“Κουζινοσκαλίσματα (συνέχεια)”

2

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 3o Τεύχος 2013-14, Αρθρα | , στις 11-12-2013

 

της μαθήτριας (και γνωστής ήδη σεφ) Μακρή Αλίκης (Γ2)

Συνταγές για τους μικρούς μας σεφ  αλλά και για τους πιο έμπειρους, όπως σας είχα υποσχεθεί…

Πάμε λοιπόν μαζί να τις ανακαλύψουμε..!!!

1) Μακαρόνια φούρνου

Υλικά:

  • μακαρόνια πένες ή σαλιγκάρι (ένα πακέτο)
  • 250 γρ. γκούντα
  • 200 γρ. ζαμπόν
  • 1 κουτί γάλα νουνού light συμπυκνωμένο
  • βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί μαζί με το τυρί και το ζαμπόν (σε κομμάτια), ρίχνουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε κομματάκια βουτύρου από επάνω και ψήνουμε. Μπορούμε να βάλουμε και μανιτάρια αν θέλουμε.

Καλή όρεξη.

2) Φιλετάκια κοτόπουλου με πένες και πάπρικα

Υλικά:

  • 250 γραμ. φιλετάκια κοτόπουλου
  • 350 γραμ. πένες
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα ζωμός κότας

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε τα φιλετάκια σε μπουκιές.
  • Τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πάπρικα.
  • Σβήνουμε με το ζωμό κότας και προσθέτουμε τρεις κούπες νερό.
  • Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και ρίχνουμε τις πένες. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!

 3)Κυριακάτικο χοιρινό στη γάστρα

 Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό για τηγανιά
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Bάζουμε το κρέας στη γάστρα , κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και τις πιπεριές σε χοντρά μπαστουνάκια ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για πέντε ώρες.

Έπειτα το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Καλή επιτυχία!

4)Ρολό κιμά με πατάτες

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 6 αυγά
  • 1 κούπα λάδι
  • μισή φραντζόλα ψωμί
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 κιλά πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Παίρνετε μια λεκάνη, βάζετε τον κιμά, το κρεμμύδι τριμμένο, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα αυγό (τα υπόλοιπα αυγά τα βράζετε πολύ καλά), τη μουστάρδα, το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό, το ψωμί – αφού το έχετε μουσκεψει και στύψει καλά, και τα ζυμώνετε όλα μαζί.

Παίρνετε ένα ταψί και κάνετε τον κιμά μια μπάλα και την πλαταίνετε μέσα σ’ αυτό. Καθαρίζετε τα αυγά, τα βάζετε στη μέση με τη σειρά και μετά γυρίζετε το μείγμα και το κάνετε μακρόστενο.

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες, βάζετε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, λεμόνι, 1 κούπα λάδι και 3 ποτήρια νερό.

Πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο σκεπάζετε το ρολό με ένα αλουμινόχαρτο, το οποίο λίγο πριν γίνει το φαγητό το βγάζετε.

Ψήνετε στους 250ο C για περίπου 1-1,5 ώρα.

  

5)Κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ

 Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο
  • λίγο κονιάκ
  • 1 μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  • Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαράζουμε το κρέας.
  • Ανακατεύουμε το κονιάκ με τον χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε το ξύσμα.
  • Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα και προσθέτουμε λίγο στο ταψί.
  • Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (στους 120 βαθμούς). Κάθε τόσο αλείφουμε το κρέας με το μείγμα πορτοκάλι-κονιάκ.
  • Σβήνουμε όταν το κρέας έχει ψηθεί καλά και έχει σχηματιστεί κρούστα. Δεν χρειάζονται άλλα υγρά, κατεβάζει αρκετά το κοτόπουλο.

Μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες αντινακτές με κόλιαντρο.

6)Αραβικές πίτες γεμιστές με κοτόπουλο

 Υλικά:

  • 1 πακέτο αραβικές πίτες (συσκ. των 6)
  • 3 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο ψιλοκομμένο
  • 3 πιπεριές ψιλοκομμένες σε διάφορα χρώματα
  • 1 συσκευασία (μικρή) μανιτάρια
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος των 200 ml
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • κασέρι τριμμένο
  • αλάτι – πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια. Κατόπιν σβήνουμε με κρασί ή ρετσίνα, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

2. Προσθέτουμε τις πιπεριές, αλατοπίπερο και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.

3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

4. Βουτυρώνουμε ένα PYREX και παίρνουμε μία-μία πίτα, βάζουμε γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό και την τοποθετούμε στο ταψί. Με το ζουμί που περίσσεψε στο τηγάνι, περιχύνουμε τις πίτες και κατόπιν πασπαλίζουμε με κασέρι τριμμένο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να λιώσει το κασέρι και να ροδίσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

7)Τουρλού

 Υλικά:

  • 300 γρ μελιτζάνες
  • 300 γρ φασολάκια
  • 300γρ κολοκυθάκια
  • 300γρ πιπεριές
  • 300γρ πατάτες
  • 300γρ λάχανο
  • 500 γρ κρεμμύδια
  • 500 γρ τομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1.5 ποτήρι λάδι
  • λίγο πελτέ τομάτας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τισ μελιτζάνες σε κύβους και τα κολοκυθάκια ροδέλες. Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες και τις σωτάρουμε, όπως και τα άλλα λαχανικά. Σωτάρουμε και τα κρεμμύδια και προσθέτουμε την τομάτα ψιλοκομμένη.

Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε πήλινο σκεύος, μαζί με τα κρεμμύδια, την τομάτα, τον πελτέ και το αλατοπίπερο.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να μείνουν με το λάδι τους.

Δεν χρειάζεται νερό.

 

8)Πατάτες με αρακά α λα κρεμ

Υλικά:

  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 1 μεγάλο κουτί αρακά
  • 4 κουταλιές της σούπας κοφτές βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
  • 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τον αρακά και τον ζεσταίνουμε με 2 κουταλιές βούτυρο.Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κομμάτια.

Φτιάχνουμε μιά σάλτσα με 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές κοφτές αλεύρι, ρίχνουμε μετά το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και λίγη μουστάρδα.

Οταν η σάλτσα πήξει ελαφρά ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες.

 

9)Σπανακόπιτα

 Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 7-8 φύλλα για πίτα χοντρά (ή 500 γραμ. έτοιμο φύλλο για πίτα από το σούπερ μαρκετ)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • 2 αβγά
  • πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κρεμμυδάκια τρυφερά
  • 250 γραμ. φέτα μέτρια βαρελίσια
  • λάδι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι πετώντας τα σκληρά κοτσάνια και το πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να λιώσουν. Έπειτα τα στίβουμε καλά ώστε να φύγει το ζουμί που έχουν. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αβγά και ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε ένα ταψάκι και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε στον πάτο του 2 φύλλα (αν είναι μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα πετάμε, τα διπλώνουμε μέσα στο ταψί) και τα αλείφουμε με λίγο λάδι (σε κάθε φύλλο που προσθέτουμε βάζουμε λίγο λάδι). Απλώνουμε πάνω στο φύλλο το μισό μείγμα.
  • Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα με λίγο λάδι και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
  • Προσθέτουμε άλλα 2-3 φύλλα από πάνω αλείφοντας το καθένα με λάδι.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • Όταν ροδίσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία!!!

 

10)Πίτσα

Υλικά (Ζύμη):

  • περίπου 1 κιλό αλεύρι
  • 750 ml χλιαρό γάλα
  • 2 αβγά
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλιά τριμμένη ρίγανη
  • νωπή μαγιά όσο ένα μεγάλο καρύδι ή 2 φακελάκια ξηρή.
  • 2 κουταλιές λάδι

Υλικά (γέμιση):

  • 2 κουτάκια ντοματάκια κονκασέ
  • 4-5 κουταλιές λάδι
  • ρίγανη, αλατοπίπερο, κανέλα, τριμμένο γαρύφαλο.
  • λίγη κέτσαπ
  • μανιτάρια κονσέρβας
  • πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • αλλαντικά της αρεσκείας μας
  • 1 κιλό τριμμένο τυρί (γκούντα ή ένταμ ή ανακατεμένα)

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης. Βάζουμε τόσο αλεύρι , όσο να επιτύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εν τω μεταξύ βράζουμε τα τρία πρώτα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία, να γίνει μια σφικτή σάλτσα ντομάτας.
  • Όταν ανέβει η ζύμη τη μοιράζουμε σε λαδωμένα ταψιά, την απλώνουμε λίγο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Μετά την απλώνουμε ως τις άκρες των ταψιών και την αλοίφουμε με λίγη κέτσαπ.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί για να κολλήσουν τα αλλαντικά και τα μανιτάρια, στρώνουμε τις ποσότητες που θέλουμε απ’ αυτά και ρίχνουμε ανάλογη σάλτσα μ’ένα κουτάλι.Από πάνω απλώνουμε τυρί να καλυφθεί η πίτσα και τα κομμάτια της πιπεριάς καθώς και λωρίδες μπέικον.
  • Την ψήνουμε σε 180-200 βαθμούς Κελσίου. Η σχάρα μια θέση πάνω από τη βάση του φούρνου.

Σημείωση: Οι παραπάνω ποσότητες των υλικών φτιάχνουν 2 ταψιά του φούρνου και δύο στρογγυλά νούμερο 28(μας αρέσει «παχιά» η ζύμη). Εννοείται ότι στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ό,τι νομίζετε. Εγώ πολλές φορές παραλείπω τα αλλαντικά και προσθέτω ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες και φέτες κρεμμυδιού. Οι πίτσες φυλάσσονται στην κατάψυξη ή στον καταψύχτη για πολλές μέρες.

  

Και οι 3 τελευταίες συνταγές, είναι συνταγές γλυκών αλλά επειδή έρχονται Χριστούγεννα( ) και στις προηγούμενες συνταγές δεν τις έβαλα, τις βάζω τώρα…

11)Βασιλόπιτα

Υλικά

750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. Χωριό Λιωμένο αγελαδινό βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
7 αυγά
1 ποτηράκι κονιάκ
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα

εκτέλεση

1.Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

2.Ρίχνουμε στο μίξερ το Χωριό Λιωμένο αγελαδινό βούτυρο γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα.

3.Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των 6 αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.

4.Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό και το κονιάκ.

5.Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.

6.Στο μίγμα των κρόκων προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά.

7.Βουτυρώνουμε ένα αλουμινένιο ή ανοξείδωτο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

8.Χτυπάμε με ένα πιρούνι το τελευταίο αυγό και αλείφουμε την πίτα με ένα πινέλο. Τέλος, τη στολίζουμε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα.

9.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει.

10.Κοσκινίζουμε επάνω της ζάχαρη άχνη, εάν φυσικά θέλουμε.

12)Μελομακάρονα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι


Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα: 

  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι.
  3. Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς.
  4. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.

13)Κουραμπιέδες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φυτίνη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκους αβγού
  • 250 γρ. αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
  • 2 βανίλιες

Πώς το κάνουμε:

  1. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο να χτυπηθεί πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι).
  2. Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το λικέρ, το αλεύρι, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλετε τα καβουρδίζετε και λιγάκι. Χτυπάτε λίγο ακόμα να ανακατευτούν όλα.
  3. Βάζετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι. Ίσως να μην πάρει και τα 2 κιλά. Θέλει αρκετό αλεύρι όμως, μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη.
  4. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25-30′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Τους βγάζετε από το φούρνο και τους πασπαλίζετε αμέσως με άχνη ζάχαρη

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως έγραψα και στις οδηγίες, το μυστικό είναι στο χτύπημα. Εάν το βούτυρο δε χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, δεν θα γίνουν τόσο επιτυχημένοι.

Τα βούτυρα να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο ώρα πριν, ώστε να είναι μαλακά και να χτυπηθούν καλύτερα.

Τους κουραμπιέδες να τους πασπαλίσετε όσο είναι ακόμα ζεστοί με την άχνη, για να κολλήσει πάνω η άχνη αλλά και για να απορροφήσουν λιγάκι οι κουραμπιέδες.

 

 

Τέλος..!!!


Ελπίζω να σας άρεσαν και αυτές οι συνταγές…!!!!
Ευχαριστώ πολύ..!!!

(2)

  • Ο/Η Σοφία Τζιορτζιώτη λέει:

    Μπράβο ρε Αλίκη! Πάλι καλά που έχουμε κι εσένα να μας κάνεις μικρούς μάγειρες! 🙂

  • Ο/Η Αλίκη Μακρή λέει:

    χαχα να σαι καλα Σοφια!!!

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση