«Μια μορφή διαμαρτυρίας…»

2

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΑΣ | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 04-02-2015

της μαθήτριας Πυτιλάκη Φλώρας (Γ4)

europe

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει στη χώρα μας μια θέση στην « οικογένειά » της . Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη, υποστήριξη, κατανόηση, βοήθεια στις δύσκολες περιόδους  που διανύει κάθε κράτος-μέλος. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας, πάντα όμως σε λελογισμένα πλαίσια. Γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε συνέχεια στους άλλους, στην κατανόησή τους, στη συγχώρεσή τους, στην ανοχή τους.

Και ενώ άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πόλεμο  με την κυριολεκτική του σημασία, με όπλα, βόμβες, σκοτωμούς, προσφυγιά – φαινόμενα αναμφισβήτητα καταδικαστέα και φρικιαστικά –  στη χώρα μας συμβαίνει ένας εξίσου ανηλεής πόλεμος, ο οικονομικός.

Εγώ και άλλοι νέοι φοβόμαστε ότι θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε το μέλλον μας, ξέροντας ότι θα είμαστε άνεργοι ή ότι θα κάνουμε μια δουλειά που δε θα είναι της επιλογής μας. Ωστόσο, ο καθένας μας εξακολουθεί να κοπιάζει για τους στόχους του.

Πρόσφατα έγιναν εκλογές στη χώρα μας και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς, όμως, αν δε δούμε πρώτα αποτελέσματα, δεν μπορεί κανείς μας να ησυχάσει. Ξέρω πως ο καθένας σας αυτά τα ακούει κάθε μέρα, αλλά το να εκφράζω την ανησυχία μου είναι μια μορφή διαμαρτυρίας και παράλληλα μια ευχή για τη χώρα μου που, πραγματικά, αξίζει να σηκωθεί λίγο ψηλότερα.

europe2

“Ένα μάθημα όπως το ονειρεύομαι”

0

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΑΣ | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 03-02-2015

της μαθήτριας Καπελλάκη Κασσάνδρας (Γ2)

          Η καθηγήτρια των Θρησκευτικών μας μάς ζήτησε να γράψουμε μία εργασία με θέμα το πώς θα μας άρεσε να γίνεται το μάθημα ώστε να μαθαίνουμε αλλά να διασκεδάζουμε κιόλας. Αυτή είναι η δική μου εργασία  :

         Μία μέθοδος διδασκαλίας που μου αρέσει και την προτιμώ είναι η ομαδοσυνεργατική. Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος γίνεται μέσα από ομάδες μαθητών για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων.

    Ένα πλεονέκτημα αυτής της διδασκαλίας είναι ότι ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών, τα κρούσματα απειθαρχίας μειώνονται και ενισχύεται η αυτοεκτίμηση των μαθητών. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Οι μαθητές μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, χωρίς φόβο αποδοκιμασίας ή κριτικής. Μαθαίνουνε να συνεργάζονται να κάνουν συμβιβασμούς και να ακολουθούν εντολές.

      Μειονέκτημα είναι τα προβλήματα επικοινωνίας που μπορεί να προκύψουν καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές μπορεί να μην συμμετέχουν

     Προσωπικά, θεωρώ αυτό το είδος διδασκαλίας πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό. Με το να θέτεις στόχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από μία ομάδα και όχι ατομικά, αναπτύσσεις ένα συναίσθημα αφοσίωσης σε αυτήν την ομάδα. Κάνοντάς το αυτό, δημιουργείται η αίσθηση ότι ανήκεις και παίζεις σημαντικό αναντικατάστατο ρόλο στην ομάδα και αναπτύσσεις φιλίες και σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους, με άλλα λόγια κοινωνικοποιήσε. Αποκτάς την εμπειρία της συμμετοχής και έτσι θα βοηθηθείς και στην επαγγελματική σου ζωή.

“Ένα μη αντιληπτό περιβαλλοντικό πρόβλημα”

0

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΑΣ | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 03-02-2015

   της μαθήτριας Καπελλάκη Κασσάνδρας (Γ2)

  Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή η υπερβολική σπατάλη νερού. Αλλά αυτό που πιστεύω ότι απασχολεί λιγότερο τα παιδιά έως και τους ενήλικες είναι  ‘’ΤΑ ΦΥΤΑ’’. Ναι, φίλοι μου, σκεφτήκατε ποτέ ότι  τα φυτά είναι σημαντικά για την επιβίωση του ανθρώπου και δεν πρέπει να τα  καταστρέφουμε;

      Γράφοντας αυτό το άρθρο ανέλαβα να ευαισθητοποιήσω όλους εσάς!!  Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πρόβλημα οι άνθρωποι, δεν το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αλλά είναι από τα σημαντικότερα . Τα φυτά μας παρέχουν οξυγόνο με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαβίωση του ανθρώπου. Μας προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι με τη σκιά τους και το χειμώνα ζέστη με τα ξύλα τους. Ζώα χτίζουν τα σπίτια τους είτε στα κλαδιά ή στις κουφάλες των δέντρων, π.χ. τα πουλιά και τα σκιουράκια, είτε με τη βοήθεια των δέντρων π.χ. ο κάστορας. Επίσης, τα φυτά δίνουν στον πλανήτη μία ιδιαίτερη ομορφιά, κομψή αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονη.

     Φυσικά, για την εξαφάνιση των φυτών στον πλανήτη δεν ευθύνονται τα ζώα. Σε ένα βαθμό ευθύνονται οι φυσικές καταστροφές π.χ. τυφώνας, έκρηξη ηφαιστείου κ.λπ., αλλά σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος με την προσπάθεια να του να επεκταθεί καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις. Επίσης, κόβει πολλά δέντρα για να παρασκευάσει χαρτί. Όμως, πάνω στον πανικό του να καλύψει όλες τις ανάγκες του δεν έχει μέτρο. Επίσης, προκαλεί πυρκαγιές ή και εμπρησμούς με αποτέλεσμα να καούν μεγάλες εκτάσεις γης.

     Ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει και να σώσει το περιβάλλον που κατέστρεψε αν ακολουθήσει μερικά βήματα. Πρέπει να κόβει με μέτρο τα δέντρα και να ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ώστε να κόβουμε λιγότερα δέντρα για παρασκευή χαρτιού και να διεξάγει έργα σε εκτάσεις που δεν ζουν οργανισμοί. Επίσης, θα ήταν καλό στα μεγάλα δάση να τοποθετηθεί δασοφύλακας και δασοπυροσβέστης.

     Ελπίζω με το παραπάνω κείμενο να κατάφερα να σας ευαισθητοποιήσω και να πέτυχα το σκοπό μου. Χάρηκα που σας πρόσφερα αυτές τις ‘’γνώσεις’.  Ελπίζω να τις μεταφέρετε και σε άλλους.    

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση