Συνειδητοποιήστε ότι είναι μια στρεσογόνος περίοδος που πιθανότατα προκαλεί πολλά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος και το άγχος.
Εάν εργάζεστε στο σπίτι, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την τηλεδιάσκεψη, η οποία σας επιτρέπει να επικοινωνείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συνεργάτες σας. Έτσι θα καταπολεμήσετε το συναίσθημα της μοναξιάς.
Εάν βρίσκεστε στο σπίτι με τα παιδιά σας, δείτε το σαν ευκαιρία να επικοινωνήσετε μαζί τους, με δημιουργικούς τρόπους ( παίζοντας, διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας όλοι μαζί ταινίες) .
Καταγράψτε τις θετικές στιγμές της ημέρας, έτσι ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες που προκαλεί η καραντίνα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
Διατηρείτε επαφή με φίλους και γείτονες, ειδικά αν γνωρίζετε κάποιους που ζουν μόνοι.
Η έκθεση στο φως του ήλιου, ειδικά το πρωί, βοηθά τον ύπνο, τον μεταβολισμό και την υγιή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού. Όπως, επίσης και τη διάθεση.
Κάντε γυμναστική στο σπίτι και επικοινωνήστε με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας.
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, χωρίς να σας γίνει εμμονή. Φιλτράρετε τις ειδήσεις και διατηρήστε προσεκτική και ρεαλιστική σκέψη σχετικά με τον ιό. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τον φόβο που μπορεί να προκαλέσει η συνεχής ενασχόληση με την πανδημία.
Μιλήστε σε κάποιον για τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σας κατακλύζουν (π.χ. φόβος, άγχος, θλίψη). Το να επικοινωνήσουμε με κάποιον – ακόμα και μέσα από sms – μπορεί να βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να νιώσουμε ότι έχουμε υποστήριξη.
Προσπαθήστε να εστιάσετε στο άμεσο περιβάλλον και στους ανθρώπους και τα πράγματα που είναι γύρω σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε «γειωμένοι» και να έχετε μια προοπτική.
Κάντε θετικές δηλώσεις, όπως «Είμαι υγιής σήμερα», «Έχω μια υγιή ζωή», «Έχω τον έλεγχο της ζωής μου», «Αισθάνομαι ήρεμος».
Αν είστε γεμάτοι από αρνητικά συναισθήματα σκεφθείτε να δημιουργήσετε μια λίστα από πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
Σκεφτείτε την κατάσταση που ζούμε ως μια μεγάλη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε, αλλά όχι ως μία καταστροφή. Η καταστροφολογία δημιουργεί άγχος και αγωνία. Αντιθέτως, η θεώρηση της κατάστασης ως μια πρόκληση, αλλά και των πραγμάτων στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε για να βοηθηθείτε μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του άγχους.
Υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας ότι εφόσον είστε προσανατολισμένοι στα στοιχεία θα πρέπει να ελέγχετε ό,τι είναι σχετικό με αυτά, αλλά και τι θα πρέπει πράγματι να κάνετε για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό. Μη μπαίνετε στον πειρασμό να επικεντρώνεστε ή να φαντάζεστε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.
Οι ανησυχίες και το άγχος μπορούν εύκολα να εμφανιστούν όταν η προσοχή σας στρέφεται στις μελλοντικές απειλές και τους κινδύνους. Σκεφτείτε, λοιπόν, τα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως το να καθαρίσετε το σπίτι για το καλοκαίρι, να φτιάξετε τις ντουλάπες, να πλύνετε τα μπαλκόνια, να βάψετε το γκαράζ. Κάνετε πρακτικά ή χρηστικά πράγματα που δεν είχατε το χρόνο να κάνετε πριν.
Ζητήστε βοήθεια. Αν, ωστόσο, τα αισθήματα χειροτερεύουν ή επηρεάζουν την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε, να κοιμηθείτε και να φροντίσετε τον εαυτό μας και την οικογένεια μας, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.