Η Επανάσταση του 1821!
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, αγαπημένα μας παιδιά,
Πλησιάζει η 25η Μαρτίου! Πάμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων την 25η Μαρτίου του 1821!
Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, τον Μάρτιο του 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από την Πελοπόννησο. Ο ηρωικός Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην μονή της Αγίας Λαύρας τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης και ευλόγησε τα όπλα των οπλαρχηγών και των επαναστατημένων Ελλήνων. Έτσι ξεκίνησε η Επανάσταση και στη συνέχεια απλώθηκε γρήγορα και στην Στερεά Ελλάδα, το Πήλιο, τη Χαλκιδική και να νησιά.
Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, Καλάβρυτα
Πάμε να δούμε ένα βιντεάκι για να μάθουμε περισσότερα για την Επανάσταση του 1821!
Πάμε ν ακούσουμε ένα τραγούδι για τα κλεφτόπουλα!
Τι ήταν οι κλέφτες και οι αρματολοί;
Οι κλέφτες ήταν ένοπλοι Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι κλέφτες ζούσαν στην ύπαιθρο και είχαν τα λημέρια τους σε δύσβατα μέρη. Ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, η καθεμιά με τον καπετάνιο της και το δικό της μπαϊράκι. Βασικό χαρακτηριστικό των κλεφτών ήταν η εχθρότητα που ένιωθαν για τους Τούρκους και γενικά για την εξουσία, στοιχείο που τους έκανε αγαπητούς στο λαό. Έτσι, οι κλέφτες έγιναν σύμβολο της αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην ύπαιθρο, οι Οθωμανοί Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ένοπλους Έλληνες, πρώην κλέφτες, τους αρματολούς. Ωστόσο οι Αρματολοί, παρόλο που ήταν βοηθητικά στρατεύματα των Τούρκων, συνεργάζονταν συνήθως με τους κλέφτες. Παρατηρήθηκε έτσι το φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, πολλοί αρματολοί να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να προσχωρούν στις τάξεις των κλεφτών.
Παρατηρήστε τις εικόνες. Τι φοράνε και τι κρατάνε;
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως να φτιάξετε μόνοι σας ένα φέσι!
Οι Έλληνες πολέμησαν με τόση ανδρεία και γενναιότητα προκειμένου να κερδίσουν την ελευθερία τους, που εντυπωσίασαν κι ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σπουδαίοι ζωγράφοι, Έλληνες και ξένοι πήραν τα χρώματα και τα πινέλα τους και δημιούργησαν υπέροχους πίνακες
Θεόδωρος Βρυζάκης, Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της επανάστασης.
Θεόδωρος Βρυζάκης, Η έξοδος του Μεσολογγίου
Πυρπόληση Τουρκικής ναυαρχίδας του Νικηφόρου Λύτρα.
Γκος Λουά: Η μάχη της Ακρόπολης
F.P. Stephanoff: O αποχαιρετισμός του πολεμιστή
Αλέξανδρος Ησαΐας: Η μάχη της Αλαμάνας
Ας παρατηρήσουμε τους πίνακες. Τι συναισθήματα είχαν οι Έλληνες; τι ρούχα φορούν;(φέσι, φουστανέλα, γιλέκο, πουκάμισο, ζωνάρι) με τι πολεμούν;(καριοφίλια, κουμπούρες, σπάθες, γιαταγάνια)
Το κρυφό σχολειό
«Μὴ σκιάζεστε στὰ σκότη. ῾Η λευτεριά,
σὰ τῆς αὐγῆς τὸ φεγγοβόλο ἀστέρι,
τῆς νύχτας τό ξημέρωμα θά φέρη».
«Ἀλάβαστρα»
Ἰωάννης Πολέμης
Νικόλαος Γύζης, Το κρυφό σχολειό
1.Τι βλέπουμε στην εικόνα;
- Πόσα πρόσωπα απεικονίζονται;
- Αναγνωρίζετε μορφές- πρόσωπα που σας φαίνονται οικεία;
- Ποιο πρόσωπο φαίνεται να ξεχωρίζει;
- Τί νομίζετε ότι είναι αυτή η εικόνα; (φωτογραφία, ζωγραφιά, πίνακας, κάτι άλλο;)
- Τι νομίζετε ότι απεικονίζει;
7. Τι χρώματα παρατηρούμε στην εικόνα; (φωτεινά, σκούρα; ανοιχτόχρωμα; χαρούμενα; λυπημένα;)
8.Πώς αισθανόμαστε βλέποντας τον πίνακα; - Σας θυμίζει κάτι από τη σημερινή εποχή;
Τα ελληνάκια την περίοδο του 1821 πήγαιναν στο κρυφό σχολειό για να μάθουν γράμματα και να συνεχίζουν να μορφώνονται γιατί πίστευαν ότι μεγαλύτερος εχθρός ήταν η απαιδευσία και η αμορφωσιά. Πήγαιναν δηλαδη στην εκκλησία και τους μάθαινε γράμματα ο ιερέας. Στο δρόμο τραγουδούσαν το γνωστό τραγούδι:
Πάμε να παίξουμε!
Εδώ πρέπει να σας χαιρετήσουμε. Σας ευχόμαστε να είστε καλά εσείς και η οικογένειά σας! Ραντεβού πάλι αύριο στην διαδικτυακή μας τάξη!
Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου