Αγαπημένα μας παιδιά, γονείς/κηδεμόνες,
Στο πλαίσιο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης μιλήσαμε σήμερα για την Σαρακοστή.Η Σαρακοστή που ονομάζεται και Τεσσαρακοστή είναι η πιο παλιά και η πιο σημαντική νηστεία της θρησκείας μας. Ονομάζεται έτσι γιατί διαρκεί 40 μέρες και γίνεται σε ανάμνηση της νηστείας του Χριστού στην Έρημο. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία αφού απαγορεύεται να φάμε -εκτός από κρέας- και γαλακτοκομικά και ψάρι (με εξαίρεση την 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου). Ονομάζεται ακόμη και Μεγάλη Νηστεία συγκρινόμενη με τη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων και είναι πιο “ελαφριά”, αφού επιτρέπεται το ψάρι.
Είμαι η κυρά Σαρακοστή,
ποδαράκια έχω επτά και μία μακριά ποδιά.
Στην ποδιά μου αυτή θα δεις,
νόστιμα φαγητά σαρακοστιανά,
ψάρι, ταραμά, λαγάνα, χαλβά, ελιές και φασολάδα.
Στο πρόσωπό μου δε θα βρεις στόμα ζωγραφισμένο.
Μην απορείς, είναι γιατί νηστεύω.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το Πάσχα να’ρθεί – για 40 μέρες δηλαδή –
θα τρώω νηστίσιμα φαγητά, σαρακοστιανά.
Μαντήλι κεντημένο το κεφάλι μου στολίζει
κι από πάνω στέκει ορθός ένας όμορφος σταυρός.
Τα χέρια μου έχω σταυρωμένα, τα μακριά μου μαλλιά δεμένα,
κάθε μέρα κάνω προσευχή και νηστεία ταπεινή.
Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).
Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.
Το τραγούδι της Σαρακοστής
Η Συνταγή για την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι:
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 κούπα νερό
- 2 κουταλιές αλάτι
Πώς θα τη φτιάξετε:
- Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Απλώνουμε με τον πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή, χαράζουμε τα μάτια και τη μύτη με ένα μαχαίρι και κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε όταν ψηθεί. Φτιάχνουμε και τα 7 ποδαράκια.
- Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε τη ζύμη.
- Ψήνουμε την κυρά Σαρακοστή για 40-60 λεπτά στο φούρνο, στους 200ο Κελσίου.
Πάμε να δούμε την διαδικασία της παρασκευής της κυρά Σαρακοστής σε ένα βίντεο
Πάμε να παίξουμε!
Σας περιμένουμε πάλι αύριο με καινούργιες δραστηριότητες στην ψηφιακή μας τάξη!
Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου