Ολοκληρώθηκε το 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “Steam και η ΓΗ γυρίζει…” το οποίο μέσα από με μεθόδους διερευνητικής μάθησης επιδιώκει οι μαθητές να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα για το διάστημα και τους πλανήτες.
Αρχικά τα παιδιά κατέθεσαν τις προηγούμενες γνώσεις τους και αναρωτήθηκαν σχετικά με το τι θα ήθελαν να μάθουν για το διάστημα.
Στην συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα κινητικό παιχνίδι με καρτελάκια που απεικονίζαν εικόνες των πλανητών. Κάθε παιδί θα έπρεπε να βρει το ζευγάρι του το οποίο θα είχε το καρτελάκι με τον ίδιο πλανήτη.
Στην συνέχεια τα παιδιά έμαθαν για τη κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Αναπαράστησαν με βιωματικό τρόπο την κίνηση αυτή, κρατώντας μπαλόνια σε διαφορετικό χρώμα για κάθε πλανήτη, διαγράφοντας με το σώμα τους την τροχιά των πλανητών.
Μετά από αυτό τα παιδιά κατασκεύασαν το δικό τους πύραυλο που θα τα ταξιδέψει στο ηλιακό μας σύστημα.
Αργότερα οι μαθητές μας ανακάλυψαν πολλά για το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος, τον Ήλιο. Έμαθαν πότε ο ήλιος είναι ωφέλημος και πότε βλαβερός και έπαιξαν με το Bee-Bot, προγραμματίζοντάς το ώστε να περάσει από τις σωστές διαδρομές.
Επιπλέον γνώρισαν τον μύθο του Φαέθοντα, του γιου του Ήλιου και δημιούργησαν ένα ψηφιακό βιβλίο στο που μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Τελειώνοντας το εργαστήριο δεξιοτήτων οι μαθητές έμαθαν για την σελήνη και για την αλλαγή του σχήματός της, ανάλογα με το πως φωτίζεται από τον ήλιο. Πραγματοποιήσαμε και σχετικό πείραμα.
Διαβάσαμε ακόμη το παραμύθι ο Φεγγαροσκεπαστής που βοήθησε πολύ τα παιδιά να κατανοήσουν τις φάσεις της σελήνης. Στο τέλος τα παιδιά έγραψαν, εικονογράφησαν και έδεσαν τα δικά τους παραμύθια με τίτλο ο Φεγγαροσκεπαστής μέσα από την δική τους οπτική πλέον για την δουλειά του Φεγγαροσκεπαστή. Η δραστηριότητα αυτή έγινε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λαμπράκη που μας παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τη συγγραφή και το δέσιμο βιβλίου στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας “Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου”.
Τέλος στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων το σχολείο μας επισκέφτηκε το κινητό mini πλανηταριο όπου τα παιδιά παρακολούθησαν μια προβολή σχετική με το πλανητικό μας σύστημα.