“Ένα μη αντιληπτό περιβαλλοντικό πρόβλημα”

0

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΑΣ | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 03-02-2015

   της μαθήτριας Καπελλάκη Κασσάνδρας (Γ2)

  Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή η υπερβολική σπατάλη νερού. Αλλά αυτό που πιστεύω ότι απασχολεί λιγότερο τα παιδιά έως και τους ενήλικες είναι  ‘’ΤΑ ΦΥΤΑ’’. Ναι, φίλοι μου, σκεφτήκατε ποτέ ότι  τα φυτά είναι σημαντικά για την επιβίωση του ανθρώπου και δεν πρέπει να τα  καταστρέφουμε;

      Γράφοντας αυτό το άρθρο ανέλαβα να ευαισθητοποιήσω όλους εσάς!!  Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πρόβλημα οι άνθρωποι, δεν το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αλλά είναι από τα σημαντικότερα . Τα φυτά μας παρέχουν οξυγόνο με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαβίωση του ανθρώπου. Μας προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι με τη σκιά τους και το χειμώνα ζέστη με τα ξύλα τους. Ζώα χτίζουν τα σπίτια τους είτε στα κλαδιά ή στις κουφάλες των δέντρων, π.χ. τα πουλιά και τα σκιουράκια, είτε με τη βοήθεια των δέντρων π.χ. ο κάστορας. Επίσης, τα φυτά δίνουν στον πλανήτη μία ιδιαίτερη ομορφιά, κομψή αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονη.

     Φυσικά, για την εξαφάνιση των φυτών στον πλανήτη δεν ευθύνονται τα ζώα. Σε ένα βαθμό ευθύνονται οι φυσικές καταστροφές π.χ. τυφώνας, έκρηξη ηφαιστείου κ.λπ., αλλά σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος με την προσπάθεια να του να επεκταθεί καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις. Επίσης, κόβει πολλά δέντρα για να παρασκευάσει χαρτί. Όμως, πάνω στον πανικό του να καλύψει όλες τις ανάγκες του δεν έχει μέτρο. Επίσης, προκαλεί πυρκαγιές ή και εμπρησμούς με αποτέλεσμα να καούν μεγάλες εκτάσεις γης.

     Ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει και να σώσει το περιβάλλον που κατέστρεψε αν ακολουθήσει μερικά βήματα. Πρέπει να κόβει με μέτρο τα δέντρα και να ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ώστε να κόβουμε λιγότερα δέντρα για παρασκευή χαρτιού και να διεξάγει έργα σε εκτάσεις που δεν ζουν οργανισμοί. Επίσης, θα ήταν καλό στα μεγάλα δάση να τοποθετηθεί δασοφύλακας και δασοπυροσβέστης.

     Ελπίζω με το παραπάνω κείμενο να κατάφερα να σας ευαισθητοποιήσω και να πέτυχα το σκοπό μου. Χάρηκα που σας πρόσφερα αυτές τις ‘’γνώσεις’.  Ελπίζω να τις μεταφέρετε και σε άλλους.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση