των μαθητών Παπαδόπουλου Χαρικλή (Γ4) & Θεοφάνη (Α4)
Ο 3D printer είναι ένα δημιούργημα των τελευταίων ετών. Σκοπός του είναι να εκτυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα με τη μέθοδο της προσθετικής κατασκευής, δηλαδή με την πρόσθεση πολλών στρώσεων υλικού. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να κατασκευάσουμε παιχνίδια, εξαρτήματα, εργαλεία και ότι άλλο θελήσουμε.
Τρισδιάστατος εκτυπωτής. UTech Lab – Εργαστήριο Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση εφευρέθηκε το 1982 από τον Chuck Hull, ο οποίος σκέφτηκε ότι αν τοποθετούσε χιλιάδες λεπτά στρώματα πλαστικού το ένα πάνω από το άλλο και στη συνέχεια χάραζε το σχήμα τους, χρησιμοποιώντας το φως, τότε θα μπορούσε να σχηματίσει τρισδιάστατα αντικείμενα. Τη δεκαετία του 1990 και του 2000 προέκυψαν κι άλλες νέες τεχνικές που στόχευαν κυρίως στη διευκόλυνση της βιομηχανικής παραγωγής και όχι στην οικιακή χρήση. Σήμερα οι εταιρίες που ασχολούνται με τους 3D εκτυπωτές είναι αρκετές μερικές από τις οποίες η3D Systems, η EOS και η Stratasys. Πρόσφατα η ΝΑSA αποφάσισε να προμηθεύει τους αστροναύτες της με τρισδιάστατο εκτυπωτή, ώστε να μπορούν να εκτυπώνουν διάφορα εργαλεία ή εξαρτήματα που θα χρειαστούν στο διάστημα.
Τα μέρη του 3D printer είναι η βάση εκτύπωσης, το στυλό που θερμαίνει το υλικό και οι βραχίονες που μετακινούνται για να εκτυπωθεί το υλικό. Ο 3D εκτυπωτής λειτουργεί ως εξής: σχεδιάσουμε στον υπολογιστή το αντικείμενο που επιθυμούμε με την βοήθεια ενός προγράμματος σχεδίασης. Στη συνέχεια συνδέουμε τον υπολογιστή με το 3D printer και το εκτυπώνουμε. Η εκτύπωση διαρκεί κάποια λεπτά ή λίγες ώρες ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου. Έχοντας δηλαδή τον κατάλληλο 3D εκτυπωτή και βασικές γνώσεις σε προγράμματα σχεδιασμού, μπορούμε να κατασκευάσουμε αμέτρητα διαφορετικά αντικείμενα. Βέβαια μπορούμε να επιλέξουμε και κάποια από τα εκατομμύρια δωρεάν σχέδια που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Τα υλικά με τα οποία μπορεί κανείς να εκτυπώσει είναι Κεραμικά και Πολυμερή, ορισμένα από τα οποία κατασκευάζονται από ανανεώσιμους πόρους, όπως το αραβόσιτο, τα σακχαρότευτλα και το ανακυκλώσιμο ξύλο. Τα υλικά αυτά είναι μη τοξικά, βιοδιασπώμενα και έτσι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν είναι και πολύ γνωστοί εξαιτίας της υψηλής τιμής τους. Οι 3D εκτυπωτές απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες. Η τεχνολογία τους δείχνει από τώρα ότι έχει απεριόριστες εφαρμογές και αποτελεί το μέλλον για τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες πολλών τομέων, όπως της κοσμηματοτεχνίας, του μοντελισμού, της αρχιτεκτονικής, της σχεδίασης αυτοκινήτων, της οδοντιατρικής της αεροδιαστημικής, της ιατρικής βιομηχανίας και άλλων. Ωστόσο η συνεχόμενη αύξηση των μοντέλων που κυκλοφορούν και η πτώση της τιμής τους κάνει την αγορά του εκτυπωτή πιο προσιτή. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα που του αρέσουν ή έχει ανάγκη, αρκεί να μπορεί να χειριστεί ένα πρόγραμμα σχεδίασης. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια ένας εκτυπωτής θα υπάρχει σε κάθε σπίτι!
Strati, το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή από την αμερικανική εταιρεία Local Motors.