«Μια νέα ματιά στην μάθηση»

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 3o Τεύχος 2013-14, Αρθρα | , στις 11-03-2014

Αγαπητοί αναγνώστες,

Με αφορμή το μάθημα της «Ελένης» του Ευριπίδη,  αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε έναν νέο τρόπο  διδασκαλίας στο τμήμα μας. Αρχικά, με δική μας πρωτοβουλία αναλάβαμε να ασχοληθούμε με τα είδωλα στην καθημερινή ζωή, στη φυσική, στη θρησκεία και στη μυθολογία, με πολή προθυμία και υπευθυνότητα. Οι συμμαθητές μας και εμείς, οργανωμένοι σε ομάδες, αναλάβαμε από ένα κομμάτι να παρουσιάσουμε. Στο επόμενο διδακτικό μάθημα, αφού είχαμε ετοιμάσει όλες οι ομάδες το θέμα που είχαμε επιλέξει, το παρουσιάσαμε στους συμμαθητές με έναν ξεχωριστό τρόπο. Η κάθε ομάδα είχε κολλήσει σε χαρτόνι πολλές φωτογραφίες και ορισμένες πληροφορίες που παρουσιάζονταν από τα μέλη της ομάδας. Η παρουσίαση αυτή έγινε μέσα στο τμήμα μας, παρουσία της   διευθύντριας του σχολείου μας, κ. Ελένης Προκοπίου και  της υπεύθυνης καθηγήτριας του μαθήματος, κ. Δέσποινας Αμδίτη ,στις οποίες απευθύναμε ερωτήσεις  και απορίες!  Η κάθε ομάδα διατύπωνε ερωτήσεις αλλά και δεχόταν αντίστοιχες από τα παιδιά που παρακολουθούσαν τη «διδασκαλία»! Επίσης, μπορούσαν να πουν ελεύθερα την άποψη τους.

kat2

 

Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση από την παρουσίαση..

Είδωλα στην Φυσική: Κάτοπτρο ονομάζεται το αντικείμενο του οποίου η επιφάνεια του ανακλά τις ακτίνες φωτός με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το είδωλο του περιβάλλοντα χώρου πάνω σε αυτή. Ο πιο γνωστός τύπος κατόπτρου είναι το επίπεδο κάτοπτρο ή καθρέφτης, το οποίο έχει επίπεδη επιφάνεια. Επίσης, υπάρχουν τα καμπύλα κάτοπτρα που σχηματίζουν μεγεθυμένα ή είδωλα υπό σμίκρυνση, ή εστιάζουν το φως.

 kat1

Είδωλα στην θρησκεία: Όσον αφορά τη θρησκευτική της έννοια, η λέξη αναφέρεται σε ένα αντικείμενο λατρείας, που απεικονίζει κάποια θεότητα. Για τους μεν αρχαίους αλλά και σύγχρονους ειδωλολατρικούς λαούς, το να λατρεύει κάποιος ένα είδωλο όχι μόνο δεν θεωρείται κακό, αλλά και τιμή και υποχρέωση, καθώς η φιλοσοφία τους αποδέχεται ενδοκοσμικές θεότητες αφενός, αφετέρου θεωρεί την ύλη ως απόρροια ή ομοούσια των θεοτήτων αυτών Συνεπώς, κάθετι υλικό αποτελεί μέρος της θεότητας που λατρεύουν.

 

Είδωλα στην καθημερινή ζωή: Η λέξη είδωλο προκύπτει από τη λέξη “είδος”, δηλαδή αυτό που φαίνεται, και σημαίνει κάτι που μπορεί να γίνει αισθητό με τις αισθήσεις μας.

Στην καθημερινή ζωή, “είδωλο” ονομάζεται η αντανάκλαση ενός αντικειμένου και όχι μόνο. Δηλώνει, επίσης, κάποιον άνθρωπο, που λειτουργεί ως πρότυπο στην ζωή μας.

Συνέντευξη από τους συμμαθητές μας, οι οποίοι απάντησαν στην ερώτηση: «Πώς σας φάνηκε ο νέος τρόπος διδασκαλίας;»


Μαρία Κ.: Ήταν πολύ ενδιαφέρων και μάθαμε περισσότερα πράγματα σε αντίθεση με το αν μας τα δίδασκε κάποιος καθηγητής .Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαθησιακή διαδικασία οργανώθηκε με δική μας πρωτοβουλία και προσαρμόστηκε στις δυνατότητες και στις προσδοκίες μας.

Φιλήμων Α.: Πολύ ωραία και ευχάριστη εμπειρία! Ήταν περίεργο να οργανώνουν το μάθημα οι ίδιοι οι μαθητές. Νομίζω ότι παρακολουθούσαν πιο συγκεντρωμένα, πιο υπεύθυνα τα αποτελέσματα της δικής τους δουλειάς.

 

Νικολέττα Κ.: Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και ένας ενδιαφέρων και πρωτότυπος τρόπος διδασκαλίας και ελπίζουμε να τον εφαρμόσουμε και σε άλλα μαθήματα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ενεργήσουμε πιο ελεύθερα, πιο αποδοτικά.

 

 

των μαθητών του Γ1

Νικολέττα Κολιού

Λυγερή Καραμανωλάκη

Δημήτρης Γκουριώτης

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση