Σ, σ όπως η Σαρακοστή!
Αγαπημένοι μας γονείς/κηδεμόνες,
καλή εβδομάδα σ’ όλους! Στα πλαίσια της εξ ‘ αποστάσεως εκπαίδευση μας ,ξεκινήσαμε την εβδομάδα με την φωνούλα Σ,σ της Σαρακοστής!
Παρακάτω προτείνονται κάποιες δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επαφή με την φωνούλα Σ,σ ώστε οι μαθητές μας να την γνωρίσουν και να μπορούν να την αναγνωρίσουν. Προτείνεται οι δράσεις να γίνονται αποσπασματικά με παιγνιώδη διάθεση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα!
1η Δραστηριότητα:
Η φωνούλα “Σσ” φωνάζει ή είναι ήσυχη; Σχηματίστε το με τα χείλη σας.
2η Δραστηριότητα:
Διαβάστε στα παιδιά σας το αγαπημένο τους παραμύθι και ζητήστε τους να εντοπίσουν τις λέξεις που άκουσαν που αρχίζουν από τη φωνούλα “Σσ”.
3η Δραστηριότητα:
Σε ένα πλαστικό πιατάκι βάλε λίγη άμμο ή ζάχαρη ή χρωματιστή τρούφα! Ζήτα από τη μαμά σου ή το μπαμπά σου να σου σχεδιάσει με το δείκτη του χεριού το γράμμα Σ, πρώτα το κεφαλαίο και έπειτα το μικρό. Κάνε κι εσύ το ίδιο και γράψε το Σσ όσες φορές θέλεις!
4η Δραστηριότητα:
Πες στη μαμά σου να σου σχεδιάσει το γράμμα Σ με χαρτοταινία στο πάτωμα. Πρώτα το κεφαλαίο κι έπειτα το πεζό. Περπάτησε επάνω στη γραμμούλα, με όποιο τρόπο θέλεις (μικρά βηματάκια, πηδηματάκια ή ακόμη και κουτσό!)
5η Δραστηριότητα:
Πάρε πλαστελίνη και γέμισε το τραπέζι με μικρά και μεγάλα Σσ!
6η Δραστηριότητα:
Ζητήστε από τα παιδιά σας να κυκλώσουν ή να κόψουν από εφημερίδες ή περιοδικά με το “Σ” και “σ”.
7η Δραστηριότητα:
Ζητήστε τους να σκεφτούν λέξεις που αρχίζουν από “Σσ”. Μπορείτε να επεκτείνετε το παιχνίδι σας. Παίξτε το κυνήγι του θησαυρού των λέξεων από “Σσ”. Πόσες λέξεις που αρχίζουν από τη φωνούλα “Σσ” βρίσκονται μέσα στο σπίτι;
8η Δραστηριότητα:
Φτιάχνουμε αυτή την φορά το κολάζ του “Σ”. Σε χαρτί Α4 σχεδιάζουμε το “Σ” και “σ” και το γεμίζουμε με χρώματα και σχέδια. Γύρω γύρω να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν πράγματα που αρχίζουν από “Σ” (σοκολάτα, σταφύλι, σπίτι…).
9η Δραστηριότητα:
Διαβάστε στα παιδιά το παρακάτω ποίημα και ζητήστε τους να πουν λέξεις που άκουσαν από τη φωνούλα “Σς”.
Για προσπαθήστε να το θυμηθείτε και να το πείτε απ΄ έξω!!!
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας!!!
10η Δραστηριότητα:
‘Ένας σκαντζόχοιρος ,
μα ποιος σκαντζόχοιρος;
Ένας σκαντζόχοιρος
που σιδερώνει ένα σκισμένο
σκουροπράσινο σεντόνι!
Α. Τ ι ζώο είναι ο καλύτερος φίλος του σκαντζόχοιρου;
σαλιγκάρι
Β. Με τι σουρώνει τα μακαρόνια του ο σκαντζόχοιρος;
Με ταψί
με κόσκινο
με σουρωτήρι
Γ. Με τι λέρωσε το σεντόνι του ο σκαντζόχοιρος;
Με σούπα
με βυσσινάδα
με νερομπογιά
Δ. Τι τρώει στο διάλειμμα του σχολείου ο σκαντζόχοιρος;
Κρουασάν
σοκολατάκια
τούρτες
11η Δραστηριότητα
Βρείτε στον παρακάτω πίνακα τις εικόνες που οι λέξεις τους ξεκινάνε με τη φωνούλα σ και βάλε τις σε κύκλο.
12η Δραστηριότητα:
Ήρθε η ώρα για το εβδομαδιαίο μας ταξίδι. Σήμερα τι μεταφορικό λέτε να πάρουμε; Εμείς σκεφτόμαστε αεροπλάνο γιατί θα σας μεταφέρουμε σε αρκετά μακρινούς προορισμούς. Πάμε να δείτε τις χώρες που θα σας ταξιδέψουμε σήμερα. Σήμερα αφού μάθαμε τη φωνούλα Σ, θα βρούμε χώρες ή πόλεις που να ξεκινάνε ή να έχουνε ενδιάμεσα τη συγκεκριμένη φωνούλα. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς προορισμούς για το ταξίδι μας. Εσείς με τη βοήθεια των γονιών σας, μπορείτε να βρείτε κι άλλους προορισμούς με την ίδια φωνούλα για να επισκεφτούμε περισσότερα μέρη. Δέστε καλά τη ζώνη σας στο αεροπλάνο και μην ξεχάσετε το διαβατήριο σας! Καλό μας ταξίδι!!!
Ώρα για παιχνίδι
Πάμε να θυμηθούμε και τον αριθμό 9
1η. Σχηματίστε στο πάτωμα το “9” με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι (χαρτοταινία, σχοινί, κορδέλα…) και περπατήστε το.
2η. Αναγνωρίζουμε το 9 (λέξη και σύμβολο):
Τα παιδιά αναγνωρίζουν το 9 (τo αριθμητικό σύμβολο) στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, στο καντράν του τηλεφώνου, στον χάρακα, σε εφημερίδες και περιοδικά, κλπ.) Αναγνωρίζουν την λέξη «εννιά» σε μικρά κείμενα, σε τίτλους βιβλίων, σε εφημερίδες και περιοδικά.
3η. Δείχνουμε το 9 (ποσότητα) με κινήσεις:
Τα παιδιά δείχνουν 9 δαχτυλάκια. Χτυπούν παλαμάκια 9 φορές. Κάνουν 9 βήματα μπρος. Πηδούν ψηλά ή προς τα εμπρός 9 φορές. Χτυπούν με το πόδι τους το πάτωμα 9 φορές.
4η. Βρίσκουμε τόσα αντικείμενα όσα λέει ο αριθμός.
Τα παιδιά συνδέουν την ποσότητα με τον αριθμό. Ζητάμε από κάθε παιδί να φέρει 9 αντικείμενά πχ μήλα, πετραδάκια, σοκολατάκια, τουβλάκια.
5η. Δημιουργούμε το 9 (σύμβολο) με διάφορα υλικά:
Δίνουμε στα παιδιά διάφορα υλικά, όπως πλαστελίνη, πηλό, κορδόνια, κορδέλες και τους ζητάμε να φτιάξουν το αριθμητικό σύμβολο 9.
Καλό σας απόγευμα!
Σας περιμένουμε αύριο στην ψηφιακή μας παρεούλα!
Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου