της μαθήτριας Σοφίας Ζήκου (Γ4)
Η ανάγκη προστασίας των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι πλέον επιβεβλημένη από την νηπιακή ηλικία του ανθρώπου .Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των γωνιών ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν, να αξιολογήσουν και να ξεδιαλέξουν πόσο , από ποτέ και τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά στην οθόνη και τι όχι.
Οι γονείς θεωρώντας ότι χρειάζονται και οι ίδιοι λίγο χρόνο «χαλάρωσης» , από τους έντονους και αγχώδεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής εκμεταλλεύονται την «καθήλωση του πνεύματος» που δημιουργούν τα βιντεοπαιχνίδια , η τηλεόραση και το ίντερνετ στα παιδιά τους αγνοώντας τους περαιτέρω κινδύνους που κρύβει αυτή τους η ανοχή .Το παιδί λοιπόν βρίσκει «τρύπα» στον έλεγχο , στην αποτροπή και στην απαγόρευση και όλο και κερδίζει έδαφος παραπάνω δηλαδή χρόνο μπροστά στην οθόνη και διαρρηγνύει έτσι όλο και πιο πολλές απαγορεύσεις με αποτέλεσμα να εθίζεται όλο και περισσότερο σ’ αυτό.
Χρειάζεται λοιπόν διαρκής επαγρύπνηση, ενημέρωση και κατάρτιση στους γονείς αλλά και σε μας τα παιδία. Ούτως ώστε να οδηγηθούμε σωστά και να κρατήσουμε μόνο τα οφέλη του διαδικτύου αποβάλλοντας τους κινδύνους δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας που θα έχει το όνομα «της οικογένειας που επικοινωνεί» .
Πολύ σωστά αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά σαν γονιός θα ήθελα ένα επόμενο άρθρο για τους γονείς που ΔΕΝ θέλουν να χαλαρώσουν αφήνοντας τα παιδιά τους μπροστά από μια οθόνη, αλλά θέλουν να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους τα παιδιά τους. Τί θα άρεσε σε παιδιά στην ηλικία σας να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους(εκτός από κινητά – ηλεκτρονικά κλπ) και τί θα ήθελαν να κάνουν οι γονείς τους για αυτά και μαζί με αυτά.