“Το Αλφαβητάρι των Χριστουγέννων”

4

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 3o Τεύχος 2013-14, Αρθρα | , στις 19-12-2013

των μαθητριών  Σίττα Γεωργίας & Τσελένη Εβίνας (Β4)

 αστεριΑ-> Αστέρι :Οι Τρεις Μάγοι της Περσίας έκαναν  εκτίμηση, ότι πρόκειται για έναν πρωτοφανή (καινοφανή) αστέρα που δεν μπορεί παρά να δηλώνει τη γέννηση κάποιου εξέχοντα, ίσως κάποιου ξεχωριστού μεγάλου βασιλιά, δηλαδή να πρόκειται για το σημάδι του Μεσσία του κόσμου.

 

 

βηθλεεμΒ->Βηθλεέμ: Νότια της Ιερουσαλήμ ,πάνω σ’ ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, βρίσκεται η Βηθλεέμ, μια κωμόπολη της Παλαιστίνης.Το όνομά της σημαίνει” τόπος άρτων, τόπος γόνιμος”.Σήμερα οι Άραβες τη λένε Μπέιτ-Λαχμ, δηλαδή” τόπος κρέατος”, γιατί εκτρέφει πολλά πρόβατα.
Η Βηθλεέμ ήταν διάσημη για τους Εβραίους, γιατί εκεί σταμάτησε ο Αβραάμ κατεβαίνοντας για τη Μεσοποταμία αλλά η μεγαλύτερη δόξα της Βηθλεέμ είναι ότι εκεί σ’ ένα σπήλαιο γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.

γαλοπουλαΓ->Γαλοπούλα: Εκείνοι που συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλα ήταν οι Ισπανοί κατακτητές στο Μεξικό. Πιστεύοντας λανθασμένα ότι είχαν φτάσει στην Ινδία, της έδωσαν την ονομασία ινδικό κοτόπουλο. Το 1526 ο έμπορος William Strickland εισήγαγε από την αμερικανική ήπειρο στην αγορά του Μπρίστολ 6 γαλοπούλες, τις οποίες και πούλησε για 2 πένες την κάθε μία. Οι Ιησουίτες μοναχοί ήταν εκείνοι που μεταφέροντας την στην Ευρώπη, ανέλαβαν την εκτροφή της, ώστε γύρω στο 1630 να είναι στη Γαλλία εξαιρετικά δημοφιλής.Φήμες θέλουν τον Άγγλο μονάρχη, Ερρίκο Η΄ να ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. Πριν να εισαχθεί η γαλοπούλα στην Ευρώπη, χήνες, παγώνια, ακόμη και κεφάλι αγριογούρουνου ήταν το κυρίως πιάτο την ημέρα των Χριστουγέννων.

ΔεκεμβριοςΔ->Δεκέμβριος : Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Χριστουγεννάρτς (ποντιακά) ή Σινιντρέ (Αρβανίτικα) είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους και ο μήνας της γέννησης του Χριστού. Αν και κανένας ιστορικός δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, ωστόσο, κάποιος λόγος υπάρχει για την επιλογή αυτής της ημερομηνίας.

Το πρόβλημα του εντοπισμού της ημερομηνίας γέννησης του Χριστού παραμένει μέχρι και σήμερα ανοιχτό πρόβλημα. Από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Οι δύο αυτές περιγραφές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη, ενώ πληρέστερη φέρεται αυτή του Λουκά.

ΕιρηνηΕ->Ειρήνη«Αυτά τα μίλησα σε σας, ώστε, ενωμένοι μαζί μου, να έχετε ειρήνη. Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη, αλλά, να έχετε θάρρος,εγώ νίκησα τον κόσμο». (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο 16:33). Η Προτροπή Του είναι να γνωρίσουμε την Ειρήνη Του, όχι ως μια συγκεχυμένη θεολογική έννοια, αλλά ως ζωντανό βίωμα (να έχετε ειρήνη ενωμένοι μαζί Mου), που αυθόρμητα θα ξεχειλίζει από κάθε σκέψη, συναίσθημα, λόγο και πράξη μας, όταν ο Ιησούς Χριστός ζει μέσα μας.

C75PYJ Nativity Scene, Adoration of newborn JesusZ->Ζώα που ζέσταναν με την ανάσα τους το μικρό Χριστό: Σε μια προφητεία του Ησαΐα διαβάζουμε: «ἔγνω βοῦς τὸν κτησάμενον καὶ ὄνος τὴν φάτνην τοῦ κυρίου αὐτοῦ· ᾿Ισραὴλ δέ με οὐκ ἔγνω καὶ ὁ λαός με οὐ συνῆκεν», δηλαδή «το βόδι γνωρίζει τον κτήτορά του και το γαϊδουράκι τη φάτνη του κυρίου του. Οι Ισραηλίτες, όμως, δε γνωρίζουν εμένα το Θεό και ο λαός μου δε με καταλαβαίνει». Αυτή η προφητεία εμπνέει τον αγιογράφο να τοποθετήσει ένα βόδι και ένα γαϊδουράκι κοντά στη φάτνη, τα ζώα που τον υποδέχτηκαν και το ζέσταναν με την ανάσα τους.

ηλιονH->’’Ήλιον της Δικαιοσύνης’’ ονομάζει ο ποιητής το Χριστό στο Απολυτίκιο της Γέννησης: Με την είσοδο του Χριστού στον κόσμο όλοι όσοι ζούσαν στο σκοτάδι και δεν γνώριζαν τον αληθινό Θεό, έλαβαν την θεία αποκάλυψη. Όλους τους φώτισε «το φως το της γνώσεως», όπως λέει το απολυτίκιο της μεγάλης σημερινής γιορτής: «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως». Με την λαμπροφόρα διδασκαλία Του, την οποία πάντα επιβεβαίωνε με τα θαύματα, και με τις εντολές Του ο Κύριος Ιησούς Χριστός έδειξε ότι είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, και με το θάνατό Του πάνω στο φρικτό σταυρό φανέρωσε ότι είναι και απέραντη θεία αγάπη.

ΘεοφανειαΘ-> Θεοφάνεια: Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.

Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

ιωσηφΙ->Ιωσήφ: Το όνομα Ιωσήφ είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει “αυτόν που ο Θεός έκανε τέλειο”. Ο Ιωσήφ ήταν άντρας συνετός και δίκαιος, απόγονος του βασιλιά Δαβίδ και καταγόταν από την Βηθλεέμ. Κατοικούσε όμως στη Ναζαρέτ ασκώντας το επάγγελμα του ξυλουργού. Αρραβωνιάστηκε την Μαρία,τη μητέρα του Ιησού,Τον αγαπούσε σαν δικό του γιο και του έμαθε πολλές τέχνες. Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του την Κυριακή στις 18 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή, επιτελείται η μνήμη όλων αυτών που στους αιώνες ευαρέστησαν στο Θεό, από τον Αδάμ μέχρι και του Ιωσήφ μνηστήρα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

καλανταΚ->Κάλαντα: Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα, τραγουδιούνταν στην αρχή του μήνα, ενώ διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα” καλώ”.
Η ιστορία τους συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί (η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο = μαλλί), γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.

ΛιβανιΛ-> Λιβάνι:ονομάζεται αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία (Βορειοανατολική Αφρική). Επειδή όταν καίγεται αναδύει άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί από τα παλαιότατα χρόνια για λατρευτικούς αλλά και για κοσμικούς σκοπούς ως βασικό συστατικό παρασκευής θυμιάματος.

μαγοιΜ-> Μάγοι: Οι Τρεις Μάγοι, γνωστοί επίσης ως οι Μάγοι της Ανατολής, προέρχονται από τη χριστιανική λαϊκή παράδοση. Η μορφή των βασιλέων Μάγων προέρχεται από τις ιστορίες για τη Θεία Γέννηση, ορισμένες από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα ευαγγέλια που αποτελούν σήμερα την Καινή Διαθήκη της Βίβλου.Ο Ματθαίος είναι ο μοναδικός που αναφέρει στο Ευαγγέλιο του την Προσκύνηση των Μάγων. Παρ’ όλα αυτά, δε μας λέει ούτε πόσοι ήταν ούτε αναφέρει τα ονόματα τους ούτε από ποια χώρα είχαν έρθει, εκτός από το ότι προέρχονται «από την ανατολή».

 νυχταΝ -> Νύχτα = Άγια Νύχτα =Το τραγούδι Άγια Νύχτα (γερμ. Stille Nacht, heilige Nacht) είναι το διεθνώς γνωστότερο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Γράφηκε στις αρχές του 18ου αι. και συνθέτες του είναι οι Αυστριακοί Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ (Franz Gruber) και Γιόζεφ Μορ, (Joseph Mohr). Για χρόνια οι δημιουργοί του ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητα του τραγουδιού σε διάσημους κλασσικούς συνθέτες όπως τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν τον Χάυντν ή θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κάποιο παραδοσιακό γερμανικό νανούρισμα. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλον τον χριστιανικό κόσμο.

 ξενοιΞ -> Ξένους , δηλαδή οι άνθρωποι που πρέπει να φιλοξενηθούν αυτές τις μέρες από το κάθε σπίτι . Οι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση πως έτσι φιλοξενούν τον ίδιο το Χρίστο που τη νύχτα εκείνη στην Βηθλεέμ , κανένας δεν βρέθηκε να τον φιλοξενήσει . Ακόμα τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς για την γέννηση του σωτήρα μας , για αυτό ακριβώς και οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν αυτές τις γεμάτες χαρά και αισιόδοξες στιγμές με τους συνανθρώπους τους.

 ολολαμπροΟ-> Ολόλαμπρο το αστέρι που στάθηκε πάνω από τη σπηλία της Βηθλεέμ.Τι ήταν πραγματικά το αστέρι που έβλεπαν οι Μάγοι; Ήταν θεϊκό σημείο; Ήταν κάτι το συμπτωματικό; Επιβεβαιώνεται επιστημονικά; Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να κάνουμε μια προσέγγιση σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα, με στόχο να δούμε αν υπάρχει κάποια απάντηση από το χώρο της επιστήμης.Η αλήθεια είναι τις (λίγες) πληροφορίες για το συγκεκριμένο άστρο τις αντλούμε μόνο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες στη διάρκεια της Ιστορίας επιχείρησαν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά μ’ αυτό. Έτσι, η πρώτη θεωρία που αναπτύχθηκε, ήταν πως το άστρο που ακολούθησαν οι Μάγοι ήταν ένας μετεωρίτης. Αυτή η θεωρία φαίνεται μάλλον απίθανη, καθώς οι μετεωρίτες είναι πολύ συνηθισμένοι και δε θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση σε μορφωμένους αστρονόμους εκείνης της εποχής.Η επόμενη πιθανότητα που εξετάστηκε, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Ωριγένη, ήταν να επρόκειτο για κάποιον κομήτη. Έναν κομήτη όμως τον παρατηρούν όλοι, ενώ το άστρο της Βηθλεέμ το έβλεπαν μόνο οι τρεις σοφοί. Επίσης, οι λαοί της αρχαιότητας έβλεπαν τους κομήτες με αρνητική διάθεση, ως προάγγελους καταστροφών, και σίγουρα όχι όπως αντιμετώπιζαν οι Μάγοι το αστέρι.Ούτε ως υπερκαινοφανής αστέρας (σουπερνόβα) μπορεί να θεωρηθεί το αστέρι της Βηθλεέμ, καθώς τέτοιοι αστέρες είναι ορατοί από όλους. Ούτε κάποιος πλανήτης μπορούσε να είναι ˙ οι αστρονόμοι ήξεραν να ξεχωρίζουν πότε ένας απλός πλανήτης έλαμπε περισσότερο από το συνηθισμένο.

 προδρομοςΠ-> Πρόδρομος λέγεται ο Ιωάννης που βάπτισε ο Χριστός.Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Πρόδρομος”. Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της όποιας εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει δι΄ αποκεφαλισμού.Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Και εις μεν την Παλαιά θεωρείται ως “Προφήτης” εις δε την Καινή ως “Πρόδρομος”. Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.

 ρωμαιοιΡ-> Ρωμαίοι στρατιώτες που σκότωσαν χιλιάδες μικρά παιδιά . Οι Ρωμαίοι στρατιώτες εκτελούσαν τις εντολές του Ηρώδη, ο οποίος τους πρόσταξε να πάνε να σκοτώσουν όλα τα μωρά ,φοβούμενος ότι ο μεσσίας που γεννήθηκε θα τον εκθρονίσει και θα του πάρει την εξουσία .

 

σταβλοςΣ-> Στάβλος φτωχικός ,με άχυρα και ζώα , φιλοξένησε το Γιο του Θεού στη γη ,τις πρώτες μέρες της ζωής τους . Ο στάβλος στον Χριστό δεν πρόσφερε μόνο στέγη αλλά και ζεστασιά .Τα ζώα του στάβλου το έδωσαν στοργή αλλά και αγάπη . Επιπλέον μας δείχνει ότι ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για τα πλούτη και για να δείξει στους ανθρώπους πόσο σπουδαία είναι τα υλικά αγαθά ,αλλά από την πρώτη μέρα της ζωής του ότι η αγάπη και η απλότητα είναι το παν για τη ζωή .

 

ταπεινωσηΤ -> Ταπείνωση μας διδάσκει ο Χριστός με τη γέννηση Του στη φτωχική σπηλιά .Η Ταπείνωση είναι μία από τις σημαντικότερες Αρετές που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος στη ζωή του, και συγχρόνως μία από τις πιο απαραίτητες και αναντικατάστατες, στην προσπάθεια που κάνει ο καθένας από εμάς για την Σωτηρία της ψυχής του. Ο Ίδιος ο Κύριος Εφάρμοσε και Δίδαξε την Ταπείνωση, τόσο με τον ταπεινό και σεμνό Βίο και Χαρακτήρα Του, όσο και με τις Τεράστιες Ταπεινώσεις που (αν και Θεός ένσαρκος), Υπέστη με την δική Του Θέληση για να Σώσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος (δηλαδή με τα Πάθη Του, την Σταύρωση, τον θάνατο και την Ταφή Του).Ο Ίδιος ο Κύριος επίσης Είπε: “Όποιος εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί (και θα τιμηθεί από τον Θεό)” (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, Κεφάλαιο 18, Εδάφιο 14).Ακόμη, ο Άγιος και Μέγας Αντώνιος, ο οποίος αξιώθηκε από τον Κύριο να δει με τα ίδια του τα μάτια, όλες τις παγίδες που στήνει ο διάβολος για να κερδίσει την ψυχή του ανθρώπου, ρώτησε γεμάτος τρόμο και απορία τον Κύριο: “Με όλες αυτές τις παγίδες που στήνει ο διάβολος, ποιος τελικά θα μπορέσει να σωθεί, Κύριε”; Και ο Κύριος του απάντησε: “Αυτός που έχει ταπείνωση”!Πώς ακριβώς όμως είναι ένας άνθρωπος που έχει ταπείνωση; Πώς ζει και συμπεριφέρεται στην καθημερινότητά του, μέσα στην οικογένειά του, στην εργασία του, κλπ.;Η απάντηση βρίσκεται στην σχέση που έχουμε με τον Θεό, με τον εαυτό μας και με τους συνανθρώπους μας.

 

υμνοιΥ->  Ύμνοι .Υπάρχουν πολλοί ύμνοι για τα χριστούγεννα .Μερικοί από αυτούς είναι : Η Γέννησις σου Χριστέ ο Θεός.Η Γέννησις σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως, εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό α¬στέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης, και σε γινώσκειν εξ ύψους Ανατολήν. Κύριε δόξα σοι.Ἐπεσκέψατο ἡμᾶςἘπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν, καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου…ἐτέχθη ὁ Κύριος. Δεῦτε ἴδωμεν.Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστως ἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον΄ Δόξα ἐν ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου, καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαία Χριστὸς γεννᾶται.Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε΄ Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε. ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί, ὅτι δεδόξασται. Μάγοι και Ποιμένες.Μάγοι καὶ Ποιμένες, ἦλθον προσκυνῆσαι, Χριστὸν τὸν γεννηθέντα, ἐν Βηθλεὲμ τῇ πόλει. Νεηγενὲς Μάγων λεγόντων, παιδίον Ἄναξ, οὗ ἀστὴρ ἐφάνη, ποῦ ἐστίν, εἰς γὰρ ἐκείνου προσκύνησιν ἥκομεν, μανεὶς ὁ Ἡρῴδης ἐταράττετο, Χριστὸν ἀνελεῖν, ὁ θεομάχος φρυαττόμενος.

 

φατνηΦ-> Φάτνη .Η γνωστή αναπαράσταση με τους μάγους να επισκέπτονται τον νεογέννητο Ιησού στη φάτνη μάλλον είναι πάντως ιστορικά ανακριβής, καθώς η Καινή Διαθήκη λέει ότι η επίσκεψή τους έγινε “εις την οικίαν”[18] όπου βρισκόταν το “παιδίον” με τη Μαρία (Ματθ. 2:11). Αν το “παιδίον” σημαίνει παιδάκι ή αγοράκι[19] τότε η λεπτομέρεια αυτή εξηγεί γιατί ο Ηρώδης διέταξε να θανατωθούν τα νήπια “από διετούς και κατωτέρω”, και όχι απλώς τα βρέφη (Ματθ. 2:16). Κατ’ άλλους, απλώς ο Ηρώδης έβαλε χρονικά όρια ασφαλείας για να επιτύχει με βεβαιότητα το σκοπό του.

 

χριστοψωμοΧ -> Χριστόψωμα . Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Eλληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιoς του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από την ιστορία της σποράς) ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κλπ συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα.

 

ψαλμωδιεςΨ->  Ψαλμωδίες ουράνιες ακούστηκαν την αγία νύχτα της γέννησης από τους αγγέλους.

 

 

 

ωσανναΩ -> Ωσαννά . «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος… (Ἰωάν. 12,13). Ἔτσι τὴν ἡμέρα ἐκείνη ἡ πρωτεύουσα τοῦ Ἰουδαϊκοῦ ἔθνους ὑποδέχθηκε τὸ Χριστό.Ἡ ἱστορία ἀναφέρει πολλὲς ὑποδοχὲς βασιλέων καὶ αὐτοκρατόρων. Ἡ Ἀθήνα, ἡ Ῥώμη, ἡ Κωσταντινούπολη πολλὲς φορὲς ὑποδέχθηκαν νικητὰς καὶ θριαμβευτὰς ὕστερα ἀπὸ νικηφόρους πολέμους. Ἀλλ᾿ ὅλες αὐτὲς οἱ ὑποδοχὲς εἶνε πολὺ μικρὲς μπροστὰ σ᾿ αὐτὴ τὴ θριαμβευτικὴ είσοδο τοῦ παμβασιλέως Χριστοῦ στὰ Ἰεροσόλυμα.”

Χρόνια Πολλά!!

 

 

(4)

  • Ο/Η Αλίκη Μακρή λέει:

    Καταπληκτική δουλειά κορίτσια..Είναι μία πολύ πρωτότυπη ιδέα μέσα από την οποία μαθαίνουμε πολλά πράγματα (γύρω από τα Χριστούγεννα) τα οποία μέχρι τώρα μπορεί να μας ήταν άγνωστα..και πάλι μπράβο σας..!!!

  • Ο/Η Μαρίνα Μανωλά λέει:

    κοριτσιαα συγχαρητήρια για το άρθρο σας…ξεχωριστη και πρωτοτυπη ιδέα οπως είπε και η αλική…καλαα να περασουμε:) !

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Ενημερωτικό, ευρηματικό, ευχάριστο!!!!
    Σας απόλευσα και σας θαύμασα…..

    Ελένη

  • Ο/Η Σεραφείμ λέει:

    Μπράβο!! Πολύ ωραίο άρθρο,επίκαιρο και αρκετά ενημερωτικό σε σχέση με λέξεις της καθημερινότητάς μας που δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν. Συγχαρητήρια!!!!

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση