Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2022
Πάσχα
“Πασχαλιά και πασχαλίτσα”
Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Θα τους πιστέψει το μικρό ζουζούνι; Ή θα μείνει με την Πασχαλιά, που το λατρεύει και θέλει να το βαφτίσει Πασχαλίτσα, για να μοιάζουν τα ονόματά τους;
…Μια ιστορία αγάπης από τη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου που μας συγκίνησε πολύ και μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τη μητρότητα, την υιοθεσία αλλά κυρίως για την αγάπη χωρίς όρια! Επίσης, μας έδωσε την αφορμή να μετατρέψουμε το σοκολατόδεντρο σε μια όμορφη πασχαλιά, με την τεχνική του πουαντιγισμού και στη συνέχεια να ζωγραφίσουμε την πασχαλίτσα.
Βάφουμε αβγά
Πάσχα
Λαγοί
Κότες και κοτοπουλάκια!!!
Πάσχα, κοτούλες και αβγά… Εμείς τι ξέρουμε για όλα αυτά; Ξεκινάμε τη διαθεματική μας προσέγγιση καταγράφοντας τις ιδέες των παιδιών για την κότα και τα αβγά.
Συνεχίζουμε παίζοντας με τα μεγέθη. Τοποθετούμε τα αβγά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα.
Το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό; Ή μήπως και τα δυο; Μαθαίνουμε για τον κύκλο ζωής της κότας και βάζουμε τις εικόνες στη σωστή χρονική σειρά.
…και τελειώνουμε με την καλλιτεχνική μας έκφραση.
Κότες κλασσικές και κότες πιο μοντέρνες!
Μικροί Αστρονόμοι
Σήμερα, “ταξιδέψαμε” στον κόσμο του διαστήματος. Σε συνεργασία με τον οργανισμό “ΕΝΑΣΤΡΟΝ” τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ηλιακό σύστημα, να μιλήσουμε για τους πλανήτες, τον ήλιο, τα αστέρια, τους μετεωρίτες και τόσα πολλά άλλα. Μάθαμε για την επιστήμη της αστρονομίας, μιλήσαμε για ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κι επικεντρωθήκαμε στο τηλεσκόπιο. Με αυτό το μαγικό εργαλείο αλλά και με ειδικούς φακούς βγήκαμε στην αυλή και είδαμε τον ήλιο!
Επιπλέον, γνωρίσαμε πως λειτουργεί το ηλιακό ρολόι και φτιάξαμε κι εμείς το δικό μας!
ΜΙΚΡΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ
Σε μια από τις πιο γνωστές θέσεις του, ο Bruner υποστηρίζει ότι όλοι οι μαθητές είναι δυνατόν να μάθουν οτιδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη δομή και οργάνωση της ύλης, καθώς και η απαραίτητη μεθόδευση της διδασκαλίας.
Υπό το πρίσμα της ανακαλυπτικής και διερευνητικής μάθησης προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την κ. Τίνα για να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των εφευρέσεων, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Μας μίλησε για τις πρώτες εφευρέσεις του ανθρώπου και τη χρησιμότητα τους, μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και μας παρακίνησε να γίνουμε κι εμείς μικροί εφευρέτες!
Με απλά υλικά (γλωσσοπίεστρα, ξύλινα κουτάλια, λάστιχα και πομ-πομ), αλλά κυρίως με μπόλικη αγάπη και δημιουργικότητα φτιάξαμε τους δικούς μας καταπέλτες. Τους μελετήσαμε προσεκτικά για να αντιληφθούμε με ποιον τρόπο λειτουργούν, πειραματιστήκαμε, μιλήσαμε για την αντοχή των υλικών και άλλα πολλά και οι ρίψεις ξεκίνησαν!!!
…Κι επειδή η παιδική φαντασία είναι αστείρευτη, η κατασκευή συνεχίστηκε με ιδέες που προήλθαν από τα ίδια τα παιδιά και υλικά που βρήκαν μέσα στην τάξη!Κ. Τίνα Μιναρετζή, σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που ήρθες στο σχολείο και μας έδειξες τον τρόπο για να γίνει η μάθηση διασκεδαστική!
ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟ
ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟ
Η άνοιξη μπορεί να μπήκε αλλά τα δέντρα μας δεν άνθισαν ακόμη… Φτιάχνουμε κι εμείς ένα δέντρο σαν αυτά που έχουμε στην αυλή του σχολείου μας. Μόνο που είναι λίγο διαφορετικό στην κατασκευή του.
- Χρειάζεται δύο άτομα, ένα μεγάλο χαρτί και καφέ τέμπερα.
- Κάθε παιδί διαλέγει το ζευγάρι του. Το ένα παιδί είναι οδηγός και κατευθύνει που θα πάει το χρώμα.
- Και μετά από λίγο το πιο πρωτότυπο και μοναδικό δέντρο είναι έτοιμο!
ΟΜΩΣ… την ώρα που το φτιάχνουμε μια πρωτότυπη ιδέα μας έρχεται στο μυαλό! Να το μεταμορφώσουμε σε σοκολατόδενρο! Την επόμενη μέρα φέρνουμε τα απαραίτητα υλικά και ξεκινάμε να φτιάχνουμε το πιο γλυκό δέντρο με την ίδια διαδικασία αλλά διαφορετικά υλικά.
Και πράγματι ένα διαφορετικό δέντρο υπάρχει στην τάξη μας… αλλά προσωρινά… διότι μόλις κρύωσε φάγαμε και τα κλαδια!
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
1 Απριλίου – Πρωταπριλιά
Καλό μήνα!!! Μπαίνουμε πλέον στην καρδιά της άνοιξης και υποδεχόμαστε τον Απρίλιο. Πρωταπριλιά σήμερα και αθώα ψεματάκια “δίνουν και παίρνουν”. Να μια ωραία αφορμή να κουβεντιάσουμε για τα ψέματα. Τι είναι τα ψέματα; Πότε κάποιος λέει ψέματα; Για ποιον λόγο; Υπάρχουν καλά και κακά ψέματα;… Κι ένα σωρό άλλες ερωτήσεις που προκύπτουν από την αυθόρμητη συζήτηση με τα παιδιά. Εξηγούμε πως προέκυψε αυτό το έθιμο και ψάχνουμε να βρούμε παραμύθια που περιέχουν κάτι που να ήταν ψέμα. Το μυαλό μας πάει αμέσως στον Πινόκιο και τον ψεύτη βοσκό. Κατόπιν ψηφοφορίας επιλέγουμε να ασχοληθούμε εκτενέστερα με τον ψεύτη βοσκό. Διηγούμαστε το παραμύθι και το παρακολουθούμε και σε βίντεο.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τον δικό μας ψεύτη βοσκό
…και για όποιον θέλει να παίξει λίγο περισσότερο με τον ψεύτη βοσκό μπορεί να πατήσει στα παρακάτω ψηφιακά παιχνίδια:
Παζλ: “Ο ψεύτης βοσκός”
Μέμορι με λέξεις και εικόνες
- Προσπάθησε να βρεις δύο ίδιες λέξεις ή δύο ίδιες εικόνες