της μαθήτριας Φράγκου Τζωρτζίνας (Γ5)
Η γλωσσομάθεια είναι ένας όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη σημασία της. Άραγε, τι να σημαίνει; Γλωσσομάθεια ονομάζεται η εκμάθηση νέων γλωσσών, όχι όμως σε βάρος της μητρικής μας γλώσσας. Η γλωσσομάθεια συνδέεται έμμεσα με τον όρο «παγκοσμιοποίηση». Αμάν! Πολλοί όροι μαζεύτηκαν! Παγκοσμιοποίηση, λοιπόν, είναι η έμμεση πτώση των συνόρων των χωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι λαοί να κάνουν τα ίδια πράγματα. Φυσικά, και για τους δύο αυτούς όρους χρειάστηκαν πολλά έργα… Δεν… τα παραγγέλνει ο κόσμος και τους πέφτουν στο κεφάλι!
Η γλωσσομάθεια είναι ένα απαραίτητο προσόν στις μέρες μας, καθώς χρησιμεύει σε πολλούς τομείς. Καταρχάς, τα άτομα που σπουδάζουν χρειάζεται να διευρύνουν τις γνώσεις τους διαβάζοντας πολλά ξενόγλωσσα βιβλία. Πώς είναι δυνατόν να τα διαβάσουν, εάν δε γνωρίζουν άλλες γλώσσες; Επιπλέον, πολλά πανεπιστήμια είναι στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει πως οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας. Επιπρόσθετα, γνωρίζοντας ότι κάθε γλώσσα αποτελεί μια διαφορετική ματιά στον κόσμο, με τη γλωσσομάθεια τα άτομα διευρύνουν την οπτική τους και αποκτούν έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης.
Με τη γλωσσομάθεια, επίσης, ευνοείται η επικοινωνία των λαών. Πώς; Αφού γνωρίζουμε και κατανοούμε τον τρόπο σκέψης, τις αντιλήψεις, την ιστορία και την κουλτούρα των άλλων λαών! Ακόμη, μπορούμε να αντλήσουμε από τους άλλους λαούς θετικά πρότυπα και πολιτιστικά στοιχεία και αφομοιώνοντάς τα γόνιμα, να καλύψουμε τις δικές μας ελλείψεις. Παράλληλα, τίθενται οι βάσεις για γόνιμη επαφή μεταξύ των λαών για συνεργασία και διάλογο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μεταξύ τους και να αποφευχθούν οι εντάσεις.
Συμπερασματικά, η γνώση μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών αποτελεί εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση και ανέλιξη του ατόμου. Λύνονται τα προβλήματα μεταξύ των λαών και ευνοούνται οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ τους. Εξάλλου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθιστά αναγκαία τη γλωσσομάθεια. Η χρήση των Η/Υ και η υποχρεωτική κατανόηση του πλήθους τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι πιο εύκολη για το γλωσσομαθή, παρά για τον άνθρωπο που περιορίζεται στη γνώση της μητρικής του γλώσσας.