“Ενα γράμμα..”

5

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15 | , στις 02-12-2014

των μαθητριών Σίττα Γεωργίας & Τσελένη Εβίνας (Γ4)

παιδια

Αγαπητοί συμμαθητές,

        Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο είναι για να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις για την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Ακόμα και εμείς δε γνωρίζαμε ότι έχει καθιερωθεί μια τέτοια ημέρα, μέχρι να μας αναφέρει αυτό το γεγονός η φιλόλογος μας.

         Αρχικά μας μίλησε περιληπτικά για τη σημασία της ημέρας αυτής. Στη συνέχεια μας έδειξε ορισμένες φωτογραφίες. Η πρώτη έδειχνε ένα μικρό κοριτσάκι να στέκεται μπροστά σε ένα παράθυρο και δίπλα να είναι γραμμένα τα βασικά του δικαιώματα, οι ανάγκες του.

Άκουσέ με, Πρόσεξέ με, Γνώρισέ με, Αγκάλιασέ με, Στήριξέ με…. “

Έπειτα, η δεύτερη εικόνα που μας έδειξε, απεικόνιζε την προσπάθεια ενός παιδιού να κατασκευάσει τα δικά του παπούτσια με βασικά υλικά ένα πλαστικό μπουκάλι για σόλα και ένα σκοινί. Για λίγα λεπτά επικράτησε ησυχία. Όλοι ήμαστε βυθισμένοι στις σκέψεις μας και αναλογιζόμαστε πόσο ανόητοι ήμαστε που απαιτούσαμε από τους γονείς μας να μας παρέχουν ακριβά υποδήματα, ενώ τα παιδιά στις υπανάπτυκτες χώρες δεν έχουν καν την πολυτέλεια να φοράνε παπούτσια.

           Με αφορμή αυτό το συμβάν αποφασίσαμε να ψάξουμε πληροφορίες για αυτή τη μέρα. Καταρχάς, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989.Την έχουν επ
ικυρώσει σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και δικαιωμάτων συμμετοχής.

           Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους. Δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

         Μέσα από την προσπάθειά μας να σας κάνουμε γνωστά κάποια από τα δικαιώματα των παιδιών μάθαμε και οι ίδιοι κάποια ηθικά διδάγματα που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε. Μάθαμε να μη ζητάμε υπερβολικά πράγματα από τους γονείς μας, ενώ κάποια παιδιά δεν έχουν ούτε τα βασικά, καθώς και να λέμε «ευχαριστώ» γι αυτά που μας παρέχουν. Θα σας παρακαλούσαμε να μην αγνοείτε αυτήν τη μέρα, γιατί για κάποια παιδιά είναι η μοναδική τους ευκαιρία να ακουστούν και, ίσως, να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Με εκτίμηση,

Γεωργία, Εβίνα  , Γ4

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση