της μαθήτριας-σεφ Μακρή Αλίκης (Γ2)
Ακολουθούν συνταγές γλυκών για όλες τις ηλικίες…ελπίζω να σας αρέσουν..!!!
1)Τραγανά cookies με κομμάτια σοκολάτας
Υλικά (για 35 μπισκότα):
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία:
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα (ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός) το βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτοντας τα αυγά ένα – ένα. Οταν αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί και με ένα κουτάλι του γλυκού βάζουμε δόσεις από το μείγμα, όχι πολύ κοντά τη μία από την άλλη, διότι κατά το ψήσιμο θα απλώσουν. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ώστε να σκληρύνουν και να μπορούμε να τα ξεκολλήσουμε.
2) To μπισκοτογλυκό
Υλικά:
- 2 πακέτα μπισκότα μιράντα ή πτι μπερ
- 1 1/2 κούπα γάλα
- 1 κυπελάκι βιτάμ σόφτ
- 4 φλυτζάνια καλά κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 φλιτζανάκι μικρό του καφέ γάλα εβαπορέ ή( αν καταναλωθεί από
μεγάλους ένα ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας)
- 1/2 κούπα κοσκινισμένο κακάο
- Τρούφα για το πασπάλισμα ή τριμμένη κουβερτούρα και σοκολάτα λευκή.
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε λίγη λίγη τη κοσκινισμένηζάχαρη και τη βανίλια.
- Χτυπάμε το μείγμα για αρκετή ώρα να αφρατέψει και προσθέτουμε το κακάο και το γάλα ή το κονιάκ.
- Βρέχουμε στο γάλα τα μπισκότα ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε πυρέξ.
- Στρώνουμε μια στρώση κρέμας και τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα
- Ξαναστρώνουμε κρέμα και πάλι μπισκότα
- Τελειώνουμε με μια στρώση κρέμας και πασπαλίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Παλιά δεν είχαν τα σύγχρονα μίξερ που έχουμε τώρα και πολλές φορές το χτύπημα της κρέμας γινόταν με το χέρι. Τώρα με τα σούπερ μίξερ η κρέμα γίνεται περισσότερο αφράτη.
Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά βάλτε αρκετό κονιάκ ή λικέρ μπανάνας του πάει τέλεια!!!!
3)Κρέπες με μερέντα..ένα γρήγορο και εύκολο γλυκάκι…
Μας έπιασαν υπογλυκαιμίες;;
Ένα γρήγορο και εύκολο γλυκάκι που συνδυάζεται άριστα και με παγωτό αγαπημένο μικρών και μεγάλων
Υλικά:
1 αυγό
2 φλιτζανάκια του καφέ φρέσκο γάλα
1 φλιτζανάκια του καφέ νερό
αλάτι
2/3 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
περίπου 2 κούπες αλεύρι μέχρι να κάνουμε ένα ελαφρύ πηχτό χυλό όπως στους λουκουμάδες.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το αυγό. Προσθέτουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.Αφήνουμε για 10 λεπτά το χυλό μας να ξεκουραστεί ανακατεύουμε ξανά και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τις κρέπες.
Λαδώνουμε ένα αντικολητικό τηγάνι και όταν είναι έτοιμο βάζουμε μια κουταλιά ( με την κουτάλα που σερβίρουμε την σούπα) χυλό στο τηγάνι και προσεχτικά την απλώνουμε με κυκλικές κηνίσεις.
Αφήνουμε την κρέπα 2 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί από τη μια πλευρά και την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Με μια σπάτουλα την βγάζουμε από το τηγάνι και την βάζουμε σε ένα πιάτο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλες τις κρέπες και έπειτα φτάνουμε στο καλύτερο σημείο.
Απλώνουμε σε κάθε κρέπα μερέντα (όχι σε όλη της την επιφάνεια..στη μισή) και διπλώνουμε στη μέση, την πατάμε επάνω να απλωθεί η μερέντα παντού και ένα ακόμα δίπλωμα και είναι όπως βλέπετε έτοιμη για φάγωμα. Όποιος θέλει μπορεί να την συνοδεύσει με παγωτό αλλά και σκέτη είναι πολύ νόστιμη!
4)Κορμός Σοκολάτας
Υλικά:
- 1 βιτάμ σοφτ
- 2 πακέτο πτι μπέρ Παπαδοπούλου
- 6 κουτ. σούπας κακάο (σκόνη)
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το βιτάμ αφού το λιώσουμε, με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο υλικό. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε όλο το υλικό σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 3 ώρες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
5)Ανάμεικτο κεικ!!!
Περιεχόμενα:
- 4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
- 2 βανίλλιες
- 4 αυγά
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ
- 1/2 φλυτζάνι κακάο
- 1 φλυτζάνι γάλα
Οδηγίες/Εκτέλεση:
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C.
-Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέϊκ.
-Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει.
-Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
-Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ.
-Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.
-Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
-Χτυπάτε να γίνει το μείγμα λείο.
-Κρατάτε 1 φλυτζάνι από το μείγμα χωριστά και προσθέτετε σε αυτό το κακάο, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
-Ρίχνετε το μισό άσπρο μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα.
-Από πάνω ρίχνετε το μείγμα με το κακάο.
-Ρίχνετε το υπόλοιπο μισό άσπρο μείγμα από πάνω από το κακάο
-Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο μείγμα και κάνετε κύκλους ώστε το μέιγμα από το κακάο να ανακατευτεί με το άσπρο και να κάνει τα “νερά” .
-Ψήνετε για μία ώρα περίπου.
6)Μπουγάτσα με κρέμα
Υλικά:
- 2 φύλλα σφολιάτας ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας(Εγώ χρησιμοποίησα σφολιάτα)
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό περίπου 200 γραμμάρια
- 2 κ.σ corn flour
- 1.250 ml γάλα φρέσκο
- 2 βανίλιες
- 3 κ.σ φρέσκο βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη
- Βούτυρο έξτρα αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας για να τα αλείψετε ενδιάμεσα.
- Ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το γάλα αφού κρατήσουμε 1/4 της κούπας για να διαλύσουμε το corn flour, να πάρει βράση μαζί με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ανακατεύοντας ζωηρά το σιμιγδάλι και προσθέτουμε και το γάλα που έχουμε διαλύσει το corn flour.
- Ρίχνουμε μέσα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας
- Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσει.
- Απλώνουμε στο ταψί μας το ένα φύλλο σφολιάτας ή τα μισά φύλλα κρούστας αφού τα αλείψουμε ενδιάμεσα με λιωμένου βούτυρο
- Ρίχνουμε στη μέση την κρύα κρέμα
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας ή τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας
- Χαράζουμε την μπουγάτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελοζάχαρη.
Γλυκό κουταλιού φράουλα
7)Γλυκό του κουταλιού φράουλα
Υλικά:
- 1 κιλό φράουλες γερές κόκκινες όχι μαλακές.
- 700 γραμ. ζάχαρη
- 3 κ.σ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
- Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις φράουλες απ το κοτσάνι τους τις βαζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να σταθεί όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα βράζουμε ελάχιστα το γλυκό μέχρι να το ξαφρίσουμε λίγα λεπτάκια είναι αρκετά.
- Αφήνουμε να σταθεί έτσι για 12 ώρες
- Στραγγίζουμε απ το σιρόπι τις φράουλες και δένουμε το σιρόπι βράζοντας το σε δυνατή φωτιά. Αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε. Προσθέτουμε εν τω μεταξύ και το σιρόπι που στραγγίζουν οι φράουλες.
- Μόλις δέσει καλά το σιρόπι ρίχνουμε μέσα τις φράουλες με το χυμό λεμονιού να πάρουν μια βράση τις ξαφρίζουμε και κατεβάζουμε το γλυκό απ τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Προσέχουμε να μη βράσουμε πολύ τις φράουλες για να μη λιώσουν. Το σιρόπι πριν ρίξουμε τις φράουλες στο τελευταίο στάδιο πρέπει να είναι καλά δεμένο. Άρωμα έξτρα δεν χρησιμοποιώ καθώς είναι ωραίο να μοσχοβολάει μόνο φράουλα.
8)Καραμελένια απόλαυση
Ένα υπέροχο γλυκάκι για τους λάτρεις της καραμέλας
Υλικά:
- 1 συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ
- 1 κούπα γάλα
- 1 κ.γλ στιγμιαίος καφές
- 3 κ.σ κονιάκ
- 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα για μιλφέιγ που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο βρασμένο*
- 2 μικρές κρέμες γάλακτος χτυπημένες σε σαντιγύ με λίγη βανίλια
- Αμύγδαλο φιλέ
Σιρόπι καραμέλας:
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα νερό
- ¼ κούπας έξτρα νερό
Εκτέλεση:
- *Βάζουμε το κουτί του ζαχαρούχου έτσι όπως είναι σφραγισμένο σε μια κατσαρόλα με νεράκι που να το σκεπάζει και το σιγοβράζουμε για 3 ώρες . Με αυτό τον τρόπο το γάλα καραμελώνει και μπορούμε να το χ ρησημοποιήσουμε και για άλλα γλυκά όπως το banoffee. Συνήθως βράζω αρκετά μαζί και τα φυλάω στο ντουλάπι μου για αρκετό καιρό έτσι έχω όποτε χρειαστεί να φτιάξω τέτοιο γλυκάκι.
- Διαλύουμε τον καφέ στο γάλα και προσθέτουμε το κονιάκ
- Βουτάμε τα μπισκότα για πολύ λίγο στο μείγμα γάλα-καφέ και τα στρώνουμε σε παραλληλόγραμμο ταψάκι.
- Από πάνω σκορπάμε εδώ και εκεί κουταλίτσες από το καραμελωμένο ζαχαρούχο
- Καλύπτουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Από πάνω άλλη μια στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα
- Πάνω πάνω στρώνουμε τη σαντιγύ και βάζουμε στο ψυγείο
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη με τη ½ κούπα νερό μέχρι να καραμελώσει και να πάρει το χρώμα της καστανής καραμέλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με μιας το ¼ της κούπας το νερό( μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί να καούμε) ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει
- Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε την καραμέλα πάνω στο γλυκό μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σαβαγιάρ με παντεσπάνι.
9)Μελομακάρονα
Μια συνταγή που εμπιστεύομαι τα τελευταία χρόνια για πεντανόστιμα, μαλακά καιμελωμένα μέχρι το κέντρο μελομακάρονα.
Υλικά:
- 2 κούπες ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή σπορέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
- 2 κ.σ κανέλλα
- 1 κ.γλ γαρύφαλλο σκόνη(προαιρετικά)
- 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.σ baking powder
- 1 κ. γλ σόδα
- 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ χυμός λεμονιού
- φλούδα λεμονιού
- Καρύδια αλεσμένα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη
- Προσθέτουμε το χυμό το κονιάκ και τα μυρωδικά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το baking και τη σόδα
- Βάζουμε τόσο αλεύρι ώστε να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα αλλά να μην γίνει σκληρή.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί αφού πρώτα τους κάνουμε τα χαρακτηριστικά σχεδιάκια είτε με τον λεπτό τρίφτη είτε με το οδοντωτό κόφτη ζύμης.
- Ψήνουμε ένα ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις, 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απ το φούρνο τα ρίχνουμε στο ζεστό (όχι να βράζει) σιρόπι και τα αποσύρουμε σύντομα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να μην μας διαλύσουν
- Τα αραδιάζουμε σε πιατελίτσα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι.
Λίγα μυστικά ακόμη:
Γαρύφαλλο δεν χρησιμοποιώ ποτέ στα γλυκά μου γιατί μας δημιουργεί καούρες στο στομάχι οπότε το αποφεύγουμε. Αλεύρι βάζουμε τόσο ώστε να μη γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη μας γιατί μετά τα μελομακάρονα θα είναι σκληρά και δεν θα μελώσουν. Αν θέλουμε καθώς τα πλάθουμε βάζουμε στο κέντρο του κάθε μελομακάρονου μισό καρύδι. Μελώνω ζεστά και τα δύο έτσι το σιρόπι φτάνει μέχρι την καρδιά του μελομακάρονουκαι είναι ζουμερό ζουμερό. Προσοχή στο σιρόπιασμα γιατί αν τα αφήσετε πολύ ώρα στο σιρόπι θα διαλύουν.
Καλή επιτυχία!!!
10)Βασιλόπιτα
Είναι η τέλεια Βασιλόπιτα κέικ για μένα. Μια συνταγή που την φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και δεν την αλλάζω γιατί μας αρέσει πάρα πολύ.
Υλικά:
- 1 1/2 κούπα βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ γάλακτος)
- 2 κούπες ζάχαρη
- 6 αυγά χωρισμένα χωριστά κρόκοι ασπράδια
- 4 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ baking
- 1/4 κ.γλ αλάτι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή ψηφίδες σοκολάτας
- 1 κούπα τριμμένα φουντούκια ή καρύδια
- 1/2 κούπα κόντιτα
- 1/2 κούπα σταφίδες
- 2 βανίλιες
- Λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
- Αμύγδαλο φιλέ
- Γλάσο άχνης ζάχαρης ( λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο ζεστό νεράκι και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής)
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη
- Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
- Προσθέτουμε τους κρόκους το ξύσμα και τις βανίλιες
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι,εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού
- Προσθέτουμε τα φουντούκια ή τα καρύδια
- Ρίχνουμε στο μείγμα την μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις νααφομοιωθεί στο μείγμα μας
- Αλευρώνουμε ελαφρά τη σοκολάτα τις σταφίδες και τα κόντιτα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά
- Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 26-27 εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί άν μας έχει φουσκώσει στη μέση το αφαιρούμε με ένα πριονωτόμαχαιράκι να ισιώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατελίτσα, αλείφουμε το γύρω γύρω με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Πάνω πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και με γλάσο που θα φτιάξουμε με την άχνη και χρώμα ζαχαροπλαστικής αφού το βάλουμε σε μικρό κορνεδάκι γράφουμε τη χρονιά και στολίζουμε τη Βασιλόπιτα μας.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Αντί για κόντιτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού που θα τα έχετε στραγγίσει πρώτα. Εγώ προτιμώ το περγαμόντο.
11)Χαρούμενα κεκάκια
Υλικά για 24 κεκάκια:
Για τα κεκάκια θα χρειαστούμε 1 δόση από το αγαπημένο σας κέικ εγώ χρησιμοποίησα την κλασσική συνταγή αυτή που βρίσκουμε σε όλα τις συσκευασίες των αλεύρων που φουσκώνουν μόνα τους.
Για την βουτυρόκρεμα:
- 1 κούπα βούτυρο τύπου βιτάμ όσο πιο λευκό γίνεται.(Εγώ χρησιμοποιώ το super fresco) σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 συσκευασίες άχνη ζάχαρη πολύ καλά κοσκινισμένη
- 2 βανίλιες ή εσάνς πικραμύγδαλο(του πάει πολύ)
- 2-3 κουταλιές τις σούπας γάλα εβαπορέ.
Για το στόλισμα :
Καραμελάκια, τρούφα, φιγουρίτσες ζαχαρόπαστας, ότι σας βρίσκεται στο σπίτι ακόμη και γλυκό του κουταλιού καλά στραγγισμένο.
Εκτέλεση:
- Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ γεμίζοντας τα 2/3 στις υποδοχές μιας μαφινιέρας που ή τις έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με αλεύρι ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια μέσα που είναι για cupcakes.
- Αν θέλουμε μέσα σε κάθε μάφιν μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι σοκολάτας.
- Ψήνουμε τα κεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 24 λεπτάκια περίπου.
- Βγάζουμε απ το φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
- Φτιάχνουμε τη βουτυρόκρεμα
- Χτυπάμε για λίγο το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, το άρωμα και το γάλα.
- Αφήνουμε να χτυπηθούν πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια αφράτη λευκή ή υπόλευκη κρέμα που να στέκεται.
- Βάζουμε σε κορνέ τη βουτυρόκρεμα αφού τη χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.
- Πάνω πασπαλίζουμε τα λογής καραμελάκια μας και τα απολαμβάνουμε
- Διατηρούνται στο ψυγείο.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Συνήθως φτιάχνω μπόλικα κεκάκια που διατηρώ στην κατάψυξη. Έτσι βάζοντας τα για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων έχω φρέσκο κεκάκι στη στιγμή. Η βουτυρόκρεμα διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο τάπερ. Απλώς πριν τη χρησιμοποιήσετε χτυπήστε τη για λίγο στο μίξερ.
12)Εκμέκ κανταίφι
Υλικά για ένα ταψί 30×40:
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
- 1 κούπα αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο
- 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 1 1/2 λίτρο γάλα
- 1 1/4 κούπα νισεστέ ή corn flour
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 βανίλιες
- 3 αυγά
- 2 κ.σ βούτυρο ή βιτάμ
Για την επικάλυψη:
- 1 μόρφατ στο μεταλλικό κουτάκι, λίγη άχνη ζάχαρη, 1 βανίλια ή μια διπλή συσκευασία garni ή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Σε καλά βουτυρωμένο ταψί ξεφτίζουμε το κανταΐφι και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει πρώτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
- Περιχύνουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να πιει το σιρόπι.
- Μόλις πιεί το σιρόπι πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά αφού κρατήσουμε μια κούπα από αυτό.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη,τις βανίλιες, το νισεστέ, και το γάλα που κρατήσαμε.
- Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
- Στρώνουμε την κρέμα στο ταψί την καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα.
- Χτυπάμε το μόρφατ με λίγη άχνη ζάχαρη και μία βανίλια ή τα garni σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
- Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το γλυκό και πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι
- Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Με αυτές τις αναλογίες ζάχαρης γίνεται ένα γλυκό όχι λιγωτικό. Άν το προτιμάτε πιο γλυκό προσθέστε λίγο παραπάνω ζάχαρη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και στην σαντιγί
Αντί φιστίκι μπορείτε να βάλετε καρύδι αλεσμένο καθώς και λίγη κανελίτσα τόσο στο κανταΐφι όσο και πάνω στην κρέμα.
13)Η σοκολατένια απόλαυση
Περιγραφή
Είναι κατι σαν τούρτα, όταν παγώσει το κόβουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό γάλα
- 1 φακελάκι κάσταρ πάουντερ
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 κουταλιές της σούπας πικρό κακάο
- 1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
- 1 φακελάκι ινδοκάρυδο
Πώς το κάνουμε:
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
- Λιώνουμε το κάσταρ πάουντερ με λίγο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Μετά ρίχνουμε τις έξι κουταλιές κακάο και ανακατέυουμε μέχρι να πήξει το μίγμα.
- Σε ένα στρόγγυλο ταψάκι σπάμε τα μπισκότα στην μέση και τα στρώνουμε.
- Ρίχνουμε την κρέμα και επαναλαβάνουμε σε στρώσεις.
- Τέλος πασπαλίζουμε με μπόλικο ινδοκάρυδο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Bomboloni..!!!
Περιγραφή
Λαχταριστή ζύμη Ιταλικού Λουκουμά-Donuts που λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε τη και θα γίνει η αγαπημένη σας.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/4 κούπας χλιαρό νερό
- 4 – 4 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα γάλα ζεστό
- 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανίλια
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 3 κροκάδια
- 3 κουταλιές κορν φλάουρ
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα γάλα ζεστό
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές βούτυρο
Πώς το κάνουμε:
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με την ζάχαρη, το νερό και 2 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά, ώσπου να αφρίσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τη μαγιά και ζυμώνουμε το μίγμα για 3 λεπτά. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακιά και θα κολλάει.
- Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί περίπου 2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την τυλίγουμε σε αλεύρι απαλά και ανοίγουμε σε παχύ φύλλο 1,5 εκατοστό περίπου. Κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλό ή καρδιά ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε, τα οποία τα αλευρώνουμε κάθε φορά πριν κόψουμε. Πλάθουμε τα υπολείμματα της ζύμης και κόβουμε πάλι. Καλύπτουμε την κομμένη ζύμη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα τα κροκάδια με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε με μιας το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά επάνω σε δυνατή φωτιά ώσπου να πήξει κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε και ανακατεύουμε τις βανίλιες και το βούτυρο. Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Ρίχνουμε την ζύμη σε κατσαρόλα με καυτό λάδι. Αφού ψηθούν 1 λεπτό από την μια πλευρά τα γυρνάμε να ψηθούν και από την άλλη. Παίρνουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Κάνουμε μία τρύπα σε κάθε γλύκισμα, στην πλαινή πλευρά με ένα αιχμηρό αντικείμενο, π.χ. ένα μυτερό μαχαίρι ή ένα ξύλινο καλαμάκι (για σουβλάκια) και γεμίζουμε με την κρέμα. Τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Φαίνετε λίγο χρονοβόρα συνταγή αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Για πιο εύκολα μπορείτε αντί να φτιάξετε κρέμα να χρησιμοποιήσετε Φακελάκι Κρέμα Ζαχαροπλαστικής που θέλει απλά χτύπημα με γάλα. Μία πιο εύκολη και νόστιμη παραλλαγή είναι απλά να ρίξετε μέλι ζεστό, αραιωμένο με νερό, και να πασπαλίσετε με κανέλα, όπως τους λουκουμάδες.
Και το τελευταίο γλυκό (που ειναι το αγαπημένο μου), θα σας το δείξω βήμα βήμα..Φύγαμε λοιπον…!!!
Σοκολατόπιτα
Υλικά:
1. 1 κ. Βούτυρο της επιλογης σας (συνιστώ το βούτυρο Κέρκυρας που ειναι για ζαχαροπλαστικη).
2. Ζαχαρη (2 κουπες)
3. Κακαο σε σκονη (6 κουταλιές της σουπας)
4. 1 φλυντζανι ζεστο νερo
5. 1,5 κουπα αλευρι απλο(για ολες τις χρησεις)
(είναι η ίδια κουπα αλλα γεμισμένη μεχρι την μεση)
6. 1 Baking Powder
7. 1 βανιλια
8. 4 αυγά
9. 1 μερέντα (μεσαίου μεγεθους)
ΟΛΑ ΜΑΖΙ..!!
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, την ζ’αχαρη, το κακάο(6 κουταλιές της σούπας) και το ζεστό νερό.
Το μείγμα θα είναι περίπου έτσι:
Στη συνέχεια αφαιρούμε μία κούπα από το μίγμα
Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε.Αφού ανακατέψουμε, ρίχνουμε το μίγμα σε ένα πι-ρεξ και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 25 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το αφέσετε παραπάνω διότι θα σας ‘αρπάξει’.Για να βεβαιωθείτε οτι είναι έτοιμο βάλτε ένα πιρούνι στο κέντρο περίπου.Αν το βγάλετε και δεν σας ‘κολλήσει’ πάνω στο πιρούνι, σημαίνει ότι είναι έτοιμο..
Αφού σβήσουμε το φούρνο ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι νερό, το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε μέσα στο κατσαρολάκι την μερέντα έτσι ώστε να λιώσει για να μπορουμε να την απλώσουμε στην συνέχεια.
Βγάζουμε, έτσι όπως είναι ζεστό το πι-ρεξ από τον φούρνο και ρίχνουμε την κούπα με το μίγμα που είχαμε κρατήσει νωρίτερα. Αφού το απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά του ρίχνουμε από πανω την μερέντα και το απλώνουμε.
Τέλος, για το ντεκόρ μπορείτε να τρίψετε μπισκοτο, να ρίξετε λίγη άχνη από επάνω και να βάλετε στο κέντρο μπισκότα. Όμως μην περιορίζεστε..Μπορείτε να το στολίσετε όπως θέλετε εσείς.
ΤΕΛΟΣ..!!!
Ελπίζω να σας άρεσαν οι συνταγές και προσπαθήσετε να φτιάξετε έστω κάποιες απο αυτές..Περιμένω σχόλια με ανυπομονησία!!!
- Θα ακολουθήσουν και συνταγές φαγητών για τους μικρούς μας σεφ, αλλά και για τους πιο έμπειρους, που ελπίζω να σας αρέσουν εξίσου…!!!
αλικηη φοβερες συνταγες…σε περιμενω σπιτι μου να δημιουργησουμε..πολυ καλη η ιδεα σου για να ασχοληθεις και να μας προβάλεις μυστικαα γι’αυτα τα γλυκια..
Πολύ ωραίες συνταγές από την Mrs. Αλίκη, καταληκτική σεφ! Φτιάξτε και για εμένα ένα κομμάτι με την Μαρίνα! 🙂
παιδια σας ευχαριστω πολυ 🙂 Μαρίνα φυσικα και θα δημιουργησουμε μαζι 🙂 Στεργιε θα εισαι ο πρωτος που θα δοκιμασεις..(με δικη σου ευθυνη χαχαχαχα)
Πολύ ωραία η συνταγή αλλά ψιλοπαχαίνει…….
χαχαχαχα εε εντάξει όλα με μέτρο..έτσι πιστεύω δεν θα υπάρξει πρόβλημα 🙂
miamiiiiiiii .teleia syntagh !!!!
Πολύ ωραία η συνταγή 😀