“Παραδοσιακά προϊόντα με τα μάτια των μαθητών μας”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 8o Τεύχος 2018-19 | , στις 17-10-2018

συλλογικό των μαθητριών του Β2

1. Ελαιόλαδο

της μαθήτριας Ανδρονίκης Διακομογιαννοπούλου  

Το αντικείμενο που θα σας παρουσιάσω, είναι ένα λάδι από τον τόπο που κατάγομαι. Ο Νομός Μεσσηνίας, χαρακτηρίζεται για πολλά προϊόντα του, όπως οι σταφίδες, τα πορτοκάλια, τα εσπεριδοειδή και πολλά άλλα, μιας και τα εδάφη της είναι εύφορα. Το προϊόν που φημίζεται περισσότερο όμως είναι το λάδι. Το συγκεκριμένο είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο φημίζεται για τη καλή του ποιότητα, καθώς έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Το ελαιόλαδο προσφέρει έναν πολύ καλό τρόπο για να διατηρήσει την υγιή κατάσταση του σώματος. Πολύ σημαντικό είναι ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προλαμβάνει τον καρκίνο. Επίσης προστατεύει το DNA μας από βλάβες που προκαλούνται από βλαβερά καρκινικά κύτταρα. Μια άλλη ευνοϊκή επίδραση του ελαιόλαδου, είναι ότι αποτρέπει το Alzheimer. Για αυτό λοιπόν είναι καλό να καταναλώνουμε το ελαιόλαδο συστηματικά.

2.  ‘’Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΑΚΟΣ’’

της μαθήτριας Άννας Ζήκου

 

Ο συγκεκριμένος σάκος είναι φτιαγμένος από μαλλί προβάτου και το χρησιμοποιούσαν κυρίως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για να αποθηκεύουν την τροφή τους.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΟΥ

Αφού έπαιρναν το μαλλί του προβάτου, το πλένανε και μετά από μια μικρή επεξεργασία του το τοποθετούσαν σε ένα ξύλινο εργαλείο που λεγόταν ρόκα και μαζί με το αδράχτι γινόταν το γνέσιμο (δηλαδή η παραγωγή της κλωστής). Έπειτα η υπόλοιπη διαδικασία  γινόταν στον αργαλειό.

3. ‘’Η ΠΕΤΡΑ’’

της μαθήτριας  Ζωής Κατσιλέρη        

 

Αυτή η πέτρα εδώ και τρία χρόνια είναι αρκετά πολύτιμη για εμένα. Αυτό επειδή μου την έχει δώσει μια πολύ αγαπημένη ξαδέρφη, η οποία σήμερα  έχει φύγει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Αυτό που νοσταλγώ  από τις παλιές μας στιγμές και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι οι διακοπές που κάναμε μαζί αλλά και την αρκετά στενή σχέση που είχαμε ανταλλάσσοντας τα μυστικά μας και κάνοντας τις σκανδαλιές.

4. ‘’ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΙ’’

της μαθήτριας Εβελίνας Γλυκοπούλου

                Η εικόνα απεικονίζει ένα μάλλινο πολύχρωμο χαλί που υφάνθηκε  πριν από 50-60 χρόνια από την αγαπημένη μου γιαγιά στην περίοδο της νιότης της. Η χρήση του συγκεκριμένου χαλιού τότε ήταν οικιακή και διακοσμητική. Είτε τοποθετούνταν στο δάπεδο κάποιου υπνοδωματίου ή το κρεμούσαν στον τοίχο. Έχει υφανθεί με τον παραδοσιακό τρόπο εκείνων των χρόνων δηλαδή με την χρήση του αργαλειού.

ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Ο αργαλειός είναι μια ξύλινη χειροκίνητη μηχανή ύφανσης συνηθέστερη σε παλαιότερες εποχές. Σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί καθώς η διαδικασία της ύφανσης έχει μηχανοποιηθεί και στη θέση του χρησιμοποιείται υφαντική μηχανή. Πλέον έχουμε την δυνατότητα να δούμε αργαλειό μόνο σε μουσεία τέχνης και σε ελάχιστα σπίτια απομακρυσμένων περιοχών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΗΣ

  1. Αρχικά γινόταν το κούρεμα του προβάτου για τη σύλλεξη του μαλλιού.
  2. Κατόπιν ακολουθούσε το πλύσιμο/ξέβγαλμα και βράσιμο του μαλλιού για να απολυμανθεί και να φύγουν οι ακαθαρσίες.
  3. Μετά άπλωναν το μαλλί για να στεγνώσει
  4. Έπειτα το άνοιγαν προκειμένου να αραιωθεί(γνέσιμο) εντελώς για να μπορέσει να γίνει η κλωστή.
  5. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου(αδράχτι) έστριφαν το μαλλί που είχε απομείνει και το συγκέντρωναν στη ρόκα.

Έτσι λοιπόν έφτιαχναν την κλωστή/νήμα το οποίο αν επιθυμούσαν το έβαφαν. Όμως τα παλαιότερα χρόνια το μαλλί δεν δεχόταν χημική επεξεργασία(τυχόν βαφές)καθώς δεν είχαν στη διάθεσή τους τέτοιου είδους μέσα. Έτσι χρησιμοποιούσαν ακατέργαστα φυσικά προϊόντα όπως άνθη/πέταλα λουλουδιών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση