“Η σοφία και η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 2ο Τεύχος 2012-13, Αρθρα | , στις 22-04-2013

της μαθήτριας Ηλιάνας Τηραϊδή του Γ’2

«Η Ελληνική είναι μια γλώσσα που λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός». « Οι λέξεις της γλώσσας μας δεν έμειναν ποτέ ‘’στατικές’’ γνώρισαν μεγάλη σημασιολογική εξέλιξη στο πέρασμα των αιώνων, εμπλούτισαν το περιεχόμενό τους, ακολούθησαν μια δυναμική εννοιολογική πορεία».

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, διατυπωμένες από την φιλόλογό μας, σε κάθε μάθημα αρχαίων ελληνικών και νεοελληνικής γλώσσας, μας ωθούν μέσα στην τάξη σε ατέλειωτες συζητήσεις γύρω από την ελληνική.

Έκανα, λοιπόν, και εγώ τη δική μου μικρή έρευνα γύρω από αυτό το θέμα. Πάντα αναρωτιόμουν: «Γιατί οι φιλόλογοι και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ‘’κολλούσαν’’ τόσο πολύ στο θέμα της γλώσσας; Γιατί πρόβαλλαν τόσο κατηγορηματικά την υπεροχή της έναντι των άλλων γλωσσών, τη στιγμή που η ελληνική δεν φημίζεται ούτε για την απλή ορθογραφία της ούτε για το εύκολο συντακτικό της;». θέλετε να μάθετε τι ανακάλυψα; Θα εκπλαγείτε και εσείς οι ίδιοι.

“Οι μαθητές της Β΄τάξης ρωτήθηκαν σχετικά με την άποψή τους για τη Φιλία”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 2ο Τεύχος 2012-13, Αρθρα | , στις 03-04-2013

Επεξεργασία: Ρουμελιώτης Στέργιος Β3

Ζωή Ζάχου, Β1

Φίλος είναι ένας άλλος εαυτός, έλεγε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος.Φιλία είναι η άδολη εκείνη σχέση μεταξύ ανθρώπων,ο δεσμός εκείνος που συμπεριλαμβάνει στα δομικά του στοιχεία την αγάπη,την αφοσίωση και την κατανόηση.Η ιστορία έχει να επιδείξει αρκετές περιπτώσεις φιλίας που είναι τόσο διαχρονικές και τόσο χαρακτηριστικέςπου απέκτησαν ιδανική οντότητα,τρανό παράδειγμα Αχιλλέας και Πάτροκλος.

Σοφία Τζιορτζιώτη Β4
Η φιλία αποτελεί τον πιο ιερό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και είναι ένα αναπόστατο κομμάτι της ζωής μας.Της δίνει νόημα,καθώς αισθανόμαστε την αγάπη,την προστασία και την πληρότητα που όλοι χρειαζόμαστε. Μπορούμε να μοιραστούμε πράγματα,να επικονωνήσουμε,να ανταλλάξουμε απόψεις και να χτίσουμε σιγά σιγά την προσωπικότητα και τα πιστεύω μας.

Τσίπη Βασιλική Β4
Όλοι ψάχνουμε κάποιον φίλο ο οποίος θα ενδιαφέρεται για εμάς, που θα μας αγαπάει γι’ αυτό μπου είμαστε και που θα μας αποδεχτεί με τα προτερήματα ΑΛΛΑ και με τα ελαττώματά μας. Κάποιον με τον οποίο θα μοιραζόμαστε τις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές μας. Που θα γεμίζει ο ένας τα κενά του άλλου, δηλαδή να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον.

“Η πρώτη μας συνέντευξη”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 2ο Τεύχος 2012-13, Αρθρα | , στις 01-04-2013

των μαθητών Χριστίνα Λεπενίτσα, Ηλιάνα Τηραϊδή και Δημήτρη Κωστάλα του τμήματος Γ’2

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου το τμήμα Γ’2 έκανε ένα «ντιμπέιτ» στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας με θέμα: «οφέλη και κίνδυνοι που προκύπτουν από την ένταξη μιας χώρας στην Ε.Ε.». αυτό το «ντιμπέιτ» παρακολούθησαν φοιτητές, οι οποίοι προορίζονται για φιλόλογοι. Στη συνέχεια, οι μαθητές που πήραν μέρος σε αυτό, απάντησαν σε ορισμένες ερωτήσεις που τους κάναμε:

1)      Σας άρεσε η δειγματική διδασκαλία που παρακολουθήσατε στο μάθημα της Ν.Γ.;

2)      Πώς σας φάνηκε ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας;

3)      Σκέφτεστε να τον εφαρμόσετε μελλοντικά;

4)      Πώς σας φάνηκαν τα επιχειρήματά μας;

5)      Σε τι επίπεδο ήταν ο προφορικός μας λόγος;

6)      Έχετε παρακολουθήσει κάτι παρόμοιο ή έχετε εφαρμόσει ανάλογη μέθοδο μαθησιακής διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο;

Δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

  • Κωνσταντίνα Γεωργιοπούλου:

Μου άρεσε, γιατί οι μαθητές είχαν δομημένες απόψεις, είχαν επιχειρήματα, τα οποία υποστήριζαν με παραστατικότητα και θεατρικότητα. Αυτό δεν το περίμενα. Και στη σχολή μας λένε να χρησιμοποιούμε αυτού του είδους τη διδασκαλία, γιατί τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στο μάθημα και να κεντρίζεται το ενδιαφέρον τους.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση