Το 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου 
& ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 
Σας εύχονται 
Καλές Γιορτές με Υγεία & 
Οικογενειακή Ευτυχία!
Καλή Χρονιά!

5 αξίες που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στα παιδιά του

Τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας, μαθαίνουν από τις αποφάσεις μας, τα σωστά και τα λάθη μας.  Ως γονείς, έχουμε την «εξουσία» αλλά και την υποχρέωση να τα μεγαλώσουμε έτσι, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις τους και σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους.
Αυτές τις αρχές πρέπει να τους μεταλαμπαδεύσουμε από τώρα, ακόμα και με τα πιο απλά παραδείγματα, για να μάθουν να τις ακολουθούν όταν πια δεν θα είναι κοντά μας.

1. Το αίσθημα του σεβασμού
Αν ρωτήσετε έναν παιδαγωγό, θα σας πει ότι ο σεβασμός είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας, από μικρή ακόμα ηλικία. Οι καλοί τρόποι, η ευγένεια, το να ακούς τους γονείς σου και το να μην ξεχωρίζεις τους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο ή την καταγωγή τους είναι μερικά μόνο μαθήματα σεβασμού που ένα παιδί πρέπει να έχει διδαχθεί τουλάχιστον μέχρι να πάει στο σχολείο.
Πώς να τον διδάξετε στα παιδιά: ο σεβασμός όπως κι όλες οι αξίες είναι ένας δρόμος… διπλής κατεύθυνσης. Γι’ αυτό, έχει σημασία να του διδάξετε πως, ακόμα και όταν διαφωνείτε ή σας μιλά άσχημα, προσπαθείτε πάντα να βρείτε τη μέση οδό. Εξηγήστε του, για παράδειγμα: «δεν μου αρέσει όταν μου μιλάς έτσι, σε παρακαλώ να μου μιλήσεις ήρεμα και ευγενικά για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση στο πρόβλημά σου». δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς θα κερδίσετε τον σεβασμό των παιδιών.

2. Η αξία της ευθύνης
Το να αναλαμβάνει ένα παιδί την ευθύνη και για τς σωστές και για τις λάθος αποφάσεις του είναι το πρώτο βήμα που δείχνει ότι οι γονείς του έχουν κάνει δουλειά στη διαπαιδαγώγησή του.  Χρέος σας, όμως, είναι να μείνετε συνεπείς σε αυτά που τους διδάσκετε και να μην προσπαθείτε να «ξεγλιστρήσετε» από τις δικές σας ευθύνες.
Πώς να την διδάξετε στα παιδιά: Για να κάνετε τα παιδιά να αισθανθούν υπεύθυνα, το πρώτο βήμα είναι να τα βοηθήσετε να νιώσουν χρήσιμα. Ζητήστε τη βοήθειά τους όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, μάθετέ τους να μαζεύουν τα παιχνίδια και το δωμάτιό τους. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο για να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αναλάβει κάτι από μόνα τους.

3. Η αρετή της ενσυναίσθησης
Η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να καταλαβαίνεις το πρόβλημα του συνανθρώπου σου και να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του είναι μια αξία που ακόμα και πολλοί  γονείς δυσκολεύονται ν’ αποκτήσουν. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με ενσυναίσθηση, λοιπόν, δεν είναι εύκολο αλλά είναι σίγουρα μια μεγάλη δοκιμασία.
Πώς θα την διδάξετε στα παιδιά: μη φοβάστε να μιλάτε για τα συναισθήματά σας. Αν για παράδειγμα, το παιδί σάς σπρώξει ή σας χτυπήσει, εξηγήστε του ότι σας στενοχώρησε  και ότι θα ήταν καλό να σας ζητήσει συγγνώμη. Αντίστοιχα, αν το παιδί φοβάται για συγκεκριμένο, δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται και βοηθήστε το να ξεπεράσει τα δυσάρεστα συναισθήματά του.

4. Η σημασία της ευγνωμοσύνης
Το να νιώθουμε τυχεροί για όσα έχουμε και να εκτιμάμε όσα μας προσφέρουν οι γονείς και η οικογένειά μας είναι κάτι που διδάσκεται από την παιδική ηλικία. Η αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου που κάνουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι μια πολύ σημαντική αξία που πρέπει να τους εμφυσήσουμε.
Πώς θα την διδάξετε στα παιδιά: Με απλές, μικρές αλλά… θαυματουργές κινήσεις. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που η γιαγιά θα φτιάξει τα αγαπημένα μπισκότα του παιδιού, πείτε του πόσο ωραίο θα ήταν να την αγκαλιάσει σφιχτά και να της πει «ευχαριστώ».

5. Η αξία της γενναιοδωρίας
Ή αλλιώς η αξία του να μοιράζεσαι! Το να είσαι γενναιόδωρος είναι μια ιδιότητα που όλοι οι γονείς έχουν, αφού έχουν μάθει να είναι δοτικοί με τα παιδιά τους και να μοιράζονται τα πάντα μαζί τους. Το ίδιο όμως πρέπει να ισχύει και γι
α τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η γενναιοδωρία δεν εμπεριέχει την έννοια του ανταλλάγματος και της λογικής «αφού σου έδωσα κάτι, πρέπει κι εσύ να μου δώσεις κάτι.»
Πώς θα την διδάξετε στο παιδί: παρακινώντας το να κάνει μικρά βήματα τη φορά. Μικρές πράξεις, όπως το να μοιράζεται τα παιχνίδια του με το αδελφάκι του (για τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται) θα του δώσουν σημαντικά μαθήματα γενναιοδωρίας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του εξηγήσετε γιατί είναι καλό να δωρίσετε τα παλιά παιχνίδια και ρούχα του σε άλλα παιδιά που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.

΄Ωρα για Θέατρο!!!!!

Στις 6/12/16, παρακολουθήσαμε την παιδική παράσταση ”Στην Κιβωτό στις οκτώ” βασισμένο στο πολυβραβευμένο έργο του γερμανού συγγραφέα Ulrich Hub, σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελά, στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάππα. Το έργο αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες ευρωπαιϊκές θεατρικές σκηνές. Στην παράσταση ακούγεται η πρωτότυπη ζωντανή μουσική και τραγούδια από την αγαπημένη μπάντα μικρών και μεγάλων, Burger Project.

Με το «Στην Κιβωτό στις οκτώ» ο συγγραφέας αφηγείται με σύγχρονη ματιά το βιβλικό κατακλυσμό του Νώε, στήνοντας μια ευφυέστατη περιπέτεια με πολύ γέλιο, πολλά ερωτήματα, πολλή μουσική, πολύ νερό, πολλά ζώα, μια κιβωτό, ένα εισιτήριο για δυο, και ένα ραντεβού ακριβώς στις οκτώ.
Στο αλληγορικό έργο – ύμνο στη φιλία,  τη διαφορετικότητα και την ελευθερία, πρωταγωνιστές είναι τρεις πιγκουίνοι και μια περιστέρα, που, με φόντο τον απέραντο πάγο, θέτουν απορίες και ερωτήματα,  αναπαράγοντας το λόγο και τις ερωτήσεις των ίδιων των παιδιών.
Το έργο έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες ως νουβέλα για παιδιά σε όλον τον κόσμο. Έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το βραβείο καλύτερου θεατρικού έργου για παιδιά στη Γερμανία.                   
Eνθουσιαστήκαμε πολύ και παρακολουθήσαμε την παράσταση με πολύ ενδιαφέρον. Προτείνουμε σε όσους δεν την έχουν δει ακόμα να πάνε το συντομότερο!!!!!!

Δεκέμβριος

Τα Χριστούγεννα φτάνουν κι εμείς για να τα υποδεχθούμε κατασκευάσαμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια με πολλούς και διάφορους τρόπους…

020 021 023

025

055

 

 

γράψαμε και γράμμα στον Άη-Βασίλη μη τυχόν και μας ξεχάσει…

026

027

029

031

 

φτιάξαμε και αγγέλους να ψέλνουν …

059

058

 

και όμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες γεμάτες με ευχές για τον καινούριο χρόνο…

060

 

061

062