“Προβλήματα της Πόλης μου”

3

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15 | , στις 28-11-2014

της μαθήτριας, Καπελλάκη Κασσάνδρας(Γ2)

πλημμυρα2

    Αγαπώ την πόλη μου. Μου αρέσει η ζωή σ’ αυτήν ( σε γενικές γραμμές ). Είναι «πολύβουη» από κάθε άποψη : ποικιλία ακουσμάτων, παραστάσεων, εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην αναλογιστώ και τα προβλήματα που παρουσιάζει.

Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν την επαρχία, στην οποία δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, ώστε να καλύπτει ακόμα και βασικές ανάγκες. Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη μόρφωση, ψυχαγωγία και περίθαλψη είναι μερικές από τις υποσχέσεις που σα   « σειρήνες» παρασύρουν αγροτικούς πληθυσμούς να ερημώσουν την ύπαιθρο και να εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο του υπερπληθυσμού.

Και παράλληλα,  ρύπανση και ηχορρύπανση μας θυμίζουν καθημερινά και ασφυκτικά την παρουσία και την επίδρασή τους: επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, άγχος, προβλήματα ακοής, μείωση της ατομικής απόδοσης είναι τα «δώρα» που αφήνει στο πέρασμά της η ζωή στην πόλη μας.

Εκείνο , όμως, που μου λείπει περισσότερο είναι το πράσινο. Γιατί η ενέργειά μας, τα προβλήματά μας, τα καθημερινά άγχη μας να μη βρίσκουν διέξοδο  σε δημόσιους ελεύθερους καταπράσινους χώρους ; «Πνεύμονες» ζωής και δράσης  χρειαζόμαστε όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι αστοί και όχι καινούργια μεγαθήρια που τρομάζουν με τον όγκο τους και εγκλωβίζουν την ανάγκη μας για «ανάσα».

Α! Και πολλά αυτοκίνητα, υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός τους. Έχουν γίνει η προέκταση κάθε κίνησής μας! Ναι, διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας, αλλά έχουμε χάσει το μέτρο! Στο περίπτερο με αυτοκίνητο, στο φούρνο της γειτονίας με αυτοκίνητο, στο διπλανό μανάβικο με αυτοκίνητο… Ας περπατήσουμε και λίγο ξέγνοιαστα, ας συναντήσουμε ανθρώπους, ας τους χαμογελάσουμε, ας πούμε και καλημέρα! « Μια καλημέρα είναι αυτή. Πες την κι ας πέσει κάτω», που λέει και το τραγούδι.

Ναι, υπάρχει και εγκληματικότητα, υπάρχει και ανεργία, υπάρχουν και μεγάλα πλήθη μεταναστών…Πείτε μου, όμως μια μεγαλούπολη στην οποία δεν υπάρχουν! Έντονοι ρυθμοί ζωής, απρόσωπες σχέσεις, οικονομική κρίση… Κανείς δεν αρνείται την ύπαρξή τους. Είναι όμως δημιουργήματα δικά μας, των ανθρώπων της πόλης, άρα εμείς κρατάμε στα χέρια μας και τη λύση τους. Η συνταγή κατά τη γνώμη μου: χαμόγελο, αισιοδοξία, θετική ματιά και, το κυριότερο, να θυμόμαστε πως πίσω από κάθε ασχήμια κρύβεται πάντα και η ομορφιά.  Μπορούμε να την ανακαλύψουμε σε κάθε γωνιά της πόλης μας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

athens2

«Από μικροί…σε γλωσσοπεριπέτειες!»

1

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 26-11-2014

του μαθητή Δημητριάδη Νίκου(Γ1)albero_pace_rech_annalisa_2-thumb-large

 

      Οι Έλληνες μαθητές στις μέρες μας μαθαίνουν τουλάχιστον μία με δύο ξένες γλώσσες. Προσωπικά εγώ, ως μαθητής Γυμνασίου, έχω ένα παράπονο να εκφράσω: συμφωνώ ότι η γνώση ξένων γλωσσών είναι ένα πολύ χρήσιμο « όπλο » στη ζωή, στο επάγγελμα, στη γνώση, αλλά οι τόσες ώρες που χρειαζόμαστε για την εκμάθησή τους  χάνονται από το παιχνίδι μας, τους φίλους μας, το αθλητισμό και από άλλες δραστηριότητες πιο «ξέγνοιαστες», πιο ταιριαστές με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά μας.

   Ναι, η γλωσσομάθεια βοηθά το παιδί να γνωριστεί με το περιβάλλον του διαβάσματος ∙ φέρνει το νέο κοντά στον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας ∙ διευρύνει ορίζοντες, καλλιεργεί την επικοινωνία, την κατανόηση, το σεβασμό, συσφίγγει σχέσεις μεταξύ των λαών και άλλα πολλά, όπως μας προτρέπει να γράφουμε στην έκθεση η φιλόλογός μας.

    Αλλά επειδή τώρα δε γράφω έκθεση, πιστεύω πως τα παιδιά θα ήταν καλύτερο να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, αφού έχουν μάθει πρώτα καλά τη μητρική τους γλώσσα και αφού έχουν ωριμάσει πνευματικά αρκετά ( κατά τη γνώμη μου, μετά τα 16 τους χρόνια ), ώστε να μπορούν και να εκτιμήσουν την αξία της νέας γλώσσας που μαθαίνουν και να την προσεγγίσουν με σωστή διαδικασία. Πάντως, καλό θα ήταν οι γονείς να συνεννοούνται με τα παιδιά τους πριν τα οδηγήσουν από μικρή ηλικία σε…γλωσσοπεριπέτειες.

«Κραυγή Αγωνίας..…»

2

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15 | , στις 24-11-2014

της μαθήτριας Πυτιλάκη  Φλώρας(Γ4)

paidia2

    Σήμερα μπήκε η φιλόλογός μας στην τάξη. Μας είχε φέρει κάποιες εικόνες να δούμε, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας παιδικών δικαιωμάτων .Άξιζε που χάσαμε το μάθημα για να μάθουμε κάποια πράγματα για τα αιτήματα των παιδιών .Όπως μας είπε , κάθε παιδί έχει ανάγκη από κάποιον που να το ακούει, να το αγαπά, να το προστατεύει, να το νοιάζεται…έχει ανάγκη από μια αγκαλιά ! Πώς  μπορεί κάποιος να αγνοεί τα παιδιά; Είναι αδύνατον! Τόσα παιδιά καθημερινά κακοποιούνται .Σκληρό εε; Όμως όσο σκληρό κι αν ακούγεται είναι η πραγματικότητα .Κι όμως, πολλοί άνθρωποι συναναστρέφονται αυτά τα παιδιά και παρ’όλα αυτά μένουν σιωπηλοί . Πώς μπορούν να τα αφήνουν  στην τύχη τους;


     Έχουμε γίνει υλιστές. Νοιαζόμαστε για τα υλικά αγαθά και μόνο. Ζητάμε τα πιο «μοδάτα» παπούτσια και ρούχα χωρίς να σκεφτόμαστε ότι άλλα παιδιά δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν. Θέλουμε το πιο εξελιγμένο μοντέλο τεχνολογίας(tablet,laptop κλπ) χωρίς να σκεφτόμαστε ότι άλλα παιδιά δεν έχουν ούτε  τα στοιχειώδη, τα αυτονόητα. ( Κανένας λόγος βέβαια για τις δικές μας παράλογες υλικές απαιτήσεις και ματαιοδοξίες ) Δείτε και μόνοι σας! Πού μπορεί να οδηγήσει η πλήρης ανέχεια! ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΡΙΚΤΗ ΕΦΕΥΡEΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

 paidia3

   Σήμερα, μετά τη συζήτηση με την κυρία μας, ένιωσα λυπημένη, μα πάνω απ’όλα ένιωσα πιο ντροπιασμένη από ποτέ .Μπήκα στο διαδίκτυο για να ψάξω για αυτά τα παιδιά. Και αυτό που έχω αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου είναι τα μάτια τους. Τι κι αν δεν μιλούν; Τι κι αν δεν παραπονιούνται; Τα μάτια τους τα λένε όλα!!

“Πολύ απλά και όμορφα: η Χώρα μου”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 21-11-2014

της μαθήτριας Σίττα Γεωργίας (Γ4)

ax_ellada_s-agapo

Την Ελλάδα, τη χώρα μου, την έχετε ακουστά ως χώρα του κεφιού, του χορού και της καλοπέρασης. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, οι Έλληνες έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους, το οποίο τους έκανε παλαιότερα να τραγουδάνε και να χορεύουν ξέφρενα στο ρυθμό της ελληνικής παραδοσιακής και ξένης μουσικής. Και σα να μην έφτανε μόνο αυτό, διάφορες αστοχίες, παραλείψεις και λάθη στον τρόπο ζωής και στις επιλογές μας τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την Ευρώπη να αναρωτιέται τι απέγινε η χώρα που άλλοτε ως « σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών» αποτελούσε πηγή θαυμασμού και μιμητισμού, στόχο προσέλκυσης και κατάκτησης.

   Σας διαβεβαιώνω, όμως, φίλοι μου, πως οι Έλληνες το κέφι τους ( αυτή τη λέξη που είναι τόσο ακατανόητη στους ξένους και τόσο αξιοζήλευτη συνάμα ) δεν το χάνουν. Κάνουν τις δυσκολίες τους χαμόγελο και τραγούδι, και την κάθε είδους βαρυχειμωνιά της ζωής τους την πολεμούν με το φως και τη ζεστασιά του ήλιου τους. Οι άνθρωποι αυτής της βραχονησίδας της Ευρώπης ξέρουν να «ανοίγονται», να είναι εγκάρδιοι, να φιλοξενούν. Μπορεί οι τσέπες τους να είναι άδειες. Τι σημασία, όμως, έχει αυτό; Η καρδιά τους είναι γεμάτη  από συναισθήματα, πείσμα, διάθεση για αγώνα και δημιουργία.

    Για να είμαι, ωστόσο, ειλικρινής, δεν εκτιμάμε πάντα αυτά τα χαρακτηριστικά της φυλής μας. Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε τα κράτη της Δύσης , που σαφώς η ανάπτυξή τους στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα σήμερα υπερτερεί, μιμούμαστε άκριτα και υπερβολικά ξενόφερτα ήθη. Επιτρέψαμε να μπουν για τα καλά στη ζωή μας ξένες λέξεις, ιδέες, συνήθειες, νοοτροπίες. Τις παραδόσεις μας τις θεωρούμε παλιομοδίτικες και ξεχνάμε ότι αυτές οι «παλιατζούρες» είναι κάτι που διαφυλάχτηκε από τους προγόνους μας, παραδόθηκε στους νεότερους σε αδιάσπαστη συνέχεια και αποδίδει την ταυτότητά μας. Από την άλλη, όμως, όταν κάποιος πει κάτι αρνητικό για τη χώρα μας, αμέσως(!) θυμόμαστε την ιστορία μας και του υπενθυμίζουμε γεμάτοι ιερή αγανάκτηση γεγονότα του παρελθόντος που δόξασαν την Ελλάδα. Το θέμα, λοιπόν, είναι να μη βασιζόμαστε σε μια λαμπρή ιστορία και σε ένα όνομα που τα κληρονομήσαμε, αλλά εμείς οι ίδιοι με τις τωρινές πράξεις και επιλογές μας να μην τα αμαυρώνουμε.

    Εγώ, κάθε φορά που μου ζητούν να περιγράψω τη χώρα μου, παρ’ όλες τις αντιφατικές και δύσκολες όψεις που παρουσιάζει η ζωή μας στις μέρες μας, κλείνω τα μάτια μου και αφήνω να περάσουν από μπροστά μου εικόνες « μαγικές και ονειρεμένες » που «γαργαλούν» όλες μου τις αισθήσεις. Τι λέτε; Ας τις μοιραστούμε μαζί…

 ελλαδα

“Θα καταφέρει η γυναίκα σήμερα να διατηρήσει τα κεκτημένα της δικαιώματα και να κάνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας ;”

1

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15, Αρθρα | , στις 19-11-2014

των μαθητριών του Γ2 :Καπελλάκη Κασσάνδρας   Κοντού Υακίνθης  , Κουφοπούλου Σοφίας  ,Κατσιρούμπα Αγγελικής &    Θωμαή Χριστίνας

womens day

Η γυναίκα πάλεψε για την κατάκτηση συγκεκριμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι γυναίκες σήμερα δεν είναι άφωνες, αλλά φορείς συγκεκριμένων απόψεων που παραπέμπουν στις αρχές μιας εναλλακτικής προσέγγισης της πολιτικής και της ζωής. Πρωταρχικό στοιχείο μιας τέτοιας προσέγγισης είναι η νέα αντίληψη για τη δημοκρατία και την εξουσία όπου ο σεβασμός και η ανοχή στην διαφορετικότητα του άλλου, ο διάλογος ως μέσο επίλυσης των διαφορών και η αποφυγή της βίας, η αλληλεγγύη ως πολιτική ανακατανομής  πόρων και εξουσιών είναι τα βασικά στοιχεία της. Εκείνο που ποτέ τους δεν πρέπει να ξεχνούν είναι πως οι μεγαλύτερες ανθρώπινες ιδέες και αλλαγές ξεκίνησαν πάντα  από μειοψηφίες. Σήμερα, η μέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαΐου.  

        Το ζήτημα της γυναικείας ισότητας τίθεται ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φημίζονταν για το φιλογυνισμό τους. Θαύμαζαν μόνο την πολυμηχανία των γυναικών. Η γυναίκα ήταν προορισμένη να φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά. Η θέση της βρισκόταν στην οικογένεια, κάτω από την κυριαρχία του άνδρα, χωρίς συμμετοχή στο δημόσιο βίο και χωρίς  δικαιώματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς της και τη διεκδίκηση μιας θέσης στην κοινωνία πέρα από τη θέση της μητέρας και συζύγου. Η θέση της ήταν κατώτερη μέσα στην οικογένεια και κάτω από την εξουσία του άντρα- συζύγου. Στην πραγματικότητα δεν της παρείχαν μόρφωση και την άφηναν πνευματικά ακαλλιέργητη ώστε να μπορούν να την χειραγωγούν.

womens2

Με την πάροδο των χρόνων οι γυναίκες καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, αγωνιζόμενες για ένα καλύτερο μέλλον κατάφεραν να ενισχύσουν την θέση τους στην κοινωνία σε πολλούς τομείς. Ένας από τους κυριότερους είναι η εργασία. Η βιομηχανική επανάσταση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη των γυναικών στον εργασιακό τομέα. Εκείνη την περίοδο σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο ριζικές αλλαγές με σαφές αντίκτυπο στην κοινωνική θέση των γυναικών. Η τεχνολογική έκρηξη και η μετατόπιση της γυναικείας εργασίας από το σπίτι στο εργοστάσιο, έδωσε στη γυναίκα την δυνατότητα να αρχίζει να δραστηριοποιείται ως μεμονωμένο άτομο και ξέχωρα από την οικογένεια. Άρχισε σιγά-σιγά να δημιουργείται η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη μόρφωση των κοριτσιών. Σταδιακά οι γυναίκες άρχισαν να προωθούνται και σε μη παραδοσιακά επαγγέλματα αν και πολλά Πανεπιστήμια με κατά παράδοση αντρικούς τομείς επέμεναν να κρατούν τις θύρες τους κλειστές για τις σπουδάστριες. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα όμως οι γυναίκες εισχώρησαν σε όλους τους κλάδους των επαγγελμάτων. Με την εργασία η γυναίκα δημιουργεί.  Η εργασία την εξασφαλίζει οικονομικά. Συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πράγμα που την καθιστά ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Διευρύνεται επίσης, ο ορίζοντας των ενδιαφερόντων της, καθώς οι επαφές δε σταματούν πλέον στο στενό οικογενειακό κύκλο.

         Η σπουδαιότερη ένταξη των γυναικών ήταν στον  πολιτικό τομέα ο οποίος αποτέλεσε βάση για την μετέπειτα  ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1934 οι γυναίκες καλούνται να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, στις δημοτικές εκλογές. Οι εκλογές εκείνες, ήταν οι πρώτες στην ιστορία όπου οι γυναίκες, έστω και υπό όρους, είχαν το δικαίωμα ψήφου. Παρόλο το γεγονός  ότι ο αριθμός των γυναικών που ψήφισαν ανέρχεται στις 240 , το βήμα αυτό ήταν καταλυτικό για την πορεία της στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες. Η Λίνα Τσαλδάρη είναι η πρώτη γυναίκα – υπουργός. Η εξουσία δεν αποτελεί αυτοσκοπό, γεγονός που δίνει ένα νέο ουσιαστικό περιεχόμενο και μια νέα ηθική διάσταση στην πολιτική. Οι γυναίκες καθώς προσέρχονται στο χώρο της πολιτικής έχουν πολλά να δώσουν. Ο δρόμος τους είναι χωρίς επιστροφή.      

womens3                

    Στους νεότερους χρόνους και συγκεκριμένα στο τέλος του 18ου αιώνα, λί­γες μορφωμένες και μαχητικές γυναίκες κινητοποιούνται για ζητήματα ισότητας. Το κίνημα αυτό ονομάζεται Φεμινισμός και μαζικοποιείται οριστικά τον 20ο αιώνα με τη γενικότερη ανάπτυξη όλων των προοδευτικών κινημάτων. Ο Φεμινισμός είναι ένα κοινωνικό κίνημα το οποίο αποσκοπεί στην εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών μέσω της προώθησης των γυναικείων δικαιωμάτων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Γεννήθηκε στη Γαλλία την περίοδο του Διαφωτισμού από στοχαστές και αφορούσε αρχικά τη συμμετοχή της γυναίκας στην εκπαίδευση και τις επιστήμες. Στα τέλη του 19ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν τη γαλλική επανάσταση, ιδρύεται στο Μίντελμπουργκ της Ολλανδίας η πρώτη επίσημη γυναικεία επιστημονική κοινότητα και δημοσιεύονται οι πρώτες εφημερίδες που απευθύνονται στο γυναικείο φύλο. Η συνειδητοποίηση και η προβολή του αιτήματος για ουσιαστική ισότητα, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και δημόσια ζωή, η ηθική και κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να πραγματοποιείται.

    Ο φεμινισμός ουσιαστικά δρα ενάντια στην αντίληψη του φαλλοκρατισμού. Φαλλοκρατισμός είναι η πεποίθηση που έχει το αντρικό φύλο ότι υπερτερεί του γυναικείου.  Θεωρεί ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα και ρόλους. Σαν φυσικό επακόλουθο αυτής της πεποίθησης είναι το γεγονός ότι η γυναίκα στερείται μια σειρά δικαιωμάτων. Ο πιο διάσημος μισογύνης στα νεότερα χρόνια, που αντιπροσωπεύει τα στερεότυπα του μέσου άνδρα είναι ο Σοπενχάουερ. Γι’ αυτόν ο άντρας είναι ο καθ’ αυτό άνθρωπος, ενώ τα κορίτσια ανατρέφονται μόνο για τον οικιακό βίο και την υποταγή. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις του, η λογική δόθηκε στις γυναίκες με μέτρο και γι’ αυτό είναι πλάσματα διανοητικώς ελλιπή. Αυτό εκφράζει τον προβληματισμό και την επανεξέταση παγιωμένων στερεοτυπικών αντιλήψεων για κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται και διαιωνίζονται στον περιβάλλοντα χώρο.

womens4   

 Παρόλο που στη σύγχρονη κοινωνία η ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί νομικά σε όλα τα δυτικά κράτη, στην πράξη το γυναικείο φύλο βρίσκεται ακόμα σε σχετικά μειονεκτικότερη θέση και αντιμετωπίζει προβλήματα όπως διακρίσεις στην αγορά εργασίας και χαμηλότερους μισθούς, μειωμένη πολιτική και επιχειρηματική αντιπροσώπευση κι άνισο φορτίο οικιακής εργασίας. Οι γυναίκες, ενώ πλήττονταν ήδη πριν από την οικονομική κρίση περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες από την ανεργία, την επισφαλή απασχόληση και τους χαμηλούς μισθούς, υφίστανται πλέον την επίδραση των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν τα δημόσια ελλείμματα.  Ο αριθμός των ανέργων γυναικών έχει αυξηθεί δραματικά στην δεκαετία 1992-2002 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έχει ανέλθει από το 11,7 % το 1992 σε 15% το 2002 ,ενώ το αντίστοιχο των ανδρών ανήλθε από το 4,3 % στο 6,4 % .Βάσει των παραπάνω δεδομένων δεν  είναι αξιοπερίεργο ότι πολλές νέες γυναίκες ανησυχούν για το μέλλον τους στον εργασιακό τομέα. Η κρίση οδηγεί σε αυξανόμενη εκμετάλλευση των γυναικών. Διαρκώς περισσότερες γυναίκες δέχονται να εργαστούν σε άτυπη και μη αμειβόμενη εργασία (εθελοντική ή μη) , προκειμένου να ξεφύγουν από την κρίση. Πολλοί παράγοντες υποχρεώνουν τις γυναίκες να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια.

        Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία είναι πολύπλοκος, διότι κατέχει το ρόλο της  μάνας, της συζύγου, της  εργαζόμενης και της νοικοκυράς. Δίνει πολλούς αγώνες στο οικογενειακό περιβάλλον, στον εργασιακό χώρο, στην κοινωνία και δείχνει να τα καταφέρνει επάξια. Η θέση της γυναίκας αναμφισβήτητα έχει βελτιωθεί καθώς απέκτησε το δικαίωμα μόρφωσης, εργασίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Σε πολλές χώρες τα δικαιώματα των γυναικών καταπατώνται κατάφορα. Γυναίκες πέφτουν θύματα διακρίσεων, βιασμών, κακοποίησης. Παράλληλα όμως εξακολουθεί να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα δυο φύλα, γεγονός που εμποδίζει την συνεργασία τους με σκοπό την βελτίωση της κοινωνίας σε κάθε τομέα. Η θέση της γυναίκας είναι ακόμα και σήμερα υποβαθμισμένη και μπορούν να γίνουν πολλές ενέργειες και να δοθούν περισσότερες, ώστε να εξισωθεί η θέση της γυναίκας.
        Η παραπάνω εργασία αντανακλά τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Από την απαρχή της ιστορίας, οι γυναίκες έχουν καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εξισωθούν τα δικαιώματα των δύο φύλων χωρίς επιτυχία. Στις μέρες μας, τα μεγαλύτερα κρούσματα ρατσισμού εντοπίζονται στον εργασιακό τομέα. Αρχικά, η πλειοψηφία των εργοδοτών επιλέγει άντρες εργαζόμενους με το σκεπτικό ότι είναι ικανότεροι και πιο παραγωγικοί από τις γυναίκες. Ένας επιπρόσθετος λόγος που επιλέγουν άντρες είναι η προσπάθεια να αποφύγουν την χορήγηση επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενες , όπως είναι αυτό της μητρότητας. Επομένως , οι γυναίκες της γενιάς μας έρχονται αντιμέτωπες με αυτά τα προβλήματα και πρέπει να στοχεύουν στην επίλυση τους προκειμένου  να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

:: To 4o τεύχος ετοιμάζεται… ::

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 4ο Τεύχος 2014-15 | , στις 01-11-2014

Lucky_Number_4_by_AndreasBW

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση