Πρωτοχρονιάτικα έθιμα!

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, αγαπημένα μας παιδιά,

Ελπίζουμε η εβδομάδα σας να ξεκινάει όμορφα! Δευτέρα, σήμερα, η τελευταία πριν τις γιορτές, και θα ασχοληθούμε με τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Την τελευταία μέρα του χρόνου, τις 31 Δεκεμβρίου, όταν τα ρολόγια δείξουν 12 τα μεσάνυχτα αποχαιρετάμε τον χρόνο που πέρασε και περιμένουμε με λαχτάρα την ανατολή της πρώτης μέρας του νέου χρόνου, της Πρωτοχρονιάς και τα δώρα που φέρνει μαζί του ο Άγιος Βασίλης.

Την παραμονή της γιορτής του Μεγάλου Βασιλείου, του φιλάνθρωπου Πατέρα της Εκκλησίας, που μοιράζει παντού ευλογία και δώρα, παντού ακούγονται φωνές παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα. Ας ακούσουμε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα!

Ας ακούσουμε και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από δύο νησιά της Ελλάδας, την Ικαρία και την Κεφαλονιά.

Από το πρωί ως αργά το βράδυ της πρώτης μέρας του χρόνου όλοι προσπαθούμε να είμαστε καλοί, για να είναι καλή ολόκληρη η καινούρια χρονιά. Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται ένα νέο ξεκίνημα, εύχονται να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή, καλύτερη απ’ αυτήν που έζησαν τον παλιό χρόνο. Γι αυτό φροντίζουν όλα να ξεκινήσουν καλά το πρωί της πρώτης μέρας του καινούριου χρόνου. Προσέχουν ποιος θα κάνει καλό ποδαρικό και θα εξασφαλίσει την υγεία, την αφθονία και την ευτυχία για όλη την οικογένεια. Στα πιο πολλά μέρη, αυτός που θα μπει πρώτος μπαίνει με το δεξί. Κάνει τρία βήματα και λέει: -Μέσα καλό! Ρίχνει ένα ρόδι να σπάσει μέσα στο σπίτι για να πληθύνουν τα καλά, γυρίζει πάλι τρία βήματα πίσω και λέει: Έξω κακό !Τα μέλη της οικογένειας και αυτός που έκανε το ποδαρικό τρώνε μια δαχτυλιά μελί, για να είναι γλυκιά η ζωή τους ολόκληρο το χρόνο.

Το σπίτι μοσχοβολάει φρεσκοψημένα γλυκά. Μικροί και μεγάλοι ξενυχτούν μέχρι τη μαγική στιγμή που θα καλωσορίσουμε την καινούρια χρονιά. Τα λίγα κρίσιμα λεπτά πριν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα. Κι όταν μπει ο καινούριος χρόνος αγκαλιές φιλιά και ευχές και τραγουδάμε όλοι μαζί Πάει ο παλιός ο χρόνος.

Σταυρώνουμε τρεις φορές τη βασιλόπιτα και ύστερα κόβουμε το κομμάτι του Αϊ Βασίλη, του Χριστού, της Παναγίας και των μελών της οικογένειας. Σ όποιον πέσει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς. Το έθιμο της βασιλόπιτας έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια, όταν ο άγιος Βασίλης ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία. Ο διοικητής της περιοχής είχε πάρει σχεδόν όλη τη σοδιά των ανθρώπων που ζούσαν εκεί και ζητούσε επιπλέον φόρους. Όταν απελπισμένοι πήγαν στον άγιο να τους βοηθήσει, εκείνος τους ζήτησε να φέρουν ό,τι κοσμήματα είχε ο καθένας στο σπίτι του. Μάζεψαν οι άνθρωποι ένα σωρό από χρυσαφικά και πήγαν με τον άγιο να τα παραδώσουν στο διοικητή. Ο Άγιος Βασίλειος, μιλώντας με σύνεση, κατάφερε να πείσει το σκληρόκαρδο άντρα να φύγει χωρίς να πάρει τις μικρές περιουσίες των φτωχών ανθρώπων. Όταν αργότερα ο άγιος θέλησε να επιστρέψει στον καθένα αυτό που είχε φέρει, βρήκε πολλά ίδια κοσμήματα και δεν ήθελε να αδικήσει κανέναν. Ζήτησε, λοιπόν, να φτιάξουν μικρές πίτες, έβαλε από ένα χρυσαφικό σε καθεμιά και τις μοίρασε σε όλους.

Ο Άγιος Βασίλης έχει  πατρίδα του τη Λαπωνία, γυρνάει τον κόσμο με το έλκηθρο του, και μοιράζει δώρα. Έχει ένα εργαστήριο παιχνιδιών όπου πολλά μικροσκοπικά χαρούμενα ξωτικά τον βοηθάνε να φτιάξει τα παιχνίδια που θα μοιράσει στα παιδιά. Αυτή η διαδικασία κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο. O Άγιος ξεκινάει με το φορτωμένο με δώρα έλκηθρό του (το οποίο το σέρνουν τάρανδοι), το μεγάλο ταξίδι του στο νυχτερινό ουρανό. Προσγειώνεται στην στέγη κάθε σπιτιού και μπαίνει μέσα από την καμινάδα για να αφήσει τα δώρα των παιδιών κάτω από το δέντρο ή μέσα στις κάλτσες που έχουν κρεμάσει στο τζάκι, αφού βέβαια ξαποστάσει για μια στιγμή για να γευτεί τα μπισκότα και το γάλα που του έχουν αφήσει τα παιδιά.

Ας ακούσουμε ένα τραγούδι για τον αγαπημένο τάρανδο του Άγιου Βασίλη, τον Ρούντολφ!

Ας φτιάξουμε ένα παζλ με τον Άγιο Βασίλη!

Ελάτε στο τραπέζι μας απόψε

για τη χαρά να κάνουμε μια θέση.

Την πίτα μας, πατέρα, τώρα κόψε,

να δούμε το φλουρί σε ποιον θα πέσει.

Κι ας μείνει έτσι στρωμένο απόψε

και η σόμπα μας ας καίει εκεί στο πλάι.

Απόψε με την κάπα χιονισμένη,

θα ‘ρθει κ ο Αϊ Βασίλης για να φάει.

 ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΚΑΙ ΠΟΠΚΟΡΝ

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

  • ποπ κορν
  • κόκκινο, μαύρο και λευκό χαρτόνι
  • ψαλίδι
  • κόλλα
  • μαύρο μαρκαδόρο

Κόβουμε ένα κομμάτι από το λευκό χαρτόνι σε οβάλ σχήμα και ζωγραφίζουμε δύο μάτια με τον μαύρο μαρκαδόρο. Από το κόκκινο χαρτόνι κόβουμε ένα κομμάτι σε σχήμα σκούφου του Άγιου Βασίλη και ένα δεύτερο κομμάτι που να μοιάζει με κόκκινη μύτη.

Στη συνέχεια κολλάμε τα κομμάτια στο μαύρο χαρτί. Τέλος, βάζουμε λίγη κόλλα στα ποπ κορν μας και τα τοποθετούμε γύρω από το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη αλλά και στην άκρη του σκούφου του!

Καλή επιτυχία! Ανυπομονούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας!
Αγαπημένα μας παιδιά δεν ξεχνάμε και την πιο όμορφη συνήθεια της πρωτοχρονίας…Γράμμα στον Αη Βασίλη!
Ο Άγιος Βασίλης περιμένει με χαρά και ανυπομονησία να διαβάσει τα γράμματα σας!!

Σας παραθέτουμε τον φάκελο και το γράμμα για να τα συμπληρώσετε!! Μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας  για να γνωρίζει σε ποιόν θα αποστείλει το δώρο!!

Πάμε να διασκεδάσουμε!

Αντιστοίχησε την κάθε λέξη στην σωστή εικόνα!

Για να δούμε πόσο καλά γνωρίζουμε τον Άγιο Βασίλη!

 

Ήρθε η στιγμή να σας αποχαιρετήσουμε για σήμερα! Σας περιμένουμε αύριο πάλι με χαρά στην διαδικτυακή μας τάξη!

Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου