Οριοθέτηση της συμπεριφοράς

Oriothetisi-Timoria-Synepia

Tο ζήτημα της πειθαρχίας απασχολεί καθημερινά τους γονείς, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικές πρακτικές, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμπεριφορά των παιδιών τους.  Πειθαρχία είναι η μεμαθημένη ικανότητα του ανθρώπου να αποδέχεται περιορισμούς, όρια και κανονισμούς όπως αυτοί τίθενται από το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Τα θεμέλια της πειθαρχίας τίθενται τόσο μέσα από την αγάπη και την ασφάλεια που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά, όσο και μέσα από τη σταθερότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύουν στη συμπεριφορά τους. ΄Οταν μιλάμε για πειθαρχία εννοούμε τη θέσπιση ορίων, εν αντιθέσει με ορισμένους που θεωρούν ότι πειθαρχία είναι συνώνυμη με τη λέξη τιμωρία, που συχνά δεν είναι αποτελεσματική.

Ο στόχος της γονεϊκής συμπεριφοράς είναι να βοηθήσει τα παιδιά να λειτουργούν από μόνα τους υπεύθυνα.  Είναι φανερό ότι η μάθηση και η ανάπτυξη δεν ευδοκιμούν εκεί που παραμονεύει η τιμωρία

 

Τι είναι τιμωρία;

Η τιμωρία είναι μια ποινή που επιβάλλεται από τον γονέα στο παιδί, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του παιδιού, όταν αυτό έχει επιλέξει να παραβιάσει έναν ή και περισσότερους από τους κανόνες, τις κατευθυντήριες γραμμές ή τα πρότυπα αποδεκτής συμπεριφοράς που έχουν θέσει οι γονείς.

 

Γιατί όχι τιμωρία;

Είναι αποδεδειγμένο πως η τιμωρία οποιασδήποτε μορφής δεν αποσβένει μια συμπεριφορά, απλώς την καταστέλλει για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να επαναληφθεί όταν το παιδί σταματήσει να τιμωρείται ή όταν ο τιμωρός δεν είναι παρών.

Όταν τιμωρείται ένα παιδί, δυνατό να δημιουργήσει συναισθήματα θυμού και μίσους εναντίον εκείνου που το τιμωρεί και μπορεί να προσπαθήσει να ανταποδώσει την τιμωρία ή να μιμηθεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στις σχέσεις του με άλλα παιδιά.

Η επιβολή τιμωρίας δημιουργεί άγχος και φόβο στα παιδιά.  Τα δυο αυτά δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να γενικευθούν στο παιδί τόσο πολύ, που να διακατέχεται από αυτά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απόδοσή του σε άλλους τομείς, π.χ. σχέσεις με συνομήλικους, σχολική προσαρμογή, ενδιαφέρον για μάθηση κ.τ.λ.

Γενικά οποιαδήποτε μορφή τιμωρίας, έχει ορισμένα μειονεκτήματα γιατί:
α) κάνει τους γονείς υπεύθυνους  για τη συμπεριφορά των παιδιών τους,
β) προκαλεί την αντίδραση των παιδιών, γιατί προσπαθεί να τα υποχρεώσει να συμμορφωθούν

γ) τα εμποδίζει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να βιώνουν τις συνέπειες των επιλογών τους και να μαθαίνουν μέσα απ΄ αυτές.

Ανάμεσα στην αυταρχική τιμωρία και την ανεξέλεγκτη επιτρεπτικότητα όμως, υπάρχει και μία εναλλακτική λύση που είναι η λεγόμενη Οριοθέτηση.  Αυτή η μορφή θετικής πειθαρχίας, λαμβάνει υπόψη τη συναισθηματική ζωή του παιδιού (ή του εφήβου), την καθημερινότητά του, καθώς και τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του.

Ποιος είναι ο στόχος της Οριοθέτησης;
Να καλλιεργήσει στο παιδί αυτό που λέμε «συνείδηση».  Αυτή η συνείδηση θα του δείξει μια μέρα το δρόμο για τη συμπεριφορά που δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των άλλων.
Η οριοθέτηση λαμβάνει υπόψη τη συναισθηματική ζωή του παιδιού, την καθημερινότητά του, καθώς και τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.  Είναι η μέθοδος που βοηθάει τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα και σταδιακά ανεξάρτητα.

Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν χρήση ορίων;
1.    Τα όρια λειτουργούν προληπτικά
·         Προβλέπουν τι θα συμβεί μετά από μια «ενδεχόμενη παραβίαση» τους.
·         Προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις και συγκρούσεις.
·         Δεν προκαλείται θυμός και έντονες συγκρούσεις.
2.    Δεν απειλούν τη συναισθηματική ασφάλεια στις σχέσεις:
·         Τίθενται μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγάπης, αποδοχής και σεβασμού
·         Είναι μια συνεχής μαθησιακή διαδικασία που βοηθάει τα παιδιά να   αποκτήσουν σταδιακά εσωτερικό έλεγχο.
·         Βοηθούν στην ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού και του διδάσκουν την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο τι απαιτεί από τους άλλους και πώς ανταποκρίνεται σε όσα απαιτούν οι άλλοι από αυτό.
3.  Καλλιεργεί την υπευθυνότητα μέσω της προσωπικής λήψης αποφάσεων
·         Ο ενήλικας ενθαρρύνει το παιδί να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, αποφεύγοντας να το προστατεύει και χωρίς να παίρνει την ευθύνη για τα πράγματα που αφορούν στον ίδιο.
·         Παρακινεί έτσι το παιδί να παίρνει μόνο του αποφάσεις και να δοκιμάζει τη σχέση των πράξεων του και των συνεπειών τους.

Η οριοθέτηση στη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης των φυσικών και λογικών συνεπειών, μια τεχνική που στοχεύει στην ενθάρρυνση της συνεργατικής συμπεριφοράς, χωρίς τη χρήση αμοιβής ή τιμωρίας.

Φυσικές και Λογικές Συνέπειες
Οι Φυσικές και Λογικές Συνέπειες αποτελούν μεθόδους που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους, αντί να τιμωρούνται γι΄ αυτά.  Αυτές οι στρατηγικές βοηθούν τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές, να αποδέχονται την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.
Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν να παιδιά τους να λαμβάνουν αποφάσεις, να έχουν την αίσθηση της υπευθυνότητας και την ικανότητα να μαθαίνουν από τα λάθη τους μέσα από τη χρήση των φυσικών και λογικών συνεπειών των πράξεων τους.

Τι είναι η Φυσική συνέπεια;
Φυσική συνέπεια θεωρείται οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύπτει φυσικά από τις ενέργειες ενός παιδιού (από όσα κάνει ή επιλέγει να μην κάνει), χωρίς να παρεμβαίνει ο ενήλικας είτε τιμωρητικά είτε απειλητικά.  ΄Ετσι, τα παιδιά μαθαίνουν βιώνοντας τις άμεσες συνέπειες των δικών τους επιλογών (π.χ. αν το παιδί βγει στη βροχή χωρίς ομπρέλα, θα βραχεί, αν δεν φάει την ώρα που πρέπει, θα πεινάσει)
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι φυσικές συνέπειες δεν είναι εφαρμόσιμες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το παιδί κινδυνεύει, π.χ. αν ένα μικρό παιδί θέλει να διασταυρώσει μόνο του τον δρόμο, η φυσική συνέπεια είναι πως μπορεί να διακινδυνέψει να το χτυπήσει αυτοκίνητο. Ωστόσο, δεν μπορεί ο γονιός να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.  Για αυτό και συχνά οι λογικές συνέπειες είναι προτιμότερες.

 

Τι είναι η Λογική συνέπεια;
Οι Λογικές Συνέπειες, σε αντίθεση με τις Φυσικές Συνέπειες, είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού ή διευθέτησης και δημιουργούνται από τους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους προκειμένου να μάθουν τις αρμόζουσες και επιθυμητές συμπεριφορές.  Για να είναι αποτελεσματικές οι λογικές συνέπειες, πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι συνδέονται λογικά με την αρνητική του συμπεριφορά, είναι δηλαδή το «αποτέλεσμα» της συμπεριφοράς του (π.χ. ένα παιδί που δε διαβάζει τα μαθήματά του, θα δεχτεί παρατήρηση την επόμενη μέρα από το δάσκαλο του).
Ποιες οι διαφορές μεταξύ της Τιμωρίας και των Λογικών Συνεπειών;
1.    Οι λογικές συνέπειες αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να έχει λόγο για την έκβαση μιας κατάστασης, ενώ η τιμωρία εκφράζει τη δύναμη της εξουσίας του ατόμου που την εφαρμόζει και απαιτεί υπακοή.
2.    Οι λογικές συνέπειες είναι επακόλουθο μιας συμπεριφοράς, ενώ η τιμωρία μπαίνει αυθαίρετα και χωρίς να συσχετίζεται με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
3.    Οι λογικές συνέπειες δε φέρνουν σε δύσκολη θέση το παιδί και ασκούν κριτική μειώνοντας του έτσι την αυτοεκτίμησή του, ενώ η τιμωρία είναι προσωπική και περιέχει κριτική.
4.    Στις λογικές συνέπειες ο τόνος της φωνής του γονέα είναι φιλικός και με μια διάθεση συνεργασίας, ενώ στην τιμωρία ο γονιός χρησιμοποιεί απειλές εκφοβίζοντας το παιδί και χωρίς να σέβεται την προσωπικότητά του.
Βασικές αρχές Οριοθέτησης
1.    Προσπαθήστε να είστε σταθεροί και συνεπείς και οι δυο γονείς στην προσπάθεια οριοθέτησης των παιδιών σας.
2.    Χρησιμοποιείστε ένα ήπιο τόνο φωνής, που να εκδηλώνει καλοσύνη και επιθυμία για συνεργασία και όχι να απαιτεί την υπακοή του παιδιού.
3.    Ενισχύστε το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο και να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν το ίδιο.  Αποφύγετε να είστε υπερπροστατευτικοί και επιτρέψετε του να βιώσει τις συνέπειες των επιλογών του.
4.    Μη σας απασχολεί υπερβολικά η γνώμη των «άλλων» και προσπαθήστε να εφαρμόζετε τις φυσικές και λογικές συνέπειες παρά την αποδοκιμασία των συγγενών, φίλων και γνωστών.
5.    Αποφεύγετε να μιλάτε υπερβολικά και να επαναλαμβάνεστε γιατί αυτό είναι αναποτελεσματικό με τα παιδιά. Εφαρμόστε τις συνέπειες, περιορίζοντας τα λόγια στο ελάχιστο.

Η εμπλοκή σε διαμάχη με τα παιδιά δε βοηθά αλλά ούτε και η υποχώρηση.  Δε χρειάζεται να νικήσετε! Βάλτε τα όρια, αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι θα κάνει και δεχτείτε την όποια επιλογή του. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί να γίνει υπεύθυνο και να μπορέσει κάποια στιγμή να αυτοπειθαρχείται χωρίς εξωτερικές πιέσεις.

Γενικότερα, θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η πειθαρχία δεν είναι κάτι που καταχτιέται από τη μια στιγμή στην άλλη.  Είναι μια διαδικασία που περνά από διάφορες φάσεις εξέλιξης, όπως ακριβώς ο ίδιος ο άνθρωπος.

https://www.paidiatros.com/

Η οργάνωση του χώρου από παιδαγωγική σκοπιά

χωρος
Αγνή Ζακοπούλου

Πρώτος ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ονόμασε “Κόσμο” το Σύμπαν.

Κατά τον Αναξαγόρα, ο “Κόσμος” τέθηκε σε τάξη και “διακοσμήθηκε” από τον Νου. Γιατί ο “Kόσμος” προέρχεται, βέβαια, από το κοσμώ, στολίζω.

Πάντα μου άρεσε αυτή η εξαιρετική λέξη για όλα αυτά που μας περιβάλλουν… Εξ άλλου “περιβάλλω” θα πει περικυλώνω, περιτριγυρίζω, αγκαλιάζω.

Το «περιβάλλον», (με βάση το αρχαιοελληνικό λεξικό του Liddel – Scott, αλλά και τον Δημητράτο που σίγουρα έχει εμπνευστεί από αυτό), είναι ο περιβάλλων χώρος, το σύνολο των γεωγραφικών, φυσικών και κοινωνικών συνθηκών εν τω μέσω των οποίων γεννάται και διαπλάσσεταί τι!

Ο άνθρωπος, από την εμφάνισή του στη γη, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Το περιβάλλον του ανθρώπου, είτε φυσικό είτε τεχνητό, καθορίζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο ίδιος ζει και αναπαράγεται, ταυτόχρονα όμως διαμορφώνεται από αυτόν, με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του.

Φυσικά όλοι θεωρούμε αυτονόητο το γεγονός ότι και το παιδί ζει μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, στο περιβάλλον. Συνδιαλέγεται με το χώρο που ανακαλύπτει, χειρίζεται, μεταβάλλει, τον νιώθει σαν “φιλικό” ή “εχθρικό”. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι….

Εννοείται πως αυτός ο χώρος “περιέχει” και τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις με παιδιά αλλά και με μεγάλους… Γίνεται πηγή και ευκαιρία ανταλλαγών και επικοινωνίας. (σχόλιο: συχνά μιλάμε για το παιδί που προσεγγίζει τον κόσμο και αναφερόμαστε μόνο στα άψυχα. Δεν ισχύει, βέβαια. Το παιδί, με τα ίδια νοητικά σχήματα αντιμετωπίζει και τα έμψυχα). Ανταλλαγών με το έμψυχο (και εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα ζώα) αλλά και το άψυχο περιεχόμενο του περιβάλλοντος.

Ο Michel Perraudeau τονίζει, με κάθε ευκαιρία είναι η αλήθεια, πως η γνώση δομείται μέσα από τη σχέση του υποκειμένου με το περιβάλλον. Το σχολείο, λέει, και εννοεί όλες τις βαθμίδες, είναι λιγότερο χώρος πρόσληψης γνώσεων και περισσότερο χώρος όπου αποκτάται η ικανότητα να μαθαίνουμε, ικανότητα που επιτρέπει μια καλύτερη ενωμάτωση των νέων σε μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς….

Πριν από αυτόν, βέβαια, ο Πιαζέ διατυμπάνιζε : Η γνώση που αποκτά το παιδί για τον κόσμο γύρω του δεν βασίζεται μόνο στη διδασκαλία αλλά κυρίως σε κάθε είδους ανακαλύψεις που κάνει το ίδιο δρώντας πάνω στα πράγματα (αλλά και στα πρόσωπα…) κάνοντας συνδυασμούς, δομώντας τα διαφορετικά, μεταμορφώνοντάς τα, συγκρίνοντάς τα, ονομάζοντάς τα, απαριθμώντας τα κ.λπ. Οι δραστηριότητες (και με τη λέξη αυτή δεν εννοούμε τις υποχρεωτικές δράσεις που επιβάλλουν οι παιδαγωγοί στα παιδιά αλλά ό,τιδήποτε αναλαμβάνει να κάνει το παιδί με δική του πρωτοβουλία στον χώρο που του προτείνεται) επιτρέπουν αφ’ ενός να ανακαλύψει τις ιδιότητες των αντικειμένων αλλά και των ζώντων (ανθρώπων, ζώων) σε σχέση με τη δράση που ασκεί απάνω τους αφ’ ετέρου εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες καταστάσεις που προκύπτουν από αυτή τη δραστηριότητα του ατόμου.

Τo σχολείο απευθύνεται στην πραγματική δραστηριότητα, την αυθόρμητη δουλειά, βασισμένη στην ανάγκη και το προσωπικό ενδιαφέρον. Αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά κάνουν ό,τι θέλουν. Όπως λέει και ο Claparède «θέλουν αυτό που κάνουν». Δρουν και δεν τους αναγκάζουν να δράσουν. Η ανάγκη, το ενδιαφέρον που απορρέει από αυτή την ανάγκη, είναι ο παράγοντας που θα μετατρέψει μια απλή αντίδραση σε πραγματική δράση. Και, φυσικά, όλα αυτά με πλήρες συναίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.

Είναι γνωστές από τους πιο πολλούς οι έρευνες που έχουν γίνει με ποντικούς που ζουν σε φτωχό ή «εμπλουτισμένο» περιβάλλον. Εξετάζοντας τους εγκεφάλους, διαπιστώνεται ότι οι δενδριτικοί κλώνοι είναι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι και τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους στις περιπτώσεις που ο ποντικός έχει ζήσει σε εμπλουτισμένο περιβάλλον.

Το περιβάλλον λοιπόν παίζει σαφή ρόλο στη διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου. Όσο τα νευρικά κύτταρα δέχονται πληροφόρηση, βγάζουν δενδριτικούς κλώνους. Ο εγκεφαλικός φλοιός αλλάζει συνεχώς. Το περιβάλλον διαμορφώνει τον εγκέφαλο.

«Ακόμη και το «εμπλουτισμένο» περιβάλλον ωστόσο, (λέει η Jane Healy στα Μυαλά που κινδυνεύουν) είναι λιγότερο διεγερτικό από εκείνο της φύσης, όπου οι ποντικοί είναι έκθετοι στις πραγματικές προκλήσεις της ζωής, σε ένα ελεύθερο «φυσιολογικό» περιβάλλον…. Τα ζώα που μεγαλώνουν ελεύθερα στους λόφους του Μπέρκλεϋ (εκεί όπου έγινε η έρευνα) έχουν την τάση να έχουν μεγαλύτερο και βαρύτερο εγκεφαλικό φλοιό από εκείνα που μεγαλώνουν στα κλουβιά……..

Τι μπορούμε να μάθουμε από την έρευνα στα ζώα για το πώς να διεγείρουμε κατάλληλα τον εγκέφαλο των παιδιών;

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο εγκέφαλος – και οι οργανισμοί οι προσκολλημένοι σε αυτόν – έχουν την τάση να έλκονται από το είδος ερεθίσματος που χρειάζονται στα διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης. “Αν ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά να διαλέξουν από μια επιλεγμένη ποικιλία πρόσφορων προκλήσεων, τόσο περιβαλλοντικών όσο και πνευματικών, αναμφίβολα ακολουθούμε τη σοφότερη οδό.”(Μυαλά που κινδυνεύουν. Jane Healy).

«Αναγνωρίζουμε λοιπόν, ότι η βασική γενετική δομή του εγκεφάλου μας, βρίσκεται στον πυρήνα όλης της μάθησης και ακόμη σε πολλή από τη συναισθηματική μας συμπεριφορά. Όταν αυτά τα κληρονομημένα πρότυπα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, η πλαστικότητα του εγκεφάλου εγγυάται έναν απεριόριστο αριθμό από ενδιαφέρουσες παραλλαγές.» (Μυαλά που κινδυνεύουν. Jane Healy).

Συνεπώς, ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον, κυρίως στις μικρές ηλικίες αλλά όχι μόνο, μαζί με το αίσθημα ασφάλειας, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και για την ποιότητα των δεξιοτήτων και των προοπτικών της ζωής του ατόμου στην ενήλικη πορεία του.

Όλα αυτά μας οδηγούν, με επιστημονική πια ακρίβεια, στο γεγονός ότι η σωστή οργάνωση του χώρου στα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής (και όχι μόνο) είναι μιά βασική προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η ποιοτική υποδοχή των μικρών παιδιών….

Για να εξασφαλιστεί όμως αυτή η ποιότητα, η οργάνωση πρέπει να υπακούει σε βασικούς κανόνες. Όπως ότι:

  • Ο χώρος και η οργάνωσή του πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρών παιδιών: ανάγκες συναισθηματικές (κυρίως ασφάλεια –αποδοχή, αγάπη, σεβασμός της προσωπικότητας μα και του σώματος του παιδιού π.χ. δεν το πάνε «στα μικρά» «για να μάθει», δεν το εκθέτουν στα συνομήλικα και σιγουριά), ανάγκες κοινωνικές (κυρίως κοινωνικοποίηση), βιολογικές, γνωστικές (κινητική εξερεύνηση, μάθηση, λύση προβλημάτων).

(σχόλιο: οι ανάγκες εκφράζονται από τα παιδιά και τις αντιλαμβάνονται οι παιδαγωγοί. Δεν τις ξέρουν από πριν οι παιδαγωγοί…).

Βέβαια ένας χώρος που βασίζεται αρχικά σε σχέδια (αρχιτεκτονικά εννοώ) που λαμβάνουν υπ’ όψη αυτές τις ανάγκες είναι πιο εύκολο να οργανωθεί αργότερα σαν τέτοιος από τους παιδαγωγούς. Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι αν η παιδαγωγός δε θέλει, και το σωστότερο αρχιτεκτονικά κτίριο μπορεί να αποδειχθεί ανίκανο να βοηθήσει. Αντίθετα, ένα λιγότερο «σωστό» κτίριο (δεν μιλώ για «απαράδεκτο») μπορεί να μετατραπεί σε «παράδεισο» για τα παιδιά από παιδαγωγούς που το επιθυμούν…

  • Φυσικά δεν μένει σταθερός. Εξελίσσεται, μεταβάλλεται καθώς οι μήνες περνούν… Χωρίς μεγάλες απότομες αλλαγές, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, προσφέρει νέες προκλήσεις. Και γιατί ο παιδαγωγός παρατηρεί πως έχουν εξαντληθεί οι παλιές αλλά και γιατί, ειδικά στις ηλικίες που συχνάζουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα παιδιά είναι “διαφορετικά”, μεγαλώνουν και αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Οι παιδαγωγοί παρατηρούν λοιπόν συνεχώς τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στον χώρο, συνομιλούν μαζί τους, καταγράφουν τις επιθυμίες τους. Και επεμβαίνουν ανάλογα. Στόχος είναι να δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να είναι ένας μόνιμος εξερευνητής του περιβάλλοντος εφ’ όσον έχει τι να εξερευνήσει αφού ο χώρος προκαλεί συνεχώς την περιέργειά του.
  • Ο παιδαγωγός οργανώνει, ανανεώνει, αλλάζει λοιπόν τον χώρο, λαμβάνοντας υπ’ όψη του ότι: όλοι οι χώροι του σταθμού πρέπει να προσφέρουν δυνατότητες για εμπειρίες κινητικές και αισθητηριακές, να προκαλούν το συναίσθημα, να ενισχύουν τις ανταλλαγές μεταξύ παιδιών αλλά και μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Να γεννούν συνεχώς απορίες και θαυμασμό! Και επιθυμία για αναζήτηση, για λύση προβλημάτων που ακριβώς δημιουργούνται από την εξερεύνηση και είναι διαφορετικά για κάθε παιδί κάθε φορά. Να εγγυώνται σε κάθε παιδί ότι θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ακονίζει την περιέργειά του και το οδηγεί στην κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που ανανεώνονται συνεχώς, με απόλυτη ασφάλεια, περιτριγυρισμένο από το λόγο, προφορικό και γραπτό.

(σχόλιο: δεν υπάρχει λόγος να κλεινόμαστε στις τάξεις και να μένουν άπειρα τετραγωνικά ανεκμετάλλευτα. Το σύστημα των ανοιχτών τάξεων μπορεί να καλύψει πιο άνετα τις ανάγκες των παιδιών)

  • Ωστόσο κάθε χώρος είναι μοναδικός. Και γιατί πρακτικά δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον (εκτός και χτιστούν ολόιδιοι ΠΣ με βάση το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο) αλλά, κυρίως, γιατί απεικονίζει την παιδαγωγική ιδεολογία, τους στόχους, τις επιλογές και τις επιθυμίες που εκφράζουν οι παιδαγωγοί που τον διαμορφώνουν, βασιζόμενοι εκτός από την ιδεολογία τους (σχόλιο: δασκαλοκεντρική – παιδοκεντρική – ανθρωποκεντρική παιδαγωγική και χώρος) και στην ηλικιακή και όχι μόνο σύνθεση τής ή τών ομάδων των παιδιών που φοιτούν εκεί. Γιατί, φυσικά, άλλο είναι να υπάρχουν σε ένα χώρο παιδιά 3 – 10 μηνών, άλλο 3 – 18. Ή για τα μεγαλύτερα, αν οι ηλικίες είναι μεικτές ή όχι, αν δηλαδή στα τμήματα θα υπάρχουν μόνο παιδιά 23 ετών ή παιδιά 2 ½ – 5 ½ .

Εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια μικρή παρένθεση με μια παρατήρηση: σε καμιά άλλη στιγμή της ζωής του ο άνθρωπος δεν βρίσκεται τόσο απομονωμένος με άλλους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, όσο στα σχολεία γενικότερα. Για κάποιους λόγους, εδώ και κάποιους αιώνες, οι ενήλικες θεωρούσαν πιο εύκολο να έχουν μαζεμένα σε ένα χώρο παιδιά των ίδιων ηλικιών. Το έκαναν γιατί νόμιζαν πως ίδια ηλικία σημαίνει και ίδιες ικανότητες κατανόησης και κατάκτησης της γνώσης, άρα ίδια διδασκαλία. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Σήμερα όμως που ξέρουμε και ότι δεν είναι έτσι (αφού οι ατομικές διαφορές είναι τεράστιες) αλλά και ότι δεν υπάρχει μια διδασκαλία αλλά οι «μαθητές» (με την πλατιά έννοια) έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν, κυρίως στις μικρές ηλικίες, πώς και πότε θα μάθουν κάτι και πως, ακόμη, στην «κανονική» μας ζωή οι ανταλλαγές μεταξύ ατόμων διαφορετικών φύλων, φυλών, ηλικιών κ.λπ. έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες ιδέες, λύσεις, πρόοδο, κοινωνικοποίηση (ας σκεφτούμε τα παιδιά στις αλάνες παλιότερα ή στα χωριά τώρα: ποτέ δεν ξεχωρίζουν ηλικιακά…), αυτή η ιδέα των ίδιων ηλικιών σε κάθε τάξη πρέπει να επανεξεταστεί. Να δούμε τα υπέρ αλλά και τις τυχόν δυσκολίες και ανάγκες που προκύπτουν και να σχεδιάσουμε (όλοι οι ειδικοί μαζί) τους χώρους έτσι, ώστε να μπορούν να δεχτούν παιδιά διαφόρων ηλικιών…. Όχι βέβαια βρέφη με πεντάχρονα, αλλά, ας πούμε, 6 μηνών – 2 χρονών περίπου και τα μεγαλύτερα μαζί…….

Λέμε, ωστόσο, πως οι χώροι πρέπει να είναι φτιαγμένοι για τα παιδιά.

Έτσι τα βρέφη που δεν κινούνται, πρέπει, μέσα στο χώρο της «τάξης», να έχουν ένα κομματάκι διαμορφωμένο γι’αυτά. Με στρωματάκια και παιχνίδια κατάλληλα και ανάλογα. Και τα μεγαλύτερα παιδιά, να έχουν, διάσπαρτα στον χώρο, παιχνίδια που θα συναντούν καθώς θα κινούνται. Ποικιλία παιχνιδιών και βιβλίων. Όχι μόνο ένα είδος, όπως συχνά συνηθίζεται εκ μέρους των ενηλίκων για λόγους που δεν έχουν καμιά ψυχοπαιδαγωγική λογική… Σαν ένα μεγάλο πάρκο. Και δε χρειάζεται να υπάρχουν άπειρα τραπεζάκια. Ακόμη και αν τα παιδιά τρώνε στον χώρο. Ειδικά αν, όπως ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, δεν τρώνε και τα 12 παιδιά μαζί, αλλά σε μικρές ομάδες ανάλογα με τους ατομικούς ρυθμούς και τα ωράριά τους….

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι πια κατοχυρωμένο, οργανώνουμε τις τάξεις σε χώρους εξερεύνησης, αναζήτησης και μάθησης. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τις λέξεις «γωνιές» και «εργαστήρια» γιατί πια, είναι πολύ παρεξηγημένες και δεν ταιριάζουν καθόλου στις σύγχρονες αρχές της παιδαγωγικής. Γιατί επικρατεί, ακόμη και σήμερα δυστυχώς, η άποψη ότι οι γωνιές είναι «για να περνούν την ώρα τους» και τα εργαστήρια για να «δουλεύουν» αυτά που η παιδαγωγός αποφασίζει να δουλέψουν και/ή να μάθουν…. Δεν ξεχνάμε ωστόσο ότι, και με βάση όσα έχουμε πει πιο πάνω, η δράση προέρχεται από τα παιδιά και όχι από την παιδαγωγό. Και ότι, αν συμβαίνει αυτό σε μια τάξη, αποκλείεται να υπάρχουν 25 ίδιοι χιονάνθρωποι τη σημερινή εποχή που τα περισσότερα παιδιά αυτής της πόλης δεν έχουν δει και δεν ξέρουν τι είναι το χιόνι. Αντίθετα, θα υπάρχουν χίλιες δυο διαφορετικές ιδέες που προτείνονται από παιδιά και παιδαγωγούς, που οι παιδαγωγοί θα πρέπει να παρατηρούν, να καταγράφουν, να ερμηνεύουν, να μάθουν να αναγνωρίζουν την αξία τους και να συνειδητοποιούν τι μαθαίνει το κάθε παιδί μέσα από αυτές, πάντα με το δικό του ρυθμό και τη δική του μέθοδο….

Ας πούμε λοιπόν πως έχουμε χώρους εξερεύνησης, αναζήτησης και μάθησης.

Σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς θα υπάρχουν χώροι που θα καλούν το παιδί να παίξει συμβολικό παιχνίδι (όπου ο πλούτος του υλικού θα το οδηγήσει και στην εξέλιξη της λογικομαθηματικής σκέψης και στην εξέλιξη του λόγου, γραπτού και προφορικού, αλλά και της ανάγνωσης και στην κατάκτηση των εννοιών του χώρου και του χρόνου και σε χίλια δυο άλλα), να ασχοληθεί με τις Τέχνες, γνωρίζοντάς τες αλλά και πειραματιζόμενο με διάφορα υλικά, να κινηθεί πιο ελεύθερο, να ηρεμήσει και να γαληνέψει, ίσως και με ένα βιβλίο στο χέρι, να ακούσει μουσική ή μια ιστορία από ένα cd ή στον υπολογιστή, να κάνει ένα πείραμα με ή χωρίς τη βοήθεια του παιδαγωγού, να παίξει ένα επιτραπέζιο ή ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με ένα φίλο του ή και με τη βοήθεια του παιδαγωγού, να πειραματιστεί με τη γραφή (με διάφορα εργαλεία και προτεινόμενες ιδέες) όπως εκείνο νομίζει (σχόλιο: και όχι να βάζουν οι παιδαγωγοί τα τρίχρονα να γράφουν υποχρεωτικά γιατί έτσι πιστεύουν πως τα βοηθούν, ενώ είναι αιτία μαθησιακών δυσκολιών στη συνέχεια), να περνά όσες ώρες επιθυμεί στο χώρο της βιβλιοθήκης (σχόλιο: και όχι να πηγαίνει εκεί για να κάτσει στην, περιβόητη και απαράδεκτη «σκεφτούλα»), μόνο, με φίλους ή και με κάποια παιδαγωγό, όπου θα μελετά τα βιβλία που το ενδιαφέρουν (και θα τα συζητά με άλλους μικρούς ή θα του τα διαβάζει κάποιος μεγάλος), να ασχολείται με προγράμματα στο κομπιούτερ, να παρατηρεί, να φυτεύει, με βάση τις οδηγίες, στο χώρο των φυτών, να παρατηρεί και να καταγράφει τον καιρό και χίλια δυο άλλα….

Εδώ, βεβαίως ίσως τεθούν δύο θέματα:

1. Το ένα έχει σχέση με τις ιδέες. Υπάρχουν παιδαγωγοί που έχουν περισσότερες και άλλοι λιγότερες ιδέες. Φυσικά. Είπαμε. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Όμως, τώρα πια, αρκεί να θελήσεις να περιηγηθείς στο διαδίκτυο και οι ιδέες θα εμφανιστούν με τη … σέσουλα. Πώς μπορώ άραγε να εμπλουτίσω αυτό το χώρο; Τι ιδέες προγραφής μπορώ να βρω; Παραμύθια; Ποιήματα; Μουσικές; Κι αν ξέρεις και λίγο μια ξένη γλώσσα οι ιδέες εκατονταπλασιάζονται. Χώρια οι ιδέες που κυκλοφορούν στο fb.

Ύστερα, η παιδαγωγική ομάδα, μια και είναι σύνολο περισσότερων ατόμων, ανταλλάσσει και προτείνει, βοηθώντας έτσι να οργανωθεί καλύτερα ο χώρος. Κάποιος σκέφτεται καλύτερα ιδέες που αφορούν στο ένα, κάποιος στο άλλο…

Τέλος, ας μην το επαναλαμβάνω, υπάρχουν και οι προτάσεις των εδικών στον χώρο που θα τον βελτιώσουν ίσως ριζικότερα και θα προσφέρουν στην ανανέωση….

2. Το άλλο έχει σχέση με το υλικό. “Δεν έχουμε λεφτά για υλικό, δεν μας φέρνουν υλικό”… Και εδώ υπάρχουν εκατομμύρια προτάσεις. Και αν ψάξετε και μπείτε στις σωστές διευθύνσεις, ακόμα και στο fb, δεν θα προλαβαίνετε να βρίσκετε ιδέες που δεν κοστίζουν και αποτελούν εξαιρετικό υλικό για εξερεύνηση, παιχνίδι, μάθηση. Χρειάζονται υλικά … “αγοραστά”, δε λέω. Κυρίως βιβλία (ιστοριούλες και βιβλία γνώσεων), υλικά και εργαλεία που έχουν σχέση με τις τέχνες (διαφόρων ειδών χρώματα, πινέλα, πηλός, γιατί όχι κάποια εργαλεία επεξεργασίας του πηλού για τα μεγαλύτερα παιδιά, κλπ) ίσως κάποια υλικά συμβολικού παιχνιδιού όπως κούκλες, αν και παλιά τις φτιάχναμε από πανιά και ήταν όμορφες, ζεστές και τρυφερές, αλλά σίγουρα κουζινικά κρεβατάκια κλπ. Μια ζυγαριά, μαγνήτες, ένα χρονόμετρο, κιάλια αληθινά, φακούς μεγεθυντικούς. Ίσως και κάποια επιτραπέζια παιχνίδια για τα μεγαλύτερα. Όμως πολλά από τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν με “άχρηστο” υλικό. Είναι η τάση παντού στον κόσμο, και οι ιδέες που διακινούνται άπειρες. Όσο έχουμε λεφτά λοιπόν, προσπαθούμε να αποκτήσουμε τα “αναντικατάστατα”. Με αισθητική, μεράκι και όραμα. Στη συνέχεια εμπλουτίζουμε με ιδέες και με τη βοήθεια των γονιών (όλοι ξέρουμε πως μπορούν να είναι πηγή “τροφοδοσίας” σε υλικό) αλλά και άλλων (πχ μια γειτονική τράπεζα που ανανεώνει τα κομπιούτερ της και μας κάνει δωρεά κάποια από τα παλιά)…….

Ένας χώρος που υπάρχει σε αρκετούς σταθμούς του εξωτερικού και μοιάζει πολύ ενδιαφέρον και “ανθρώπινος” είναι αυτός που είναι αφιερωμένος στη … “μετάβαση”. Από το σπίτι και το γονιό, στο σχολείο και τον παιδαγωγό. Χώρος υποδοχής, πληροφόρησης, με ταμπλό όπου θα ανακοινώνονται όσα θα επιθυμεί ο σταθμός να κοινωποιήσει στους γονείς, με φωτογραφίες από τη ζωή του χώρου ή από εκδρομές κλπ, όπου ίσως θα τακτοποιούνται τα πράγματα του παιδιού, αλλά κυρίως, ένας χώρος ανταλλαγών μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η επίπλωση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στον καθένα να κάθεται, να περιμένει, να συζητά, να παρατηρεί. Και, ίσως, χώρος όπου οι γονείς θα περιμένουν, ειδικά στην περίοδο της προσαρμογής, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον παιδαγωγό πιο άνετα, πιο φιλόξενα (ίσως και με ένα καφέ), έξω από τα “αυτιά” και τα μάτια των άλλων και των παιδιών. Και, γιατί όχι, χώρος όπου θα υπάρχει και μια μικρή βιβλιοθήκη όπου μπορούν να συμβουλευτούν ή και να δανειστούν κάποια βιβλία….

Δεν μίλησα για τους εξωτερικούς χώρους των σταθμών. Δεν χρειάζεται όμως φιλοσοφία. Πρέπει και αυτοί να είναι “εμπλουτισμένοι”. Κι εκεί έχει, φυσικά, λόγο ο παιδαγωγός. Πρώτα για να βγάζει τα παιδιά στην αυλή ή σε όποιον εξωτερικό χώρο διατίθεται και να μη βρίσκει διάφορες αφορμές για να το αποφύγει. Και δεύτερον για να προσθέσει τις δικές του ιδέες σε υλικά και σε δράσεις….

Κλείνοντας θέλω να επανέλθω στην αρχή. Τις προάλλες στην τάξη μια φοιτήτρια μου είπε: Κυρία, κάποιος μας είπε ότι δεν υπάρχει παιδοκεντρική παιδαγωγική. Ο παιδαγωγός τα κάνει όλα….

Φυσικά και δεν είναι αλήθεια.

Όπως τον Κόσμο στον οποίο κληθήκαμε να ζήσουμε ο ΝΟΥΣ του Αναξαγόρα τον έθεσε σε τάξη και τον “διακόσμησε”, όμως ο άνθρωπος έχει την ελευθερία να ζει και να δρα μέσα σε αυτόν, κάπως έτσι η παιδαγωγός οργανώνει το χώρο της αγωγής αλλά τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζουν και να δρουν σε αυτόν, ώστε να “διαπλάθονται”. Με κίνδυνο, ίσως, κάποιες φορές, να τον καταστρέψουν. Εμείς εξ άλλου δεν κάνουμε το ίδιο;

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση