Την Παρασκευή 21 Μαρτίου οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης και της Δ1 επισκέφτηκαν το Μουσείο Αγροτικής Οικονομίας στο Κατηχώρι Πηλίου. Τα παιδιά γνώρισαν το παλιό λιοτρίβι. Το ελαιοτριβείο αποκάλυψε τα ‘μυστικά’ της ελιάς και μας έδειξε την παραδοσιακή χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής του λαδιού μέσα από μια σειρά καλοσυντηρημένων μηχανημάτων. Από τα κοφίνια ο καρπός έπεφτε και καθαριζόταν στο αυτοσχέδιο πλυντήριο. Μετά συνθλιβόταν στο αλώνι από τη βαριά μυλόπετρα και ως ελαιοπολτός (ζυμάρι) πια τοποθετούταν σε ‘τσαντίλια’ από τραγόμαλλο για να πιεστεί κάτω από την πρέσα. Ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό γινόταν με προσοχή και το πολύτιμο προϊόν αποθηκευόταν σε τουλούμια (ασκούς) και πιθάρια.
Στη συνέχεια περνώντας το κατώφλι του σπιτιού, μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Κατηχωρίου και τη «δράση» της oικογένειας Χατζηγιάννη, η έκθεση αναδεικνύει τη διαχρονική αξία και σημασία δύο ακόμα και σήμερα βασικών προϊόντων της τοπικής οικονομίας: του περίφημου Κατηχωρήτικου κρασιού και του τσίπουρου. Αλέτρια, γεωργικά εργαλεία, άμβυκες, νταμιτζάνες, αρκάδες, φιάλες & μετρητές γράδων συνθέτουν την εικόνα μιας μακραίωνης παράδοσης στην παραγωγή δυνατού κρασιού και γυαλιστερού τσίπουρου. Παρουσιάζονται εργαλεία, αντικείμενα & φωτογραφίες σχετικά με την παραγωγή και διακίνηση των φημισμένων προϊόντων αλλά και σχετικά με άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα και χειρονακτικές αγροτικές εργασίες.
Μετά το Μουσείο περπατήσαμε στα καλντερίμια του χωριού και επισκεφτήκαμε και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια της.
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση-μάθημα τον Γ. Κουτή και τον Γ. Εμφιετζίδη.
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση-μάθημα τον Γ. Κουτή και τον Γ. Εμφιετζίδη.
Αφήστε μια απάντηση