Στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Stem4Equality (https://blogs.sch.gr/5nipamarous/2023/11/06/symmetochi-sto-programma-stem4equality/) το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2024.
Ο όρος STEM είναι τα αρχικά των λέξεων Science Technology Engineering Mathematics ή Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά στα ελληνικά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχουν έμφυτη την περιέργεια για τον τρόπο που “λειτουργούν” όσα βρίσκονται γύρω τους. Καθημερινά, εξερευνούν, προβληματίζονται και κατακλύζουν τους γονείς τους με ερωτήσεις, αναζητώντας απαντήσεις. Οι λέξεις “γιατί” και “πώς” είναι στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Η εκπαίδευση STEM βασίζεται σε αυτό το χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας και υποστηρίζει την σύνδεση της διδασκαλίας και με «πραγματικά προβλήματα» (real world problems), εισάγοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες από νωρίς στην επίλυση προβλημάτων (problem solving) και σε έννοιες όπως η διερεύνηση και η συνεργασία σε ομάδες. Όλα αυτά στο νηπιαγωγείο γίνονται με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο χρησιμοποιώντας το υλικό που μας παραχωρήθηκε από το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα όμως έχει και άλλη διάσταση, την ισότητα των φύλων στο χώρο του STEM. Είναι γεγονός ότι σε πολλούς τομείς της επιστήμης το ποσοστό των γυναικών είναι μικρό. Η λήψη θετικών μηνυμάτων στα κορίτσια σχετικά με τις ικανότητές τους στο STEM είναι κρίσιμη από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία, ειδικά από γονείς και δασκάλους. Η έκθεσή τους σε γυναικεία πρότυπα και η παροχή ίσων ευκαιριών για να ασχοληθούν με παιχνίδια και δραστηριότητες STEM έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ίση κοινωνικοποίηση των φύλων. Γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα ξεκίνησε και τέλειωσε με φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά ζωγράφισαν έναν ή μία επιστήμονα.
Μεταξύ άλλων στο κουτί περιλαμβάνονται μικροσκόπιο, δοκιμαστικοί σωλήνες και μια μικρή υδρόγειος σφαίρα!
Οι δραστηριότητες χωρίστηκαν σε 5 ενότητες
1. Ας μάθουμε προγραμματισμό
2. Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας
3. Ταξιδεύοντας στο Ηλιακό Σύστημα
4. Χαρά και Μαθηματικά
5. Ας μιλήσουμε για επαγγέλματα
1. Ας μάθουμε προγραμματισμό
Προγραμματισμός χωρίς υπολογιστή με BEE BOT και κάρτες οδηγιών.
2. Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας
Τα παιδιά εξερευνούν και μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσω πειραμάτων, τον κοιτούν με το μικροσκόπιο, ψάχνουν να βρουν που “κολλάει” ένας μαγνήτης και πολλά άλλα.
3. Ταξιδεύοντας στο Ηλιακό Σύστημα
Η πιο αγαπημένη ενότητα των παιδιών και αυτή που ξεκίνησε την ενασχόληση μας με το πρόγραμμα, με αφορμή φυσικά την επίσκεψη στην έκθεση “Η ζωή στο Διάστημα” (https://blogs.sch.gr/5nipamarous/2024/01/09/ekpaideytiki-episkepsi-stin-ekthesi-quot-i-zoi-sto-diastima-quot/). Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα πειράματα, τις κατασκευές και τις δραστηριότητες που έγιναν στο νηπιαγωγείο μας σχετικά με το Ηλιακό Σύστημα, το Διάστημα, τους/τις αστροναύτες και τους/τις επιστήμονες.
4. Χαρά και Μαθηματικά
Μαθηματικά με πολύχρωμα σχήματα που δημιουργούν σχέδια. Παιχνίδι tangram όπου τα παιδιά φτιάχνουν με πολύχρωμα σχήματα διάφορα σχέδια, ζώα κ.τ.λ.
5. Ας μιλήσουμε για επαγγέλματα
Με αφορμή το πρόγραμμα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου αλλά και την κλασική ερώτηση “Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις”, δείξαμε στα παιδιά φωτογραφίες από διάφορα επαγγέλματα με άτομα και των δύο φύλων (π.χ. άντρας νηπιαγωγός, γυναίκα μηχανικός αυτοκινήτων κ.τ.λ.). Τα παιδιά ζωγράφισαν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, τι επάγγελμα θα κάνουν. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι μερικά παιδιά θέλουν να κάνουν πολλά επαγγέλματα ταυτόχρονα, ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη άποψη της “αφοσίωσης” σε μία εργασία για όλη τη ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αστροναύτης Alan Bean (1932-2018) ήταν και ζωγράφος!
Λήψη αρχείου
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Λήψη αρχείου