«Άγχος, γιατί;»

0

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΑΣ | Κατηγορία 5ο Τεύχος 2015-16 | , στις 15-04-2016

της  μαθήτριας Δήμα Αρετής (Β1)

sxolikoagxos

       Άραγε σε ποιον δεν έχει τύχει; Διαβάζουμε ώρες για ένα διαγώνισμα και όταν παίρνουμε τα θέματα, τα χάνουμε! Ο κόσμος γυρίζει, τα χέρια μας τρέμουν, ιδρώνουμε και χλωμιάζουμε. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε όλους μας είτε είναι διαγώνισμα είτε κάτι σημαντικό στην δουλειά μας. Εκδηλώνεται πολλές φορές με ταχυκαρδία, με πονοκέφαλο και φορές φορές με τάση για εμετό (ανάλογα με το άγχος που έχει ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή).

       Από τι προέρχεται; Τι συμβαίνει στο σώμα μας και τρέμει, αποβάλλει υγρά και γενικά, δεν είμαστε καλά; Η αιτία όλων αυτών είναι η αδρεναλίνη! Μια ορμόνη που παράγεται σε συγκεκριμένο μέρος των επινεφριδίων, πράγμα που μας οδηγεί σε κατάσταση άγχους. Αυξάνει την ταχύτητα της καρδιάς, με αποτέλεσμα τη γρήγορη μεταφορά καθαρού αίματος (η ταχυκαρδία που λέγαμε…). Επίσης, αυξάνεται η διάμετρος των βρόγχων και των βρογχιδίων των πνευμόνων, έτσι ώστε ο ρυθμός της αναπνοής να γίνεται γρηγορότερος. Τέλος, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος για να πηγαίνει περισσότερο αίμα στους μυς (το χλώμιασμα που λέγαμε…).

       Τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Αν πρόκειται για ένα διαγώνισμα στο σχολείο ή μια εργασία στη δουλειά σας, φροντίστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Αφήστε χρόνο στον εαυτό σας να κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να τον πιέζετε και να τον βομβαρδίζετε με άγχος. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να ξεκουραζόμαστε αρκετά. Επιπρόσθετα, για να έχετε μέγιστη απόδοση σε αυτό που κάνετε, χρειάζεται να κοιμάστε περισσότερο. Τέλος, να θυμάστε ότι «άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε», για αυτό πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι με τις πράξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε παρά με το αποτέλεσμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση