Οι τελευταίοι άθλοι του Ηρακλή και η φωνούλα Γ

Καλημέρα γλυκά μας  παιδιά!

Άλλη μια βδομάδα έφτασε στο τέλος της και συγκεκριμένα η προτελευταία βδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία και σας αποχαιρετίσουμε όλους με ένα γλυκό χαμόγελο. Σε αυτή την εβδομάδα δουλέψαμε πάνω σε αρκετά πράγματα που θα τα αναλύσουμε παρακάτω. Αρχικά ασχοληθήκαμε με τους 6 έξι τελευταίους άθλους του Ηρακλή που είναι η χρυσή ζώνη της Ιππολύτης, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, οι στάβλοι του Αυγεία, ο ταύρος της Κρήτης, τα άλογα του Διομήδη και ο κέρβερος.  Επίσης μάθαμε τη φωνούλα Γ, γ την οποία συναντάμε και στον άθλο του Ηρακλή τα βόδια του Γηρυόνη.

Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν με τους άθλους του Ηρακλή και μετά θα ακολουθήσουν οι δραστηριότητες για τη φωνούλα Γ, γ.

Οι στάβλοι του Αυγεία

Ο Αυγείας ήταν βασιλιάς της Ήλιδας και είχε αμέτρητα κοπάδια με βόδια που του τα είχε χαρίσει ο πατέρας του, ο Ήλιος. Τα ζώα αυτά ήταν πάνω από 3.000 και ζούσαν σε τεράστιους στάβλους. Ήταν τόσο πολλά όμως που οι βοσκοί του Αυγεία δεν προλάβαιναν να καθαρίζουν τους στάβλους. Έτσι είχαν μαζευτεί τεράστιοι σωροί από κοπριά που μύριζαν πολύ άσχημα

Ο πονηρός Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να καθαρίσει τους στάβλους του βασιλιά Αυγεία αλλά του είπε να το κάνει σε μια μόνο μέρα. Ο Ηρακλής πήγε στον Αυγεία αλλά δεν του είπε τίποτε για τον άθλο. Προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε και έβαλε το γιο του, τον Φυλέα, ως μάρτυρα.

Ο Ηρακλής τότε έσκαψε δύο βαθιά χαντάκια, που περνούσαν μέσα από τους στάβλους κι έφταναν μέχρι δύο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Πηνειό. Μετά έβαλε πέτρες για φράγμα και έστρεψε το ρεύμα των ποταμών μέσα στα χαντάκια. Τα ορμητικά νερά κατέβηκαν στα χαντάκια και μπήκαν στους στάβλους, όπου παρέσυραν την κοπριά και την πήγαν όλη στη θάλασσα. Έτσι ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία σε μια µόνο μέρα.

Αφού τελείωσε μέσα σε μια μέρα, ο Ηρακλής ζήτησε από τον Αυγεία την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή είχε μάθει ότι ο ήρωας εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα. Στη δίκη που έγινε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας υπερασπίστηκε τον Ηρακλή αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του. Όμως πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Αυγείας εξόρισε τον Φυλέα και τον Ηρακλή από την Ήλιδα. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ηρακλής επέστρεψε και εκδικήθηκε τον Αυγεία.

Ο ταύρος της Κρήτης

Μετά απ’ όλα αυτά τα κατορθώματα, ο Ευρυσθέας απογοητευμένος έστειλε τον Ηρακλή σε πιο µακρινά μέρη. Στην Κρήτη, ζούσε ο βασιλιάς Μίνωας που είχε έναν άγριο ταύρο. Από το στόμα του έβγαιναν φλόγες κι έκανε πολλές καταστροφές. Ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να πιάσει τον ταύρο.

Ο Ηρακλής πήγε στην Κρήτη και αιχμαλώτισε τον ταύρο χρησιμοποιώντας ένα δίχτυ. Έπειτα, ανεβασμένος στη ράχη του ζώου, πέρασε το Αιγαίο κι επέστρεψε στις Μυκήνες.

Τα άλογα του Διομήδη

Στη Θράκη, ζούσε ένας γιος του θεού Άρη, ο βασιλιάς Διομήδης. Είχε τέσσερα άγρια άλογα, που λέγονταν Πόδαγρος, Λάμπων, Ξάνθος και Δήμος.

Αυτά είχαν χάλκινα σαγόνια και τρέφονταν µε ανθρώπους. Ο Διομήδης τα είχε δεμένα αλλά κάθε φορά που κάποιος άτυχος ναυαγούσε στις ακτές του βασιλείου του, τον έδινε στα άλογα να τον φάνε.

Ο Ευρυσθέας έστειλε και εκεί τον Ηρακλή. Αυτός πήγε στη Θράκη, νίκησε τον Διομήδη, έπιασε και εξημέρωσε τα άλογα και τα έφερε στις Μυκήνες.

Η ζώνη της Ιππολύτης

Έπειτα ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να ταξιδέψει πιο μακριά, στον Εύξεινο πόντο, στη χώρα των Αμαζόνων για να του φέρει τη ζώνη της βασίλισσας Ιππολύτης. Αυτή η ζώνη ήταν δώρο του θεού Άρη στις Αμαζόνες και είχε τρομερή ισχύ. Η κόρη του Ευρυσθέα, η Αδμήτη, ζήτησε από τον πατέρα της αυτή τη ζώνη, και ο Ευρυσθέας δεν έχασε ευκαιρία. Διέταξε τον Ηρακλή να εκτελέσει αμέσως την επιθυμία της κόρης του.

Ο Ηρακλής, μετά από πολλές περιπέτειες, βρήκε τις Αμαζόνες. Αυτές ήταν όλες τους πανέμορφες και ικανές πολεμίστριες, ξακουστές στο τόξο και στην ιππασία.  Ο Ηρακλής προσπάθησε να πάρει τη ζωή της βασίλισσάς τους. Αυτές όμως αρνήθηκαν να του δώσουν αυτό που ήθελε και του επιτέθηκαν με ορμή.

Ο Ηρακλής τις πολέμησε. Τελικά νίκησε την Ιππολύτη, πήρε τη ζώνη της και την έφερε στον Ευρυσθέα.

Ο Κέρβερος του Άδη 

Μετά από όλα αυτά, είχε αποδειχτεί πια ότι ο Ηρακλής ήταν ανίκητος στη Γη. Γι’ αυτό ο Ευρυσθέας αποφάσισε να τον στείλει στον Κάτω Κόσμο για να του φέρει τον Κέρβερο, ένα φοβερό σκυλί µε τρία κεφάλια και ουρά δράκου, που φύλαγε την είσοδο του Άδη. Αυτό το τρομερό σκυλί ήταν αδερφός του Όρθρου, του σκυλιού του Γηρυόνη.

Ο Ηρακλής πήγε στον Άδη. Ζήτησε την άδεια του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, για να πάρει τον Κέρβερο. Αυτοί συμφώνησαν, και ο Ηρακλής πάλεψε με τον Κέρβερο, τον νίκησε, τον έδεσε και τον πήγε στις Μυκήνες. Όταν τον αντίκρισε, ο Ευρυσθέας τρόμαξε και κρύφτηκε πάλι στο πιθάρι. Ο Ηρακλής γύρισε τον Κέρβερο στον Άδη, όπως είχε υποσχεθεί στον Πλούτωνα.

Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων

Μετά ο Ευρυσθέας τού ζήτησε να κάνει έναν τελευταίο άθλο. Ήθελε να του φέρει τα χρυσά μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων. Αυτός ο κήπος ήταν γεμάτος μηλιές που ήταν γαμήλιο δώρο της Γης στον Δία και την Ήρα. Η Ήρα είχε φυτέψει τα δέντρα στον κήπο των θεών στην άκρη της γης και όποιος έτρωγε από τα χρυσά μήλα, έμενε για πάντα νέος. Έξω από τον κήπο ήταν ο Άτλαντας, ο τιτάνας που είχε καταδικαστεί από τον Δία να σηκώνει τον Ουρανό στη ράχη του.

Όμως οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν τα μήλα. Γι’ αυτό η Ήρα είχε βάλει να τα φυλάνε οι νύμφες Εσπερίδες και ένας φοβερός δράκος, ο Λάδωνας που είχε εκατό κεφάλια.

Ο Ηρακλής ταξίδεψε πολύ για να φτάσει εκεί στον κήπο τον Εσπερίδων καθώς δεν ήξερε το δρόμο. Κάποτε έφτασε στον Καύκασο όπου ελευθέρωσε τον Προµηθέα από τα δεσμά του. Εκείνος, για να τον ευχαριστήσει, του έδειξε το δρόμο για τον κήπο των Εσπερίδων αλλά τον συμβούλεψε να στείλει τον Άτλαντα να πάρει τα χρυσά μήλα.

Ο Ηρακλής βρήκε τον Άτλαντα κι εκείνος συμφώνησε να πάει να φέρει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων. Του ζήτησε όμως να κρατήσει τον ουρανό στη ράχη του, μέχρι να γυρίσει. Ο Ηρακλής δέχτηκε. Έτσι και έγινε. Σε λίγο ο Άτλας ξαναφάνηκε με τρία χρυσά μήλα στα χέρια και θέλησε να αποτελειώσει το ύπουλο σχέδιό του.

-Αν θέλεις, είπε στον Ηρακλή, μπορώ να πάω εγώ τα μήλα στον Ευρυσθέα και όταν γυρίσω, παίρνω πάλι τον ουρανό στην πλάτη μου. Ο γιος του Δία όμως φάνηκε πιο έξυπνος από τον πανούργο Τιτάνα:

-Έτσι ας γίνει Άτλα. Κράτα όμως για μια στιγμή μονάχα τον ουρανό, για να βάλω ένα μαξιλάρι ανάμεσα στη ράχη μου που κοντεύει να σπάσει από το βάρος.

Ο Άτλας ξεγελάστηκε και πήρε τον ουρανό στους ώμους του, αφήνοντας τα χρυσά μήλα κάτω. Τα μάζεψε αμέσως ο Ηρακλής και έφυγε για τις Μυκήνες, αφήνοντας τον πονηρό Τιτάνα στην αιώνια καταδίκη του.

Έφερε τα μήλα στον Ευρυσθέα και εκείνος τα πρόσφερε στη θεά Αθηνά. Με τη σειρά της, η θεά της γνώσης και της σοφίας τα έδωσε πίσω στις Εσπερίδες.

Ο Ηρακλής στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Δηιάνειρα, κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας, του Οινέα. Μια μέρα πήγαν να περάσουν τον Εύηνο ποταμό. Εκεί συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο. Ο Νέσσος πήρε στη ράχη του τη Δηιάνειρα, για να την περάσει απέναντι. Θέλησε όμως να την πάρει δική του κι άρχισε να τρέχει. Τότε ο Ηρακλής τον χτύπησε µε ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του. Πριν ξεψυχήσει ο Νέσσος είπε στη Δηιάνειρα: «Μάζεψε λίγο από το αίμα µου. Αν αλείψεις µ’ αυτό το χιτώνα του Ηρακλή, θα σε αγαπάει για πάντα».

Έτσι, κάποτε που ο Ηρακλής ζήτησε ένα καθαρό χιτώνα από τη Δηιάνειρα, για να τον φορέσει και να κάνει θυσία στο ∆ία, εκείνη άλειψε ένα χιτώνα µε το δηλητήριο του Νέσσου και του τον έδωσε. Ο Ηρακλής τον φόρεσε κι ο χιτώνας κόλλησε πάνω του. Αμέσως άρχισε να νιώθει αβάσταχτους πόνους. Κατάλαβε τότε ότι έφτασε το τέλος του. Ανέβηκε στο βουνό Οίτη, έφτιαξε ένα σωρό από ξύλα, ξάπλωσε πάνω του και ζήτησε ν’ ανάψουν τη φωτιά. Κανείς δε δέχτηκε να το κάνει αυτό. Μόνο ο Φιλοκτήτης, που περνούσε από κει, δέχτηκε ν’ ανάψει τη φωτιά κι ο Ηρακλής, για να τον ευχαριστήσει, του χάρισε τα δηλητηριασμένα βέλη του. Ξαφνικά άρχισε ν’ αστράφτει και να βροντά. Ένα σύννεφο κατέβηκε, πήρε τον Ηρακλή και τον ανέβασε στον Όλυμπο. Εκεί συμφιλιώθηκε µε την Ήρα κι έζησε για πάντα µε τους θεούς του Ολύμπου.

Για να δούμε τώρα αν θυμάστε τους υπόλοιπους άθλους του Ηρακλή! Σας φτιάξαμε ένα παιχνίδι για να ενώσετε τα ζευγάρια!

Θυμάστε επίσης τις ονομασίες των άθλων που μάθαμε; Είμαστε σίγουρες πως θα τα καταφέρετε!

Προσπαθήστε να βρείτε τις κρυμμένες λέξεις στο κρυπτόλεξο που σας φτιάξαμε για τους άθλους του Ηρακλή!

Λύστε τα αινίγματα!

Μέσα σε κήπο βρίσκονται

Μα κόκκινα δεν μοιάζουν

Ούτε και είναι νόστιμα

Μα όλοι τα θαυμάζουν.

Τι είναι;

 

Στο νότο ζει σ’ ένα νησί

Και με θηρίο μοιάζει

με δίχτυ μόνο και μυαλό

Ο Ηρακλής δαμάζει

Τι είναι;

 

Χρυσή, περίτεχνη πολύ

Σαν κόσμημα μεγάλο,

Γυναίκας είναι θησαυρός

Μακριά από χέρι άλλο

Τι είναι;

 

Φρουρός μεγάλος τρομερός

Στον κάτω κόσμο μένει

και τις ψυχές περιφρουρεί

καμιά τους να μη βγαίνει

Τι είναι;

Πάμε τώρα να λύσουμε και τα παρακάτω μαθηματικά προβλήματα:

  • Ο Κέρβερος έχει 3 κεφάλια. Εμείς έχουμε 7 σάντουιτς. Πώς θα τα μοιράσουμε ώστε να πάρει κάθε κεφάλι του ίδιο αριθμό σάντουιτς και πόσα θα περισσέψουν;

Αν δυσκολεύεστε μπορείτε να τραβάτε γραμμούλες ενώνοντας κάθε κεφάλι με κάθε σάντουιτς για να δούμε πόσα θα πάρουν τα κεφάλια του και πόσα θα περισσέψουν.

  • Αν χωρίζαμε 3 μήλα των εσπερίδων στη μέση, πόσα κομμάτια θα είχαμε;

Αν δυσκολεύεστε, χωρίστε στη μέση τα μήλα παρακάτω και μετρήστε τα κομμάτια.

  • Αν ο Ηρακλής έκανε 2 άθλους τη μέρα, σε πόσες μέρες θα είχε τελειώσει τους 12 άθλους του;

Αν δυσκολεύεστε μπορείτε να συμπληρώσετε τους άθλους σε ένα πίνακα με τις μέρες της εβδομάδας και να μετρήσετε πόσες μέρες χρειάζονται.

Για δείτε παρακάτω όλους τους άθλους του Ηρακλή!!!

Ελπίζω να συνεχίζετε το Βιβλίο της Μυθολογίας, όπως κάνουμε και εμείς με τα τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο.

Ας συνεχίσουμε τώρα με τη φωνούλα  Γγ

Ένα γουρουνάκι

μα ποιο γουρουνάκι;

Ένα γουρουνάκι που γλείφει

Ένα γαλάζιο γλειφιτζούρι!!!

 

1η Δραστηριότητα

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με λέξεις που αρχίζουν από γ βάζοντας  σε κύκλο τη σωστή εικόνα.

2η Δραστηριότητα

Μπορείτε να σκεφτείτε και να γράψετε με τη βοήθεια των γονιών σας ονόματα που ξεκινούν με τη φωνούλα Γ όπως Γιάννης, Γιώργος, Γαρυφαλλιά. Στη συνέχεια  μετρήστε πόσα γράμματα έχει το κάθε όνομα που βρήκατε. Για σκεφτείτε αν έχετε συμμαθητές σας από την τάξη που να ξεκινάει το όνομά τους από αυτή τη φωνούλα.

3η Δραστηριότητα

Προσπαθήστε να σχηματίσετε με διάφορα αντικείμενα από το σπίτι τη φωνούλα Γ, γ. Για ψάξτε ποια αντικείμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να τα τοποθετήσετε στο πάτωμα ή στο γραφείο σας και να δημιουργήσετε τη συγκεκριμένη φωνούλα. Για παράδειγμα μπορείτε να πάρετε δύο μαρκαδόρους και να τους ενώσετε σχηματίζοντάς την ή δύο κομμάτια πλαστελίνη. Για σκεφτείτε κι άλλα αντικείμενα και ενώστε τα για να το δημιουργήσετε και εσείς.

4η Δραστηριότητα

Επιλέξτε ένα παραμύθι από τη βιβλιοθήκη σας και προσπαθήστε να βρείτε τις φωνούλες  Γ, γ  που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του. Μπορείτε να τις κυκλώσετε με ένα μολύβι. Η φωνούλα Γ, γ που θα κυκλώσετε μπορεί να υπάρχει είτε στην αρχή της λέξης είτε μέσα στη λέξη.

5η Δραστηριότητα

Αντιστοίχισε τις παρακάτω εικόνες με τις σωστές λέξεις.

6η Δραστηριότητα

Βρείτε στον παρακάτω πίνακα τις λεξούλες που ξεκινάνε από τη φωνούλα γ και κυκλώστε τις.

7η Δραστηριότητα

Προσπάθησε να ανακαλύψεις τις παρακάτω λέξεις που είναι κρυμμένες.

8η Δραστηριότητα

Ακούστε μια ιστοριούλα για τη φωνούλα Γ, γ: Ο γουρλομάτης γάιδαρος. Για πάμε να την ακούσουμε.

9η Δραστηριότητα

Ήρθε η ώρα για το εβδομαδιαίο μας ταξίδι. Πάμε να δούμε πού θα ταξιδέψουμε σήμερα; Σας έρχεται στο μυαλό καμία χώρα ή πόλη που να ξεκινάει από τη φωνούλα που μάθαμε; Για σκεφτείτε…για σκεφτείτε γιατί ήρθε η στιγμή που πρέπει να ετοιμάσουμε βαλίτσες. Είστε έτοιμοι για το ταξίδι μας; Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά μέρη που θα ταξιδέψουμε σήμερα καθώς ξεκινάνε από τη φωνούλα Γ. Πάμε να γνωρίσουμε αυτά τα καινούργια μέρη; Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας το εισιτήριό σας και φύγαμε!!!!! Με τη βοήθεια των γονιών σας, μπορείτε να βρείτε και εσείς επιπλέον προορισμούς για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

 

Ας κλείσουμε με δυο αγαπημένα τραγούδια που μαθαίνουμε αυτές τις ημέρες στο σχολείο.

Αγαπητά μας παιδιά, ευχόμαστε να σας άρεσαν οι δραστηριότητες που σας προτείναμε!

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μέρες που περνάμε μαζί γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Γι’ αυτό και ανυπομονούμε να τα πούμε από κοντά την τελευταία εβδομάδα!

Σας αποχαιρετούμε από τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας συναντήσεις και ελπίζουμε να το διασκεδάσατε τόσο όσο εμείς.

Με αγάπη,

Οι δασκάλες σας.