της μαθήτριας Μακρή Αλίκης (Γ2)
(από την παρουσίαση των υποψηφίων για τις εκλογές)
Η διαδικασία ψηφοφορίας του 15μελούς είναι μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα διαδικασία που, όταν πραγματοποιείται στη ζωή σου, νιώθεις παράξενα. Στην αρχή, το άγχος «χτυπάει κόκκινο», διότι προσπαθείς να βρεις επιχειρήματα, τόσο για τον εαυτό σου όσο και για όλο το σχολείο, με τα οποία πρέπει να στηρίξεις την υποψηφιότητά σου. Αυτό είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας, το οποίο συνοδεύεται με γιουχαίσματα και χειροκροτήματα από τους μαθητές που σε κάνουν να νιώθεις άλλοτε όμορφα και ξεχωριστά και άλλοτε σου προκαλούν περισσότερο άγχος. Έπειτα από την παρουσίαση του κάθε μαθητή, ακολουθεί η ψηφοφορία. Η ψηφοφορία είναι το πιο καθοριστικό και σημαντικό κομμάτι από όλη τη διαδικασία.
Στη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν με λάθος κριτήρια, δηλαδή ψηφίζουν με βάση το συμφέρον, τη φιλία, τις τυχόν ερωτικές σχέσεις κλπ. Δυστυχώς, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και κατά την ψηφοφορία του 15μελούς(και κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι δεν πρέπει να εκλέγουμε κάποιους που δεν έχουν ικανότητες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της θέσης που τους δόθηκε ή που ο μόνο το οποίο τους νοιάζει είναι η δόξα και η φήμη). Ακόμα και όταν οι καθηγητές τονίζουν σε όλα τα παιδιά πως πρέπει να ψηφίζουν αντικειμενικά και όχι με βάση το συμφέρον, φιλίες κλπ. , οι μαθητές αγνοούν την συμβουλή αυτή.
Το τελευταίο κομμάτι και πιο κρίσιμο για τους υποψήφιους, είναι η στιγμή αναμονής των αποτελεσμάτων. Χωρίς να θέλουν να δείξουν την αγωνία τους, οι υποψήφιοι κάνουν συνεχείς ‘επιδρομές’ στο γραφείο των καθηγητών, ρωτώντας γεμάτοι ελπίδα (θέλοντας να ακουστεί το δικό τους όνομα πρώτο) την κλασική φράση «ποιος έχει τις περισσότερες ψήφους;».
Αυτή ήταν η διαδικασία εκλογής του 15μελούς,μια διαδικασία που, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά σημαντική, διότι μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία να εκλέγουμε, να επιλέγουμε αυτούς που θα μας αντιπροσωπεύουν! Τους άρχοντες μας, και έτσι αυτή η διαδικασία μας βοηθά και στην εκλογή των κυβερνώντων αργότερα!
είναι αλήθεια Αλίκη ότι για το ‘διαγώνισμα’ ‘πολίτης’ χρειαζόμαστε πολλή άσκηση ακόμη…. μικροί και μεγάλοι….
Αλίκη εχεις απόλυτο δίκιο.. συμμετείχα κι εγώ στην διαδικασία χωρις να έχω θετικό αποτελέσμα αφού δεν κατάφερα να μπω στην <> του 15μελες..αλλά κατάλαβα πως κέρδισα μια εμπειρία…θα συμφωνήσω ιδιαίτερα στο σημείο της αντικειμενικότητας που στις μέρες μας έχει αλλοιωθεί…
συμφωνώ απόλυτα…
Πολύ ενδιαφέρον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα παιδιά στις μέρες μας! Πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά!
Σοφία σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Η ενασχόληση με τα κοινά σου προσφέρει και χαρές και λύπες, αλλά πάνω από όλα αποκτάς μια εμπειρία ξεχωριστή.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνη μια αποτυχία αλλά να μας ωθεί στο να δοκιμάσουμε πάλι.
Πράγματι ψηφίζουμε με λάθος κριτήρια πολλές φορές, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όσο γίνεται πιο πολύπλευρα ενημερωμένοι και μέσα από τις εμπειρίες μας, να επιλέγουμε αυτούς που νομίζουμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν καλλίτερα, αλλά πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον, (αν και επιλέγουμε με βάση το προσωπικό συμφέρον τις περισσότερες φορές)
Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος
Ευχαριστώ πολύ και θα συμφωνήσω απόλυτα σε όσα προσθέσατε