Επεξεργασία: Ρουμελιώτης Στέργιος Β3
Ζωή Ζάχου, Β1
Φίλος είναι ένας άλλος εαυτός, έλεγε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος.Φιλία είναι η άδολη εκείνη σχέση μεταξύ ανθρώπων,ο δεσμός εκείνος που συμπεριλαμβάνει στα δομικά του στοιχεία την αγάπη,την αφοσίωση και την κατανόηση.Η ιστορία έχει να επιδείξει αρκετές περιπτώσεις φιλίας που είναι τόσο διαχρονικές και τόσο χαρακτηριστικέςπου απέκτησαν ιδανική οντότητα,τρανό παράδειγμα Αχιλλέας και Πάτροκλος.
Σοφία Τζιορτζιώτη Β4
Η φιλία αποτελεί τον πιο ιερό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και είναι ένα αναπόστατο κομμάτι της ζωής μας.Της δίνει νόημα,καθώς αισθανόμαστε την αγάπη,την προστασία και την πληρότητα που όλοι χρειαζόμαστε. Μπορούμε να μοιραστούμε πράγματα,να επικονωνήσουμε,να ανταλλάξουμε απόψεις και να χτίσουμε σιγά σιγά την προσωπικότητα και τα πιστεύω μας.
Τσίπη Βασιλική Β4
Όλοι ψάχνουμε κάποιον φίλο ο οποίος θα ενδιαφέρεται για εμάς, που θα μας αγαπάει γι’ αυτό μπου είμαστε και που θα μας αποδεχτεί με τα προτερήματα ΑΛΛΑ και με τα ελαττώματά μας. Κάποιον με τον οποίο θα μοιραζόμαστε τις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές μας. Που θα γεμίζει ο ένας τα κενά του άλλου, δηλαδή να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον.
Τσιμόπουλος Σπύρος Β4
Πρέπει να ξέρουμε μέχρι ποιό σημείο πρέπει να κάνουμε ένα αστείο ή ακόμη και μια συζήτηση που μπορεί να οπροκαλέσει ρήξη ανάμεσα σε μιά φιλία. ‘Ετσι αν υπάρχει κατανόηση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές μία φιλία αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και έχει βάσεις.
Λυδία –Μαρία Φαρσάτη Β4
Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας φιλικής σχέσης αποτελεούν τα ενδιαφέρονμτα αλλά μερικές φορές και η διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, Επίσης ο χαρακτήρας σε σχέση με το δικό μας, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Δεν λείπουν όμως και καταστάσεις που κάποιος επιλέγει ένα φίλο /η για να τον εκμεταλλευτεί και να ικανοποιήσει κάποιο από τα θέλω του.
Ρουμελιώτης Στέργιος Β3
Πολλοί άνθρωποι κάνουν φίλους για να περνάνε καλά μαζί τους, να χαίρονται, να έχουν συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές τους, αλλά κάποιοι άλλοι κάνουν «φίλους» για να έχουν κοινωνικό/χρηματικό κέρδος.
Π.χ. : Δύο παιδιά που παίζουν στην ίδια ομάδα του μπάσκετ, αρχίζουν να κάνουν παρέα και έξω από την ομάδα, γιατί βλέπουν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και περνάνε ευχάριστα μαζί και έτσι γίνονται φίλοι.
Π.χ.1: Είναι ένας διάσημος ηθοποιός και ένας παληός του συμμαθητής τον πλησιάζει και προσπαθεί να γίνει φίλος μαζί του για να λέει στους άλλους τι σπουδαίο φίλο έχει, ενώ ο διάσημος ούτε που τον θυμάται.
Π.χ.2:Πάει κάποιος σε ένας πλούσιο και καταφέρνει να γίνουν «φίλοι». Μετά από λίγο καιρό του ζητάει ένα ποσό χρημάτων, αργότερα κι άλλο, κι άλλο … τα οποία ποτέ δεν επιστρέφει. Έτσι καταλήγει να του έχει πάρει πολλά χρήματα και να χαλάσει η φιλία τους.
Στρέπκος Αργύρης Β4
Στους παλαιότερους καιρούς η φιλία δεν είχε ως κύριο σκοπό το συμφέρον, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας το κύριο κριτήριο μιας φιλίας είναι το συμφέρον. Κάποιος στις μέρες μας θα κάνει μια φιλία, αφού πρώτα δει αν αυτό θα τον ωφελήσει κυρίως οικονομικά. Τις περισσότερες φορές το όφελος είναι αμοιβαίο, Πρόκειται δηλαδή για μία άτυπη σύμβαση μεταξύ δύο ανθρώπων, που έχει ως τελικό σκοπό την εξυπητέρηση συμφερόντων και από τις δύο πλευρές. ‘Οταν λέω συμφέρον μην πάει ο νους σας μόνο στα λεφτά. Μπορεί να είναι η ματαιοδοξία, οι διάφορες εξυπηρετήσεις ή άλλου είδους ανάγκες. Φιλίες δηλαδή μεταξύ εργοδότη – υπαλλήλου, μεταξύ διασήμων ατόμων, μεταξύ πολιτικού με ψηφοφόρο και ότι άλλο φαντάζεσαι.
Δριμής Αξέξανδρος Β1
Στη νσημερινή εποχή δύσκολα δημιουργούνται αληθινές και ειλικρινείς φιλίες γιατί οι άνθρωποι είναι συνήθως εγωϊστές και ατομιστές. Δεν έχουν μάθει να προσφέρουν απλόχερα κάτι στον συνάνθρωπό τους, είτε υλικό είτε συναισθημετικό, γιατί δεν έχουν καλλιεργήσει ουσιαστικά το μυαλό και την ψυχή τους. Στέκονται επιφανειακά στη γνωριμία τους με κάποιον άλλο άνθρωπο και δίνουν αξία στον εσωτερικό του κόσμο, αλλά μόνο στον εξωτερικό, όπως άν έχει ωραία εμφάνιση, αν έχει οικονομική δύναμη, αν έχει ευφράδεια λόγου, γνωριμίες και άλλα. Φιλίες από συμφέρον είναι οι περισσότερες φιλίες αυτής της εποχής, γιατί οι σημερινοί άνθρωποι δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να γνωρίσουν περισσότερο και πιό βαθιά έναν «φίλο τους». Κάποιος μγίνεται φίλος με κάποιον άλλον για να κερδίσει κάτι από αυτόν που δεν το έχει ο ίδιος. Και έτσι όταν κάποια στιγμή χρειαστεί ένα πραγματικό φίλο σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη μοναξιά του. Οι φιλίες από συμφέρον που δεν θα έχουν γερά στηρίγματα, θα καταρεύσουν και τότε θα καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι να μην έχει ένα φίλο δίπλα του που θα τον ακούσει θα τον παρηγορήσει και θα τον βοηθήσει.
Χρύσα Καλιακούδα Β1
Υπάρχουν πολλά κριτήρια για να επιλέξει κανείς φίλο όπως: η εμπιστοσύνη, η εξωτερική εμφάνιση, η ειλικρίνεια, η γενναιοδωρία, οι τρόποι του, το πόσο δημοφιλής είναι και πολλά άλλα. Εγώ προσωπικά δεν επιλέγω τους φίλους μου, από την εξωτερική εμφάνιση. Δεν κρίνα κανένα από τα ρούχα του, τα μαλλιά του, το σώμα του χωρίς να γνωρίζω πως είναι ο χαρακτήρας του, γιατί κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται. Λοιπόν εγώ επιλέγω φίλους με βάση την ειλικρίνεια, με το πόσο καλά περνάω μαζί τους και φυσικά με την εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσά μας, γιατί είναι δύσκολο να βρείς στις μέρες μας άτομα που μπορείς να εμπιστευτείς και να σε εμπιστευτούν. Τέλος, ποτέ δεν κάνω κάποιον φίλο που θα μου ζητήσει να αλλάξω για αυτόν, γιατί φίλος σημαίνει να σε θέλει κάποιος για το πως είσαι με τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματά σου.
Αγγελική Σκληρού Β4
Ο φίλος δεν έχει απαραίτητα τις ίδιες απόψεις με σένα συνεχώς, Διαφωνεί σε πολλά και πολλές φορές έντονα. ‘ Εχει όμως τις ίδιες πάνω- κάτω ηθικές αρχές και αξίες με σένα. Εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος με σένα. Η αξία της φιλίας είναι σημαντική από τα αρχαία χρόνια. Μέσα από τον φίλο μας, βλέπουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Γι αυτό και η φιλία είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Αρκετοί άνθρωποι έχουν την ευλογία να ζούν κάτι τέτοιο.
Βασίλης Γιαβρούτας Β1
Χρειάζεται χρόνος για να κάνετε ένα φίλο. Αρχίστε με προσεκτικά βήματα, δώστε στη σχέση χρόνο να αναπτυχθεί, μοιραστείται αρχικά πράγματα ή μυστικά που για σας δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, για να μπορέσετε να αντιληφθείτε καλύτερη τη δυναμική της σχέσης και μετά προχωρείτε σε πιό σημαντικά βήματα. Αποφεύγετε την κτιτική για τους άλλους. Εάν κάνετε συχνά κριτική και σχόλια σχετικά με τις αποτυχίες, τις αδυναμίες ή τις ανεπάρκειες άλλων ανθρώπων, τότε πιθανόν να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ανασφάλειας σε αυτόν που σας ακούει.
Νικολέττα Κολιού Β1
‘Ομως για να διατηρηθούν αυτές οι φιλίες και στο πέρασμα του χρόνου θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και βέβαια να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μην εξαρτάται από τους άλλους. Σίγουρα ο ένας δεν θα πρέπει να «θάβει» τον άλλο πίσω από την πλάτη του και πολύ απλά να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ φίλος, να είναι ο εαυτός τους χωρίς να παριστάνει κάποιον άλλον χαρακτήρα.
Δημήτρης Καρανόπουλος Β1
Μόνος και μοναχικός δεν είναι το ίδιο. ‘Ενας άνθρωπος μόνος υποφέρει επειδή δεν νιώθει σημαντικός. Η μοναξιά πονάει και δεν είναι εύκολο να ξεγελαστεί. Κι εδώ βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα άνθρωπο που είναι μόνος και σ’ έναν που είναι μοναχικός. ‘Ενας μοναχικός άνθρωπος επιλέγει, επειδή έτσι νοιώθει καλύτερα, να ζεί μόνος ή με λίγους ανθρώπους γύρω του, να μη συμμετέχει σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητας, να παραμένει στο περιθώριο. Περνάει καλά με τον εαυτό του ή με τις λίγες σχέσεις που έχει και δεν αισθάνεται να του λείπει τίποτα. Ένας άνθρωπος μόνος όμως, υποφέρει γιατί ζεί μία ελλειμματική κατάσταση. Του λείπουν η αφοσίωση, η αγάπη και η ζεστασιά, αλλά κυρίως του λείπει το πολύτιμο συναίσθημα ότι υπάρχει κάποιος στον κόσμο για τον οποίο είναι σημαντικός.
Σκέντο Δήμητρα Β4
Μοναχικοί άνθρωποι είναι ένα άλλο θέμα για συζήτηση. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαλέξει μόνοι τους τη μοναξιά, μπορεί όμως να τους την έχουν προκαλέσει διάφορες κακές συνήθειες. Εκείνοι δεν έχουν φίλους, ζουν απομονωμένοι από όλους και από όλα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα συναισθήματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα (π.χ. αυτοκτονία …). Κάποιες φορές απομακρύνονται και από τους άλλους. Παιδιά με νοητική στέρηση δεν κάνουν παρέα με φυσιολογικά παιδιά, αντιθέτως κοροϊδεύονται από αυτά με το χειρότερο τρόπο. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και στο σχολείο μας. Μαθητές που το παίζουν «μάγκες» πειράζουν παιδιά με προβλήματα.
Θεοδωρακοπούλου Ευγενία Β1
Ο μοντέρνος άνθρωπος των μεγαλουπόλεων, σε όλες τις ηλικίες, τα επαγγέλματα και τις κοινωνικές τάξεις , βυθίζεται όλο και πιό πολύ σε μιά θεληματική απομόνωση και περιχαράκωση. «Οι μεγαλουπόλεις είναι γεμάτες από αποπροσανατολισμένους μοναχικούς ανθρώπους», ισχυρίζεται ο φιλόσοφος και κριτικός του πολιτισμού Peter Sloter djik. Τέλος κάτι το εξωφρενικό και παράδοξο έρχεται σαν συνέπεια των παραπάνω: όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρονται και στοιβάζονται στα αστικά κέντρα, δηλ. σε πιό κλειστό και περιορισμένο χώρο, διότι βρίσκουν κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για να …. απομονώνονται.
Εύα Ιγγλέση Β1
Αν φύγεις μακριά …. στην αρχή θα σε αναζητήσουν όλοι …. στη συνέχεια θα μείνουν οι μισοί … μετά θα μείνουν δέκα …. Οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί οι οποίοι θα σε αναζητούν ακόμα και αν ξέρουν που είσαι γιατί απλά δεν θα αντέξουν μακριά σου. Τέλος, πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί, οι οποίοι με ένα βλέμμα θα καταλάβουν τι νιώθεις …. και με ένα άγγιγμα θα σε απαλλάξουν από αυτό !!