Θεματική: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ
Υποθεματική :Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Τίτλος: Νοιάζομαι για όλους τους ανθρώπους της γης
Στόχος του προγράμματος :Να γνωρίσουν τα δικαιώματα των παιδιών και την αξία τους για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και μια ευτυχισμένη ζωή.
Να αντιληφθούν ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά του πλανήτη ίση πρόσβαση σε φαγητό ,νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Να κάνουν προτάσεις και να αναλαμβάνουν δράση .
Να ευαισθητοποιηθούν, στο θέμα αποδοχής του διαφορετικού και του μοναδικού, να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στο δικαίωμα της ποιοτικής ζωής που έχουν όλοι οι άνθρωποι.
Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με ανθρώπους από άλλα μέρη της γης και να μάθουν τις ιστορίες τους
Ειρήνη η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα
Μια ταινία κινουμένων σχεδίων που μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=WQJhuAfVTqo
Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Μια ιστορία που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.
Πριν την αφήγηση της ιστορίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θετικό κλίμα στην ομάδα και να καλλιεργηθούν δεξιότητες συνεργασίας μεταξύ των παιδιών. Κινούμαστε στο χώρο, αρχικά, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση, χωρίς να ακουμπάμε ή να συγκρουόμαστε με κανένα.
Στη συνέχεια τα παιδιά σε ζευγάρια. Το ένα παιδί οδηγεί το δεύτερο που έχει τα μάτια κλειστά.
Ένας ήχος μας ενώνει.
Τα παιδιά χωρίζονται πάλι σε ζευγάρια. Συμφωνούν για έναν κοινό χαρακτηριστικό ήχο, π.χ. ένα μουσικό όργανο το οποίο θα κρατούν και θα είναι ο τρόπος αναγνώρισής τους. Κλείνουν όλοι τα μάτια και απλώνονται στον χώρο. Κατόπιν προσπαθούν, με τη βοήθεια του ήχου που έχουν ορίσει, να βρουν το ταίρι τους.
Δουλεύοντας με την ταινία κινουμένων σχεδίων
Προβάλλουμε την ταινία, εστιάζοντας την προσοχή των παιδιών στα συναισθήματα της Ειρήνης.
Πώς αισθάνεται; ποια είναι τα βαθύτερα συναισθήματά της; ποιοι είναι οι ήρωες της ιστορίας μας; πώς θα τους περιγράφατε; τι πιστεύετε ότι έχει συμβεί; – Πώς σας φάνηκε η ιστορία; – τι σας έκανε εντύπωση; Συζητάμε για τους πιθανούς λόγους φυγής της Ειρήνης.
Το κάθε παιδί ζωγραφίζει μια σκηνή που του άρεσε
Εκτυπώσαμε εικόνες απο΄την ταινία της Ειρήνης, τις βάλαμε σ΄ένα σακούλι, κάθε παιδί διάλεξε μια εικόνα με κλειστά μάτια και στην συνέχεια στάθηκαν όρθιοι σε χρονολογική σειρά.
Τις τοποθετήσαμε στο πάτωμα με τη σειρά που διαδραματίζονται στην ιστορία και την αφηγούμαστε.
Τι θα ήθελα να κάνω με την Ειρήνη αν τη συναντούσα; Τι ευχή θα δίνατε στην Ειρήνη για να ξαναβρεί τη χαρά και να είναι ευτυχισμένη;
Γράψαμε γράμμα στην Ειρήνη για να την ρωτήσουμε για την νέα της ζωή:
Τα παιδιά συζητούν τους πιθανούς λόγους φυγής της Ειρήνης. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλήσουν για τους φόβους τους.
Στη συνέχεια καλούμε κάθε παιδί να ζωγραφίσει τους φόβους του. Συγκεντρώνουμε τις ζωγραφιές, τις ομαδοποιούμε ανάλογα με το είδος του φόβου και συζητάμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε το φόβο μας.
Δημιουργούμε μια «Φαγομηχανή Φόβου»
Πετάμε τις ζωγραφιές τους μέσα στη φαγομηχανή του Φόβου για να διώξουμε τους φόβους μας.
Παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα συναισθήματα, σειροθέτησης και αναγνώρισης συναισθημάτων και ζωγραφίσαμε μια προσωπική μας ανάμνηση με βάση ένα συγκεκριμένο συναίσθημα
Διαβάσαμε το παραμύθι “Η βαλίτσα” με ήρωα ένα παράξενο πλάσμα- πρόσφυγα και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε:
Διαβάσαμε πολλά παραμύθια, που αποτέλεσαν αφορμή για να μιλήσουμε για τα συναισθήματα μας:
Παίξαμε με τη μάσκα των συναισθημάτων, ρίχναμε το ζάρι και μιμούμασταν το συναίσθημα που μας τύχαινε:
Είδαμε στον καθρέπτη πόσο πιο όμορφοι είμαστε όταν είμαστε χαρούμενοι παρά θυμωμένοι
και ζωγραφίσαμε τι μας θυμώνει και τι μας ηρεμεί
Ως αφόρμηση την ιστορία που μας διηγήθηκε ένα παιδί, γνωρίσαμε τον πράσινο δράκο! Κατασκευάσαμε καπελάκια με τους ήρωες και δραματοποιήσαμε την ιστορία του πράσινου δράκου και έπειτα διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Μεγάλος θυμός” και συζητήσαμε τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια που νοιώθουμε θυμό!
Παρατηρήσαμε ένα πίνακα του Χουάν Μιρό “Το χαμόγελο των φλεγόμενων φτερών”, εντοπίσαμε στην υδρόγειο σφαίρα την χώρα από την οποία κατάγετε ο διάσημος ζωγράφος, μάθαμε πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ταυτόχρονα ζωγραφίσαμε με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιούσε εκείνος.
Συζητάμε με τα παιδιά για τη σπουδαιότητα των αναγκών, τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών και τις συνέπειες της μη ικανοποίησης των αναγκών τους.
Μαθαίνουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζουμε memo με αντίστοιχες κάρτες και ζωγραφίζουμε τα δικά μας δικαιώματα: