Εκπαιδευτική εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας.

 

       026Στις 15 Οκτωβρίου 2013  οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιoλογικό χώρο  της Πλευρώνας. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον  χώρο  και να ενημερωθούν για την ιστορία του από την ξεναγό κ. Πηνελόπη  Μπλάγκα.

     Αρχικά επισκεφτήκαμε τους τάφους έξω από το τείχος της αρχαίας πολιτείας όπου η ξεναγός μας έδωσε πληροφορίες για την ιστορία του χώρου. Η Νέα Πλευρώνα  χτίστηκε ψηλότερα από την παλιά Πλευρώνα και περιβάλλεται από ένα τείχος μήκους 3 χμ. , διακόπτεται από 25 πύργους ,ένα ανά 30-70 μ. και καταλήγει στην οχυρωμένη ακρόπολη με 11 πύργους. 029Το ισχυρό τείχος της , έχει κτιστεί με λιθόπλινθους από τον γκρίζο τοπικό ασβεστόλιθο στις δυο ορατές παρειές του. Στο ενδιάμεσο των παρειών κενό υπάρχει γέμισμα με λιθορριπή και χώμα

 

           044Στη συνέχεια περπατήσαμε και είδαμε το χώρο του θεάτρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου  όσο και της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητάς του στο σκηνικό οικοδόμημα. Συγκεκριμένα κατέχει ξεχωριστή  θέση γιατί είναι το μοναδικό που η σκηνή του έχει ενσωματωθεί  με  ένα  μέρος του τείχους.

 Στη συνέχεια προχωρήσαμε και είδαμε τη δεξαμενή . Τέσσερις  τοίχοι χωρίζουν τη δεξαμενή σε πέντε (5) διαμερίσματα που επικοινωνούν μεταξύ τους με τριγωνικά ανοίγματα. .Ενδιαφέρον είναι και το σύστημα του επικλινούς πυθμένα της δεξαμενής που εξυπηρετούσε την οικονομία νερού σε δύσκολες εποχές.048

 

      Έπειτα  επισκφτήκαμε την Αγορά. Η Αγορά της Νέας Πλευρώνας, διαστάσεων περίπου 70 Χ 37 μ., οικοδομήθηκε στο μεγάλο πλάτωμα της χαμηλότερης κορυφής του λόφου, στο εσωτερικό της πόλης, δηλαδή στο κεντρικότερο και ομαλότερο τμήμα της πόλης, διαμορφωμένο στην ανατολική πλευρά του με ισχυρό τοίχο αντιστήριξης. 
     054Γύρω από την κεντρική πλακόστρωτη  πλατεία της είναι ορατά θεμέλια διαφόρων άλλων οικοδομημάτων, που είχαν σχέση με το δημόσιο βίο της πόλης και των οποίων οι ακριβείς διαστάσεις, το σχήμα και η χρήση δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστούν αν δεν προηγηθούν εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες.

  Τέλος, μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο,  αναχωρήσαμε για το Δημοτικό Στάδιο Μεσολογγίου, όπου τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *