Παρουσιάζεται διάλογος ανάμεσα σε δύο μαθητές του γυμνασίου, όπου ο ένας θα προβάλει τις δυνατότητες και ο άλλος τις παγίδες που κρύβει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής!
σενάριο που επεξεργάστηκαν οι μαθήτριες Μακρή Αλίκη & Μανωλά Μαρίνα ( του Γ2)
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής για τον νέο, είναι μέσο με πολλαπλές λειτουργίες : γνώση,διασκέδαση,επικοινωνία…Ζήτημα σύγκρισης με αυτά που ακούει και μαθαίνει από το γονιό και τον εκπαιδευτικό,δεν τίθεται. Ακόμα, το ηλεκτρονικό μέσο φαντάζει στα μάτια του μαγευτικό…οι μεγάλοι; Κουραστικοί και τετριμμένοι.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ωστόσο, είναι ένα μηχάνημα άψυχο,απρόσωπο.Οι νέοι επηρεάζονται και κλυδωνίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, αφού στερούνται τη ζεστασιά και την εγκαρδιότητα της άμεσης κοινωνικής συναναστροφής.Οι διαπροσωπικές σχέσεις δοκιμάζονται, η κοινωνικότητα ατροφεί, υπάρχει εσωστρέφεια, αποξένωση, νωθρότητα, παθητικότητα, μοναξιά.
Σκέψου όμως, πως το διαδίκτυο προσφέρει ευχέρεια επιλογής του χρόνου, της πηγής και του είδους της ενημέρωσης.Άρα, υπερέχει έναντι όλων των συμβατικών μέσων.Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, για παράδειγμα, και οι κόμβοι της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αίρουν τις αποστάσεις και εγκαθιδρύουν ένα πανανθρώπινο δίκτυο, συνεχούς ροής και ανανέωσης πληροφοριών.
Ναι,δεν διαφωνώ…αλλά τι γίνεται από άποψη αντικειμενικότητας των προβαλλόμενων πληροφοριών; Αν, για παράδειγμα, θελήσω να δημοσιοποιήσω στην ιστοσελίδα μου την είδηση πως «ο κόσμος θα καταστραφεί σ’ένα μήνα,σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές προβλέψεις», κανείς δε θα μ’εμποδίσει.Στην περίπτωση,όμως,των εφημερίδων υπάρχει ο συντάκτης και στην περίπτωση τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ο διευθυντής ειδήσεων.
Σ’αυτό συμφωνώ και εγώ.Σκέψου,όμως, τις δυνατότητες που προσφέρονται στην οικονομική δραστηριότητα και στις αγορές.Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εμπορικές συναλλαγές που μπορούν να γίνουν σε οικουμενικό επίπεδο, ούτε σε αγοραπωλησίες, που μοιάζουν πια πολύ εύκολη υπόθεση.Μιλάω για πολύ απλές και καθημερινές αγορές, αφού και…τα φασολάκια απ’το μανάβη με το Internet θα τα παραγγέλνουμε.
Και νομίζεις ότι οι συναλλαγές μας είναι ασφαλείς; Ο κωδικός μιας πιστωτικής κάρτας που δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο,μπορεί να γίνει γνωστός από τρίτους και να χρησιμοποιηθεί ερήμην του κατόχου της.Δεν είναι,άλλωστε,λίγες οι περιπτώσεις των παιδιών που ξετίναξαν το λογαριασμό των γονιών τους,δοκιμάζοντας την τύχη τους στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Σαφώς,κάθε είδους «ηλεκτρονική συναλλαγή» απαιτεί μεγάλη προσοχή.Ακόμα και στον τομέα της ψυχαγωγίας.Από τη μία, υπάρχει η δυνατότητα γνωριμιών, συζητήσεων, συμμετοχής σε ομαδικά παιχνίδια,επίσκεψης σε ηλεκτρονικά μουσεία και βιβλιοθήκες…
Και από την άλλη, παρελαύνουν κάθε είδους «ανήθικο» υλικό, ιστοσελίδες εγκληματικών ομάδων ακραίων πολιτικών-θρησκευτικών οργανώσεων και, μάλιστα,δίχως την παραμικρή μέριμνα για τους ανήλικους.Φέρε στο μυαλό σου πόσες ώρες εμείς, παιδιά και έφηβοι περιφερόμαστε άσκοπα στα μονοπάτια του κυβερνοχώρου, ανούσια, μηχανικά και παγιδευόμαστε σε επικίνδυνες ιστοσελίδες «δελεαστικών» γνωριμιών.
Εκεί,λοιπόν, χρειάζεται η επέμβαση και η καθοδήγηση γονιών και εκπαιδευτικών, που είναι πλαισιωμένες από τα διδάγματα της ζωής, τα οποία κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να τα προσφέρει.
Καλές,λοιπόν, οι τεχνικές γνώσεις και οι δεξιότητες, καλύτερο ,όμως, το φορτίο της πείρας και της σοφίας που κουβαλούν οι μεγάλοι και ακόμη καλύτερες κάποιες ξεχασμένες δημιουργικές δραστηριότητες, το παιχνίδι, ο αθλητισμός, το διάβασμα, βρε αδερφέ!
Και ας μην ξεχνάμε πως ο υπολογιστής είναι απλώς ένα ηλεκτρονικό επίτευγμα του ανθρώπου και ότι ο δημιουργός οφείλει πάντα να είναι πιο συνετός από το κάθε δημιούργημά του.
Ψυχρή ή θερμή επικοινωνία; Ας θυμηθούμε τον Μάρσαλ ΜακΛούαν, που εισήγαγε τους όρους. Θερμή η προσωπική επικοινωνία, ψυχρή η από απόσταση (πχ γραπτό κείμενο). Οι Η/Υ τι μας προσφέρουν; μια θερμή ψυχρολουσία;
Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει πολλά παιδιά που είναι στον Η/Υ. Συγχαρητήρια κορίτσια!!!