ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το σχολείο μας, ιδρύθηκε το 1954 και πρωτολειτούργησε ως 2θέσιο, με 245 εγγραφέντες μαθητές και δυο δασκάλους!!!

Το 1957 προήχθη σε 4θέσιο, το 1959 σε 6θέσιο, το 1962 σε 7θέσιο, το 1978 σε 8θέσιο και από το 1979 λειτουργεί ως 12θέσιο.

Για πάνω από μια 20ετία περιπλανήθηκε στεγαζόμενο «προσωρινά» σε άλλα διδακτήρια της πόλης (3ο Δημ. Σχ., 2ο Δημ. Σχ., 6ο Δημ. Σχ.), κουβαλώντας εκ των πραγμάτων όλα τα γνωστά προβλήματα της διαχείρισης της συστέγασης.

Το σχολικό έτος 1977-78 εγκαθίσταται στο νεόδμητο κτίριό του, ένα κτίριο σύγχρονο, χρηστικό, λειτουργικό, ικανότατο να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του ανησυχίες. Κι αυτό με τη σειρά του, φιλοξένησε ανταποδοτικά και συστέγασε άλλα σχολεία της πόλης για μικρό χρονικό διάστημα (3ο Γυμνάσιο, 1ο Δημ. Σχ., Ειδικό Σχ.) ή για μεγαλύτερο (10ο Δημ. Σχ.) μέχρι και σήμερα.

Για πολλά χρόνια θεμελίωνε την εικόνα και την καλή φήμη του, η οποία κληροδοτούνταν σαν παρακαταθήκη σε κάθε επόμενη σχολική πραγματικότητα.

Από τις 18.5.2004,  φέρουμε το ονοματεπώνυμο της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ ,προκειμένου να τιμήσουμε  τη μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα, που με το δικό της μοναδικό τρόπο σκιαγράφησε τα δραματικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, όπως αυτά διεξήχθησαν στην περιοχή του βάλτου των Γιαννιτσών, στο βιβλίο της «ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ».

Το 2005 ο Δήμος Γιαννιτσών, εκτιμώντας αυτήν την προσπάθεια τοποθέτησε στο μικρό δημοτικό πάρκο, απέναντι από την είσοδο του 5ου, προτομή της Πηνελόπης Δέλτα, βαφτίζοντας και δίνοντας σε αυτό το όνομά της.

…66 χρόνια μετά την ίδρυση του 5ου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, αισθανόμαστε περήφανοι που ανήκουμε στο δυναμικό του, συνεχίζουμε να γράφουμε την ιστορία του και είναι για μας… «το σχολείο της καρδιάς μας» ! ! !

Διαβάστε Περισσότερα…

Η Πηνελόπη Δέλτα(εδώ)

Στα Μυστικά του Βάλτου(εδώ)

Διδακτικό προσωπικό(εδώ)

Σεισμική Προστασία(εδώ)

Σχολική Βιβλιοθήκη(εδώ)

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων(εδώ)