Χ…όπως Χριστούγεννα!

Αγαπητοί μας γονείς-κηδεμόνες, γλυκά μας παιδιά,

Φτάσαμε αισίως στην πρώτη Παρασκευή του Δεκέμβρη, του πιο γιορτινού μήνα του χρόνου και η διάθεση όλων (μικρών , μεγάλων) έχει μια έντονη επιθυμία για χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που λόγω των επικείμενων κοινωνικών και υγειονομικών συνθηκών, το χρειαζόμαστε πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την σημερινή μας μέρα σε γιορτινό κλίμα ακούγοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Πελοποννήσου

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αφηγήθηκαν στους μαθητές μας το παραμύθι για την ιστορία των Χριστουγέννων όπου παρουσιάζεται η γέννηση του Ιησού, με παιδική εικονογράφηση, των εκδόσεων Πατάκη.
Η χριστουγεννιάτικη ιστορία

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Χειμώνα και τον μήνα των Χριστουγέννων, την φωνούλα χ την είπαμε και την ακούσαμε πολλές φορές αυτή την εβδομάδα…
Τι θα λέγατε να παίξουμε με την φωνούλα χ;
Ακολουθούν διαδραστικές δραστηριότητες με παιγνιώδη χαρακτήρα που έχουν σκοπό την φωνολογική ενημερότητα, την αναγνώριση, την εμπέδωση και την πρώιμη γραφή της φωνούλας χ. Προτείνεται η ενασχόληση με τις παρακάτω δράσεις να είναι αποσπασματική ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

1η Δραστηριότητα:

Σχηματίστε στο πάτωμα το “Χ” και “χ” με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι (χαρτοταινία, σχοινί, κορδέλα…) και περπατήστε το. Για άσκηση λεπτής κινητικότητας σχηματίστε το  με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι (πλαστελίνη, χάντρες, κουμπιά, φασόλια…). Μπορείτε να παίξετε και το παρακάτω παιχνίδι με θέμα τον τρόπο γραφής του γράμματος. Αφού έχουμε φτιάξει  με χαρτοταινία το γράμμα κάτω στο πάτωμα βάζουμε αριθμούς και τοξάκια πάνω στην χαρτοταινία-γράμμα που δείχνουν τον σωστό τρόπο γραφής του γράμματος. Τα παιδιά με ένα αυτοκινητάκι ή κάνοντας κάποιο ρόλο (πχ αεροπλανάκι ή ποντικάκι κλπ) ακολουθούν τις οδηγίες (αριθμούς και τόξα) που είναι πάνω στην χαρτοταινία-γράμμα. Με αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά μαθαίνουν διάφορες μαθηματικές έννοιες (αριστερά-δεξιά, πάνω-κάτω κλπ) έννοιες που βοηθάνε πολύ το παιδί για να γράψει πάνω στο χαρτί.

2η Δραστηριότητα:

Ξαπλώστε στο πάτωμα και σχηματίστε το “Χ” με τα σώματά σας. Μήπως μπορείτε να το κάνετε και με τα χεράκια σας;

3η Δραστηριότητα:

Η φωνούλα  “Χ” φωνάζει ή είναι ησυχούλα; Σχηματίστε τη με τα χείλη σας.

4η Δραστηριότητα:

Διαβάστε στα παιδιά σας το αγαπημένο τους παραμύθι και ζητήστε τους να εντοπίσουν τις λέξεις που άκουσαν που αρχίζουν ή περιέχουν  τη φωνούλα “Χ”.

5η Δραστηριότητα:

Μήπως η μαμά ή ο μπαμπάς ή η γιαγιά ή ο παππούς αρχίζει από Χ; Ας πούμε όλα τα ονόματα της οικογένειας γνωστών και φίλων για να ανακαλύψουμε τα ονόματα αυτών που ξεκινάνε  από Χ..

6η Δραστηριότητα:

Ζητήστε τους να σκεφτούν λέξεις που αρχίζουν από “Χ”. Μπορείτε να επεκτείνετε το παιχνίδι σας. Παίξτε το κυνήγι του θησαυρού των λέξεων από «Χ». Πόσες λέξεις που αρχίζουν από τη φωνούλα «Χ» βρίσκονται μέσα στο σπίτι;

7η Δραστηριότητα:

Ζητήστε από τα παιδιά σας να κυκλώσουν ή να κόψουν από εφημερίδες ή περιοδικά με το “Χ” και “χ”.                                                                                                        Παίρνω τις ξυλομπογιές μου ή τους μαρκαδόρους μου και ζωγραφίζω εικόνες από Χ.

8η Δραστηριότητα:

Διαβάστε στα παιδιά το παρακάτω ποίημα και ζητήστε τους να πουν λέξεις που άκουσαν από τη φωνούλα «Χ».

Για προσπαθήστε να το θυμηθείτε και να το πείτε απ΄ έξω!!!

Συγχαρητήρια παιδιά μου για την προσπάθειά σας!!!

8η Δραστηριότητα:

Ας δούμε τώρα κάποιες ασκήσεις ευαισθητοποίησης για την εύρεση λέξεων με συγκεκριμένο αρχικό φώνημα και τον εντοπισμό και την αναγνώριση του φωνήματος «Χ».

Πατήστε εδώ  και εδώ και εδώ

9η Δραστηριότητα:

Είστε έτοιμοι για  έναν γλωσσοδέτη; Ξέρετε τι είναι γλωσσοδέτης; Είναι ένα παιχνίδι με λεξούλες που κάνουμε για να λυθεί η γλώσσα μας.  Πάμε να τον διαβάσουμε όλοι δυνατά από το Αλφαβητάρι του Ευγένιου Τριβιζά.

Μια χελώνα,

μα ποια χελώνα;

Μια χελώνα που χουζουρεύει

χαμογελαστή σ΄ ένα ιπτάμενο

χρωματιστό χαλί!

Ελάτε να παρατηρήσουμε προσεκτικά την παραπάνω εικόνα και να βρούμε πέντε στοιχεία που αρχίζουν από Χ

 Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με λέξεις που αρχίζουν από χ.

Τι πίνει η χελώνα;
                  

α. τσάι                      β. χαμομήλι                γ. κακάο

Πότε φτιάχνει χιονάνθρωπο η χελώνα;

                        

α. τον χειμώνα                 β. την άνοιξη             γ. το καλοκαίρι

Ποιος ταξιδεύει μαζί με τη χελώνα;

                              

α. ένας γλάρος               β. ένας κόκορας              γ. μια χήνα

Ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα της χελώνας;
                                       

α. το πράσινο                β. το χρυσό                       γ. το πορτοκαλί

 

10η Δραστηριότητα:

Φτιάχνουμε αυτή την φορά το κολάζ  του “Χ”. Σε χαρτί Α4 σχεδιάζουμε το “Χ” και “χ” και το γεμίζουμε με χρώματα και σχέδια. Γύρω γύρω να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν πράγματα που αρχίζουν από “Χ” (χαμόγελο, χαλί, χιονάνθρωπος…).

Ώρα για παιχνίδι! Έτοιμοι παιδιά;

Αφού διαβάσαμε το ποίημα, είστε έτοιμοι να απαντήσουμε τους γρίφους;

 

κι άλλα παιχνίδια σε περιμένουν…
Χτύπα τις λέξεις που αρχίζουν από Χ,χ

 

Κρυπτόλεξο
Για να βρούμε τώρα στο κρυπτόλεξο κάποιες λέξεις από Χ

Μην ξεχνιόμαστε…
Η Παρασκευή όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε είναι αφιερωμένη σε δράσεις φιλαναγνωσίας ,αφού ακολουθεί και το Σαββατοκύριακο που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.
Η ανάγνωση παιδικών λογοτεχνικών κειμένων εκτός από την εξοικείωση με τη γραπτή γλώσσα, τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του προφορικού λόγου συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, στην ψυχαγωγία τους και τα μυεί στον όμορφο κόσμο της λογοτεχνίας. Παράλληλα μέσα από τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας εκφράζονται κοινωνικές και ηθικές αξίες καθώς επίσης καλλιεργείται η ενσυναίσθηση στους αναγνώστες μέσα από τις ιστορίες των ηρώων.

Αυτή την εβδομάδα το παραμύθι μας είναι…
Ο νάνος δεν κοιμάται – Astrid Lindgren

Είναι μια μαγική χειμωνιάτικη νύχτα
Μια τέτοια νύχτα οι άνθρωποι κουρνιάζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μες στα μικρά τους σπίτια και φροντίζουν να μη σβήσει η φωτιά στο τζάκι. Αυτή τη σκοτεινή και παγωμένη νύχτα, στην καρδιά του χειμώνα, ο νάνος επιβλέπει το αγρόκτημά του, πηγαίνει στον στάβλο και με ήσυχα βηματάκια αφήνει τα ίχνη του ανάμεσα στα σπίτια.

https://webradio.ert.gr/trito-programma/2ian2019-10-lepta-akoma-o-nanos-den-kimate-tis-astrid-lindgren-me-ikonografisi-kitty-crowther/

Και τώρα………
Συζητήστε με την οικογένεια σας, αυτό που :

  • Σας ενθουσίασε από το βιβλίο και που σας έκανε πολύ χαρούμενους.
  • Σας στεναχώρησε από το βιβλίο.
  • Σας έκανε να γελάσετε από το βιβλίο.
  • Σας έκανε να έχετε αγωνία για τη συνέχεια.
  • Σας έξαψε την φαντασία

Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Ραντεβού online την Δευτέρα με την πυραμίδα της διατροφής!!!

Σας χαιρετούμε ,όπως και στην ψηφιακή μας τάξη , κάθε εβδομάδα σε μια διαφορετική γλώσσα!
Αυτή την εβδομάδα χαιρετιόμασταν στα αγγλικά…
Αγαπημένα μας παιδιά bye,bye!

Με εκτίμηση,
Η Πρόϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου