδια στον Η/Υ, παρακολούθησαν σχετικό video και έπαιξαν μουσικοκινητικά παιχνίδια (δημιούργησαν ομάδες των τριών παιδιών, χόρεψαν σε τριάδες και πήδησαν με τη σειρά την τριάδα των στεφανιών)
Αναφερθήκαμε στα προϊόντα που δημιουργούνται από το λάδι της ελιάς, όπως το σαπούνι..
Μιλήσαμε για το λάδι στην παράδοση, στη θρησκεία και τη μυθολογία. Έτσι λοιπόν, θυμηθήκαμε το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι “Ντίλι ντίλι το καντήλι” και βάλαμε τις καρτέλες στη σωστή διαδοχική σειρά. Επιπλέον, διαβάσαμε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και στη συνέχεια τον δραματοποιήσαμε.
Με αφορμή το τραγούδι “Δυο σταγόνες λάδι δυο σταγόνες ξύδι” χορέψαμε ότι χορό ξέραμε!!
Χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε κουταλοδρομίες.
Μετά το Ε,ε της ελιάς φυσικά ακολούθησε και το Λ,λ του λαδιού.
Παίξαμε παιχνίδι με σύνθετες λέξεις.
Βρήκαμε την ευκαιρία να γίνουμε για λίγο επιστήμονες και κάναμε ένα πείραμα με το λάδι και το νερό:
Στο τέλος, τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια, συζήτησαν και αποφάσισαν από κοινού τι τους έκανε εντύπωση περισσότερο από τη συγκεκριμένη θεματική!