Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 1o Τεύχος 2012, Αρθρα | , στις 15-02-2012

επιμέλεια: Ρουμελιώτης Στέργιος(Α3)

Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και αποτελεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου. Ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο, με άπειρες υπηρεσίες με πολύ μικρό κόστος.

Ας δούμε τις θετικές πλευρές  του Διαδικτύου.

-Επανάσταση στην επικοινωνία. ‘Ανθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης επικοινωνούν γρήγορα, άμεσα  και με ελάχιστο κόστος και μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα και δωρεάν τις απόψεις τους για κάθε θέμα.

-Δυνατότητα πληροφόρησης για θέματα οποιουδήποτε ενδιαφέροντος (π.χ.  αγορά προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, εγκυκλοπαιδικά θέματα και πολλά άλλα).

-Μόρφωση και επιμόρφωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν βιβλία και άλλα βοηθήματα.

-Διευκόλυνση της καθημερινότητας με την τακτοποίηση και διεκπεραίωση πολλών εργασιών γρήγορα και άμεσα.

-Νέα μορφή εργασίας, η τηλεργασία για τους επαγγελματίες που μπορούν να εκτελέσουν εργασίες  μέσω του Διαδικτύου (π.χ. δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μεταφραστές κ.λ.π.)

-Διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων.  Το Διαδίκτυο συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και επιδρά θετικά στην ψυχολογική τους κατάσταση.

-Ψυχαγωγία. Μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια, να ακούσουμε τραγούδια, να βρούμε κινηματογραφικές ή θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

-Επίσκεψη σε άλλες χώρες. Με το Διαδίκτυο μπορούμε με ένα κλικ να βρεθούμε σε οποιαδήποτε χώρα, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, να διαβάσουμε την ιστορία της, αλλά και να την επισκεφτούμε κλείνοντας εισιτήρια και ξενοδοχεία σε χαμηλές τιμές.

-Αναζήτηση δημοσίων εγγράφων, που έχουν ψηφιοποιηθεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Υποβολή αιτήσεων και εγγράφων γενικά μέσω του Διαδικτύου.

Ας δούμε όμως και τις αρνητικές πλευρές του Διαδικτύου:

-Παιδική πορνογραφία. Άτομα άγνωστα στα παιδιά, προκαλούν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και στέλνουν φωτογραφίες ως κάτι το φυσιολογικό.

-Ψηφιακή παρενόχληση, δυσφήμιση,  διάδοση ψευδών φημών.

-Αυτοκτονίες. Σε 5 χρόνια πάνω από 378 άτομα έχουν εκδηλώσει  πρόθεση να αυτοκτονήσουν.

-Η χρήση των ψευδωνύμων μπορεί να μετατρέψει την επικοινωνία σε μία από τις  πιό επικίνδυνες παγίδες του Διαδικτύου. Οι αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο.

-Οικονομικές απάτες. Μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο, υποκλοπή κωδικών ασφαλείας, υπέρογκες χρεώσεις, απατηλές αγορές.

-Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Βομβαρδισμός διαφημιστικών μηνυμάτων, παραβίαση δεδομένων υγείας και οικονομικών.

-Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες αποποιούνται τα πνευματικά τους δικαιώματα για τα περιεχόμενα που ανεβαίνουν στις ιστοσελίδες αυτές.

-Εθισμός στο Διαδίκτυο. Είναι μια νέα εξάρτηση για τους νέους και τους ενήλικες, δημιουργεί αποξένωνση και μονομανία με αποτέλεσμα την παραμέληση των υποχρεώσεων, την αδιαφορία για τον πραγματικό κόσμο, καθώς και προβλήματα υγείας (πονοκέφαλοι, ξηρότητα ματιών κλπ)

ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

-Μη διακόπτετε τη χρήση, αλλά να βάζετε όρια και να αρχίσετε και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες μακρυά από τον υπολογιστή. Μία ώρα την ημέρα στο Διαδίκτυο  θεωρείται αρκετή για την ενημέρωση και ψυχαγωγία του χρήστη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

-Τοποθετήστε τον υπολογιστή  σε χώρο που μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί. Κάντε την πλοήγηση στο διαδίκτυο οικογενειακή δραστηριότητα. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν, όταν συνομιλούν με αγνώστους.  Συζητείστε μαζί τους για θέματα ασφαλείας, διδάξτε τα να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες, να μη χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες σε διαδικτυακές συναλλαγές. Μην τους επιτρέπετε να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω του Διαδικτύου, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Παρεμποδίστε τους την πρόσβαση σε ανεπιθύμητα sites. Eλέγξτε το περιεχόμενο των CDs, DVDs που ανταλλάσσουν με φίλους τους.  Μιλήστε τους και κάντε τους να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κλείσουν την ηλεκρονική σελίδα, στην οποία προκύπτει κάτι ενοχλητικό ή προσβλητικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

-Μη δίνεις σε κανένα τους κωδικούς σου πρόσβασης, εκτός από τους γονείς σου. Μη απαντάς σε μηνύματα “παράξενα” και πές το κατευθείαν στους γονείς σου. Μη στέλνεις τη φωτογραφία σου και προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους. Σιγουρέψου ότι τα άτομα με τα οποία συνομιλείς είναι πράγματι αυτά που γνωρίζεις. ‘Αν κάποιος σε παρενοχλεί, βγές αμέσως από τον ιστότοπο. Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με άτομα που γνώρισες στο Διαδίκτυο και ζήτησε τη γνώμη των γονιών σου. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με τέτοιο άτομο, ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άλλο άτομο που εμπιστεύεσαι και η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.  Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ότι βλέπεις στο Διαδίκτυο και συζήτησε  με τους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και όσα συμβαίνουν όταν “σερφάρεις” σ’ αυτό.

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 1o Τεύχος 2012, Αρθρα | , στις 15-02-2012

του μαθητή Κελέση Δημήτρη (Γ2)

Η ιστορία του σκακιού είναι πολύ παλιά. Πριν από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να εφευρίσκουν, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για το παιχνίδι, διάφορα ξύλινα ταμπλό με χαραγμένες γραμμές και να τοποθετούνται σε αυτά και να κινούν διάφορα τεμάχια από πέτρες και ξύλο. Έτσι, δημιουργήθηκαν παιχνίδια μεταξύ των οποίων, με διάφορες τελειοποιήσεις, το σκάκι. Εικόνες τέτοιων παιχνιδιών βρέθηκαν στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Για αυτά μιλούν και στα αρχαία κείμενα. Για ένα κινέζικο σκάκι λέγεται ότι είναι γνωστό εδώ και 4000 χρόνια ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκάκι στις Ινδίες είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια.

Μεταξύ των πολλών φανταστικών ιστοριών που αναφέρονται στην προέλευση του σκακιού υπάρχει μια την οποία οι ιστορικοί έχουν επαναλάβει με τέτοια επιμονή ώστε μπορεί να είναι και αληθινή. Αποδίδουν την εφεύρεση του σκακιού στον ΣΙΣΣΑ, ένα βραχμάνο στην Αυλή του ινδού ηγέτη ΜΠΑΛΧΑΙΤ. Ο βασιλιάς ζήτησε από τον σοφό άντρα να του δημιουργήσει ένα παιχνίδι, για τη σωστή διεξαγωγή του οποίου θα απαιτηθούν από τον παίκτη πολλά προτερήματα όπως π.χ. η σωφροσύνη, η πρόβλεψη, η υπομονή, και με τον τρόπο αυτό να αντισταθεί στη μοιρολατρία και στην τύχη, στοιχεία στα οποία βασίζονταν παιχνίδια της εποχής. Σε λίγο καιρό ο Σίσσα έφερε στο βασιλιά το καινούριο παιχνίδι : μια σκακιέρα σαν την σημερινή και πεσσούς οι οποίοι δε διέφεραν πολύ από αυτούς που χρησιμοποιούμαι σήμερα. Αυτοί οι πεσσοί αναπαριστούσαν τα τέσσερα στοιχεία του ινδικού στρατού : άρματα, ίππους, ελέφαντες και στρατιώτες οδηγούμενα όλα από ένα βασιλιά και ένα βεζίρη. Ο Σισσα εξήγησε ότι εξέλεξε τον πόλεμο ως πρότυπο του παιχνιδιού, διότι ο πόλεμος ήταν η πιο αποτελεσματική σχολή, για να μάθει κανείς την αξία της δυναμικότητας, της υπομονής , του ορθού λογισμού και του ηρωισμού. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε από το παιχνίδι και όταν ρώτησε τον Σισσα τι ήθελε σαν ανταμοιβή, ο σοφός ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι στη σκακιέρα ως εξής : στο πρώτο τετράγωνο ένα κόκκος, στο δεύτερο δυο, στο τρίτο τέσσερις, στο τέταρτο οχτώ κόκκοι κ.ο.κ. μέχρι το τελευταίο 64 ο τετράγωνο. Ο βασιλιάς δεν ήθελε να ακούσει καν για το ασήμαντο αυτό δώρο, αλλά ο πονηρός Βραχμάνος επέμενε και ο βασιλιάς διέταξε να εκπληρωθεί η επιθυμία του. Φαντασθείτε την έκπληξη του βασιλιά, όταν τον πληροφόρησαν μετά από λίγο ότι για να συγκεντρωθούν οι κόκκοι που ζήτησε ο Σισσα, δεν έφτανε όλο το σιτάρι όχι μόνο των Ινδών αλλά ολόκληρου του κόσμου. Διότι ο συνολικός αριθμός των κόκκων που έπρεπε να δοθούν στον Σισσα ανερχόταν στον τεράστιο αριθμό 18.446.744.073.709.551.615 ή ένα προτιμάτε σε κιλά ο αντίστοιχος αριθμός είναι 977.677 δισεκατομμύρια τόνοι! Τόσο σιτάρι δεν υπήρχε σε όλο τον κόσμο! Λέγεται ότι ο βασιλιάς δεν ήξερε τι να πρωτοθαυμάσει περισσότερο. Την εφεύρεση του Σισσα ή την απαίτηση του.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση