Σε όλα τα μικρά παιδιά αρέσει να ασχολούνται με το όνομά τους, τη μικρή αυτή λέξη που είναι η ταυτότητα τους από την ώρα που γεννιούνται. Το όνομα τους αποτελεί κίνητρο για πολλές δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο μέσα από τις οποίες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τόσο το δικό τους όνομα όσο και των φίλων και συμμαθητών τους. Μια καθημερινή τέτοια δραστηριότητα είναι φυσικά και το παρουσιολόγιο της τάξης μας ή όταν υπογράφουμε τις εργασίες μας κατά την ολοκλήρωσή τους. Με το όνομά μας παίξαμε πολλά παιχνίδια!
Ήταν Δευτέρα όταν επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας ο Λάκης ο Αλογάκης παρέα με τον Λάκη τον Λεοπαρδαλάκη.Χαρήκαμε πάρα πολύ και τους καλοσωρίσαμε στην παρεούλα μας όπου και μας συστήθηκαν με το όνομά τους. Με μεγάλη χαρά τους είπαμε και τα δικά μας ονόματα ρυθμικά χτυπόντας το ταμπουρίνο ή χτυπώντας παλαμάκια. Ξαφνικά διαπιστώσαμε πως και ο ένας Λάκης και ο άλλος ήταν πολύ στενοχωρεμένοι γιατί μια μάγισσα πονηρή τους έκλεψε το πρώτο γράμμα από το όνομά τους.Έψαξαν παντού μα δεν μπόρεσαν να το βρουν!Τα παιδιά με τη βοήθεια ερωτήσεων που τους κάναμε βρήκαν ότι το γράμμα που τους έκλεψε η μάγισσα ήταν το γράμμα Λ. Αποφασίσαμε όλοι μαζί να τους βοηθήσουμε να το βρούν γιατί δεν τους άρεσε καθόλου που έλειπε το αρχικό τους γράμμα και έπρεπε πια να τους φωνάζουν Άκη!
Στη συνέχεια ψαρέψαμε από μια λεκάνη με μια κουτάλα το δικό μας αρχικό γράμμα που ήταν ανάμεσα σε πολλά άλλα γράμματα και το διασκεδάσαμε πάρα πολύ.Δεν θα πιστέψετε τι άλλο βρήκαμε ψαρεύοντας!Το αρχικό γράμμα του Λάκη του Αλογάκη και του Λάκη του Λεοπαρδαλάκη.Πόσο περήφανοι νιώσαμε που μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε!Το ψάρεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά εμείς τα καταφέραμε!
Μόλις ψαρέψαμε όλοι το γραμματάκι μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε υπέροχα ρολογάκια με αυτά ώστε να το έχουμε πάντα κοντά μας και να μην το ξεχνάμε.Για δείτε, δεν είναι υπέροχα;
Σειρά είχαν υπέροχα κινητικά παιχνίδια στην αυλή με θέμα τι άλλο;Το όνομά μας αλλά και το αρχικό μας γράμμα!
Μετά από τόσα όμορφα παιχνίδια ξέρουμε πια το γράμμα μας το αρχικό απέξω και ανακατωτά.Πάμε να το βρούμε στην τάξη και να το διακοσμήσουμε με την τεχνική του πουαντιγισμού;
Ο πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος, Ζωρζ Σερά(Georges Seurat, 1859-91).Η λέξη πουαντιγισμός προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία.Γεμίσαμε λοιπόν το γράμμα μας το αρχικό με….τελείες!Δεν είναι υπέροχα τα έργα μας;
Επειδή όμως είμαστε σωστοί καλλιτέχνες φτιάξαμε το αρχικό μας γράμμα και με μια άλλη τεχνοτροπία χρησιμοποιώντας χαρτοταινία και τέμπερες.Πόσο μας αρέσει να ανακατευόμαστε με τα χρώματα και τα πινέλα!
Τα παιχνίδια μας φυσικά δεν τελείωσαν εδώ,γράψαμε με το δάχτυλό μας πάνω σε άμμο, φακές και σιμιγδάλι το αρχικό μας γράμμα.
Παίξαμε ομαδικά παιχνίδια με μπαλόνια που είχαν πάνω το όνομά μας:
Βρήκαμε ποιός έχει το πιο μεγάλο όνομα με τα περισσότερα γράμματα και ποιός το πιο μικρό με τα λιγότερα.Δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς είμαστε πολλααααά παιδιά 🙂
Παρατηρώντας τις κάρτες με τα ονόματά μας προσεκτικά παίξαμε και ένα παιχνίδι εντοπισμού γραμμάτων.Οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν απλοί,εάν είχαμε το ζητούμενο γράμμα στο όνομά μας τότε βάζαμε την κάρτα με το όνομά μας κάτω από το ΝΑΙ και εάν δεν το είχαμε τότε βάζαμε την κάρτα με το όνομά μας κάτω από το ΌΧΙ. Είμαστε τόσο μεγάλη παρέα που χρειαστήκαμε 3 χαρτόνια κάνσον για να χωρέσουμε όλοι! 🙂 🙂
Φτιάξαμε ονοματοκάμπιες που η καθεμιά είχε τόσα κυκλάκια όσα τα γράμματα στο ονομά μας.Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις ονοματοκάμπιες μας ενδεικτικά:
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι: “Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης ,ο Εμμανουήλ ο Μπακακούλης” ψάξαμε στην παρεούλα που ήταν τα αρχικά μας ανακατεμένα να βρούμε το γράμμα μας και κατόπιν να το ταυτίσουμε με τα αντίστοιχα ίδια μικρά γραμματάκια.Τα κόψαμε και τα κολλήσαμε πάνω στο αρχικό μας και ιδού τα όμορφα αποτελέσματα:
Η εβδομάδα αυτή που ήταν αφιερωμένη στο όνομά μας, μας ενθουσίασε πολύ!Μάθαμε,παίξαμε, δημιουργήσαμε, γελάσαμε!Θα τα ξαναπούμε σύντομα σε νέες περιπέτειες, μέχρι τότε σας παραθέτουμε λίγες ακόμη φωτογραφίες από τις δράσεις μας.