Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2020
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10
« Όποιος αγαπάει ένα πουλί, ένα άστρο, ένα παιδί, αυτός πάντα του βλέπει όμορφα όνειρα…», Γιάννης Ρίτσος, «Ο γέροντας με τους χαρταϊτούς»
Φλαμίνγκο στη Λίμνη της Αλυκής στην Κω
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Άνοιξης είναι ότι τα αποδημητικά πουλιά επισκέπτονται τις χώρες που έχουν ζέστη και τον χειμώνα μεταναστεύουν ξανά. Τέτοια πουλιά είναι το χελιδόνι, ο πελεκάνος, η αγριόπαπια, η αγριόχηνα, ο κύκνος κ.ά. Το φλαμίνγκο όμως, είναι από εκείνα τα πουλιά που τα τελευταία χρόνια το χειμώνα δε φεύγουν για να πάνε στην Αφρική όπως όλα τα υπόλοιπα αλλά μένουν στην Ελλάδα. Πολλοί υδροβιότοποι της Ελλάδας φιλοξενούν τα όμορφα , ροζ, λευκά και γκρι πουλιά όλο το χειμώνα. Ένας από αυτούς τους υδροβιότοπους είναι και η Λίμνη της Αλυκής στο νησί μας, την Κω. Τα αγαπημένα φοινικόπτερα, όπως αλλιώς λέγονται τα φλαμίνγκο, κάνουν την εμφάνισή τους στην Κω στις αρχές Οκτωβρίου και μένουν για αρκετούς μήνες.
Στον παρακάτω βίντεο μπορείς να παρακολουθήσεις τα φλαμίνγκο στη Λίμνη της Αλυκής στην Κω. Μπορείς όμως να πάρεις τη φωτογραφική μηχανή και να πας να τα παρατηρήσεις από κοντά!
https://safeYouTube.net/w/CDgH
Τι θα έλεγες τώρα και για ένα παιχνίδι με αριθμούς;
Εκτύπωσε τις εικόνες που θα βρεις στα παρακάτω φύλλα εργασίας, τράβηξε ευθείες γραμμές με τη βοήθεια του χάρακα ανάμεσα στους αριθμούς κι έπειτα κόψε πάνω σε αυτές. Στη συνέχεια, μπέρδεψε τα κομμάτια και τέλος φτιάξε το παζλ βάζοντας τους αριθμούς στη σειρά.
Στόχος είναι να εξασκήσουν τη λεπτή τους κίνηση, την παρατηρητικότητά τους αλλά και να εξοικειωθούν με την αναγνώριση των συμβόλων των αριθμών μετρώντας μέχρι το 10.
Φοινικόπτερα – φύλλο εργασίας 1
Φοινικόπτερα – φύλλο εργασίας 2
Θα χαρώ να δω την προσπάθειά σου στο προσωπικό μου e-mail (ddiakoumi@sch.gr). Μπορείς να στείλεις φωτογραφίες σε όλες τις δασκάλες του σχολείου!
Τελευταία εβδομάδα του Μαΐου…ας ξεκινήσει με το παρακάτω τραγούδι!
https://safeYouTube.net/w/PmiH
Καλή εβδομάδα!
Δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη και την εκφορά του λόγου στα μικρά παιδιά
1. Βρίσκουμε 5 πράγματα που έχουν το ίδιο χρώμα
Ψάχνουμε με τα παιδιά στο χώρο που βρισκόμαστε να βρούμε 5 αντικείμενα που έχουν το ίδιο χρώμα. Αποφασίζουμε πρώτα το χρώμα και στη συνέχεια το παιδί μας αναφέρει αντικείμενα από το χρώμα αυτό. Αν το παιδί επιθυμεί μπορούμε να το επαναλάβουμε και με άλλα χρώματα.
2. Έλα να μιλήσουμε για τα ζώα! Ποια είναι μεγάλα και ποια μικρά;
Τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ τα ζώα! Χρησιμοποιούμε λοιπόν το θέμα αυτό για να μιλήσουμε για τις έννοιες μικρό και μεγάλο. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες εικόνες (αν το παιδί είναι αρκετά μικρό και δεν μπορεί να φανταστεί τα ζώα, αλλά πρέπει να τα βλέπει).
3. Παίξε με τον καθρέφτη! Κάνε αστείες γκριμάτσες!
Μέσα από το παιχνίδι (το παιδί κάνει γκριμάτσες και γελάει) και βοηθάει στο να γίνει η περιοχή γύρω από το στόμα του πιο ελαστική, ώστε να εκφέρει και τις λέξεις καλύτερα και πιο εύκολα.
4. Μίλησέ μου για τη μέρα σου! Χρησιμοποίησε τις λέξεις: στην αρχή, μετά, τέλος.
Μέσα από την εξιστόρηση της μέρα του, το παιδί προσπαθεί να τοποθετήσει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά χρησιμοποιώντας τις λέξεις: στην αρχή, μετά, τέλος. Αν το παιδί δυσκολεύεται το βοηθάμε να καταλάβει τη χρονολογική σειρά λέγοντας “τι συνέβη πρώτο, δεύτερο, τρίτο; κλπ”
5. Έλα να βρούμε λέξεις που αρχίζουν από κάθε ένα γράμμα της αλφαβήτου!
Αν σας φαίνεται πολύ κουραστική σαν δραστηριότητα (τα γράμματα είναι πολλά) μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με λιγότερα γράμματα. Δεν ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στα γράμματα φωνολογικά α, βου, γου δου κλπ και όχι αλφα, βήτα γάμα, δέλτα…
6. Διαλέγουμε ένα καινούριο βιβλίο! Τι θα γίνει άραγε στο τέλος; Πες μου τις ιδέες σου!
Διαβάζουμε μια καινούρια ιστορία αλλά δεν αποκαλύπτουμε το τέλος στο παιδί. Περιμένουμε να μας πει εκείνο πως πιστεύει ότι θα τελειώσει. Έτσι αποκτά το βιβλίο καινούριο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα παρατηρούμε τον τρόπο σκέψης του παιδιού μας, αλλά και την παραγωγή προφορικού λόγου.
7. Κοίταξε έξω από το παράθυρο και πες μου τι βλέπεις…
Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στο να αναπτύξει το παιδί τον προφορικό λόγο, αλλά με τον καιρό και αν συνεχίσουμε με παρόμοιες δραστηριότητες μπορούμε να παρατηρήσουμε και τη βελτίωση στο λεξιλόγιο του παιδιού αλλά και στην περιγραφή.
8. Ας ξαπλώσουμε στο σκοτάδι και ας ακούσουμε προσεκτικά! Τι ακούς;
Επίσης δραστηριότητα προφορικού λόγου, αλλά και εξοικείωσης με το σκοτάδι και τους ήχους του. Μια δραστηριότητα που θα μας δείξει και τη φαντασία του μικρού παιδιού μας αλλά και πιθανά πράγματα που το τρομάζουν.
9. Έλα να στριφογυρίσουμε τη γλώσσα μας!
Παιχνίδι που βοηθάει στην άρθρωση. Στριφογυρίζουμε τη γλώσσα μας με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους.
10. Έλα να βρούμε λέξεις που αρχίζουν από την ίδια φωνούλα.
Βρίσκουμε λέξεις από διαφορετικές φωνούλες που μπορούν να είναι ένα γράμμα, βου, γου, ι κλπ ή μια συλλαβή πχ κα, πα, τι, λο κλπ
11. Θα σου πω κάτι αστείο που μου συνέβη σήμερα! Πες μου κι εσύ κάτι αστείο που σου συνέβη στο σχολείο!
Ανάπτυξη προφορικού λόγου και σε αυτήν τη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα μοιραζόμαστε τις δικές μας εμπειρίες με το παιδί μας και ζητάμε κι από εκείνο να κάνει το ίδιο.
12. Έλα να βρούμε ομοιοκατάληκτες λέξεις! Σου λέω μήλο μου λες ξύλο σου λέω…
Δραστηριότητα που αρέσει πολύ στα παιδιά και μπορούμε να παίζουμε πολλές φορές τη μέρα. Όσο το παιδί θα γίνεται καλύτερο στις ρίμες θα ζητάει να παίζουμε πιο πολύ αυτό το παιχνίδι, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο!
13. Την ώρα του μπάνιου θα μου πεις τι όργανα έχεις στο σώμα σου.
Από τις πιο απλές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε από πολύ μικρή ηλικία με τα παιδιά μας. Στην αρχή το κάνουμε εμείς, τους απαριθμούμε τα όργανα του σώματός τους την ώρα που τους κάνουμε μπάνιο κι όσο αναπτύσσουν προφορικό λόγο το κάνουν εκείνα μόνα τους.
14. Τι βρίσκεται πάνω, κάτω, ανάμεσα, μέσα, έξω στο δωμάτιο;
Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα το παιδί μαθαίνει τους προσδιορισμούς του χώρου. Στην αρχή μπορούμε να βοηθάμε κι εμείς στη συνέχεια το παιδί το κάνει και μόνο του.
15. Κούνα τη γλώσσα σου πάνω κάτω κι από άκρη σε άκρη 10 φορές!
Δραστηριότητα που μπορούμε να την κάνουμε μαζί με το παιδί κι εμείς! Βοηθάει στην άρθρωση και φυσικά φέρνει γέλιο!
16. Ας μασήσουμε από μια μεγάλη τσίχλα! Όποιος κάνει τη μεγαλύτερη φούσκα κερδίζει!
Πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα που βοηθάει στην ενδυνάμωση της στοματικής κοιλότητας! Όσο κι αν φαίνεται αστείο είναι πολύ χρήσιμη δραστηριότητα, γιατί μέσα από το παιχνίδι το παιδί χωρίς να το καταλαβαίνει ενδυναμώνει τη στοματική του κοιλότητα και κατ’ επέκταση αρθρώνει καλύτερα!
17. Έλα να βρούμε πράγματα που είναι αντίθετα μεταξύ τους! Ας βρούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους!
Δραστηριότητα ανάπτυξης προφορικού λόγου και κατανόησης των εννοιών ίδιο και διαφορετικό. Επίσης, βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη περιγραφικού λόγου.
18. Ας γλωσσέψουμε… τη μπέρδα μας… Ας πούμε γλωσσοδέτες!
Τα παιδιά βρίσκουν πολύ αστείους τους γλωσσοδέτες! Λέμε λοιπόν, όσο περισσότερους γλωσσοδέτες μπορούμε!
19. Εξερεύνησε το στόμα σου και τη γλώσσα σου με την οδοντόβουρτσα!
Την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας εξερευνούμε τη στοματική μας κοιλότητα τη γλώσσα, τα ούλα, τα μάγουλα εσωτερικά, τα δόντια. Έτσι το παιδί αποκτά καλύτερη αίσθηση του τι όργανο μέσα στο στόμα χρησιμοποιούμε κάθε φορά για να αρθρώσουμε μια λέξη.
20. Που ακουμπάει η γλώσσα σου όταν λες τις φωνούλες κ, φ, λ, θ;
Δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν πως εκφέρεται το κάθε γράμμα.
21. Ζωγράφισέ μου κάτι και πες μου τι ακριβώς έκανες για να δημιουργήσεις την υπέροχη ζωγραφιά σου!
Παραγωγή προφορικού λόγου από το παιδί, αλλά και μπαίνει στη διαδικασία να περιγράψει τόσο τη χρονική ακολουθία των πράξεών του, αλλά και πως σκέφτηκε για να δημιουργήσει το κάθε τι.
22. Ας πάμε μια βόλτα και ας περιγράψουμε αυτά που θα δούμε γύρω μας!
Και σε αυτήν τη δραστηριότητα το παιδί παράγει προφορικό λόγο και μπαίνει στη διαδικασία να περιγράψει, άρα και να αναπτύξει λεξιλόγιο. Ταυτόχρονα κάνουμε βόλτα μαζί με το παιδί και περνάμε χρόνο μαζί του, άρα δενόμαστε και περισσότερο αλλά και νιώθει ότι του αφιερώνουμε χρόνο, γεγονός που διασφαλίζει μια πιο υγιή μεταξύ μας σχέση.
23. Θέλεις να δοκιμάσουμε να μάθουμε να λέμε μια φωνούλα που σε δυσκολεύει;
Εννοείται ότι για να κάνουμε αυτή τη δραστηριότητα με το παιδί θα πρέπει να θέλει. Μπορεί να το δυσκολεύει το ρ ή το σ, οπότε βοηθάμε το παιδί να δοκιμάσει να μάθει να αρθρώνει τη συγκεκριμένη φωνούλα.
24. Ψάξε να βρεις στο δωμάτιο 5 αντικείμενα που αρχίζουν από την ίδια φωνούλα!
Το παιδί παρατηρεί το χώρο γύρω του αναπτύσσει δηλαδή την παρατηρητικότητα του και ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει αντικείμενα που να αρχίζουν από την ίδια φωνούλα.
25. Έλα να φτιάξουμε το δικό μας ποίημα!
Αφού έχουμε παίξει με τις ομοιοκατάληκτες λέξεις μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας ποίημα! Μπορεί να είναι αστείο ή ακόμη και να μην βγάζει κανένα νόημα!
26. Ας παίξουμε με τον καθρέφτη! Ας κάνουμε πως είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, ξαφνιασμένοι, κλπ
Κάνουμε διάφορες διαφορετικές γκριμάτσες, ενδυναμώνουμε τους μυς του προσώπου που χρειάζονται για την εκφορά του λόγου και ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας!
27. Θα σε ρωτήσω 5 ερωτήσεις που αρχίζουν με το Ποιος, Που, Πότε, Πως και Γιατί! Μπορείς να μου απαντήσεις;
Τα μικρά παιδιά κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα στις διάφορες λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν ρωτάμε κάτι. Σταδιακά μαθαίνουν να μην τις συγχέουν και να απαντάνε σωστά στο κάθε τι.
28. Ας μαγειρέψουμε το αγαπημένο σου φαγητό! Όσο θα το μαγειρεύουμε θα μου λες τι υλικά χρησιμοποιώ και τι πρέπει να κάνω!
Η μαγειρική είναι μια ασχολία που τα παιδιά θέλουν να εμπλέκονται από πολύ νωρίς και το διασκεδάζουν! Τη χρησιμοποιούμε λοιπόν, για να τα βοηθήσουμε να εκφραστούν προφορικά, να περιγράψουν, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να μετρήσουν , να εμπλακούν! Και όλα αυτά ενώ εμείς μαγειρεύουμε, δραστηριότητα απαραίτητη καθημερινά στο σπίτι!
29. Ας πάμε μια βόλτα και ας περιγράψουμε αυτά που θα ακούσουμε γύρω μας!
Την προηγούμενη φορά περιγράψαμε αυτά που βλέπαμε, τώρα θα περιγράψουμε αυτά που ακούμε. Αναπτύσσει εκτός από τον προφορικό λόγο και την ακουστική παρατηρητικότητα και τη φαντασία.
30. Θέλεις να φτιάξουμε μια χειροτεχνία μαζί; Θα μου λες τι πρέπει να κάνω;
Δημιουργούμε μαζί με το παιδί μας, περνάμε χρόνο μαζί κάνοντας κάτι όμορφο και δημιουργικό και ταυτόχρονα το παιδί αναπτύσσει τον προφορικό του λόγο.
Αν ο μήνας έχει 31 μέρες την τελευταία μέρα επαναλαμβάνουμε τη δραστηριότητα που άρεσε πιο πολύ στο παιδί.
Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε να τραβάμε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες μας και στο τέλος να φτιάξουμε ένα ωραίο άλμπουμ.
Τον επόμενο μήνα μπορούμε να επαναλάβουμε κάποιες δραστηριότητες και να προσθέσουμε και άλλες που μπορεί να σκεφτούμε εμείς ή να μας τις ζητήσει το παιδί ή να τα σκεφτούμε παρέα!
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ: ΑΣ ΠΑΊΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΊΕΣ!
Ένα παιχνίδι φωνολογικής επίγνωσης για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο ή για τα μικρά παιδιά στο σπίτι που μπορούν να το παίζουν με τους γονείς τους.
Αποτελείται από:
- 99 κάρτες με εικόνες και το όνομα κάθε εικόνας και
- 11 κάρτες με καταλήξεις.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ
- Κάθε παιδί διαλέγει μια κάρτα με εικόνες.
- Αρχικά πρέπει να βρει σε ποια κατάληξη ανήκει η λέξη του και το πει: πχ. καλάθι ανήκει στην κατάληξη -άθι.
- Στη συνέχεια λέει σε ένα άλλο παιδί -μπορεί να είναι ο διπλανός του ή κάποιο παιδί στην τύχη – “ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑΘΙ! ΑΚΟΥΣ….;”
- Το δεύτερο παιδί πρέπει να διαλέξει μια λέξη από τις εικονιζόμενες λέξεις, που να τελειώνει σε -αθι, να την πει δυνατά και την δείξει στα υπόλοιπα παιδιά, στην προκειμένη περίπτωση πχ. αγκάθι.
Οπότε λέει: “ΑΚΟΥΣ ΚΑΛΑΘΙ; ΑΚΟΥΩ ΑΓΚΑΘΙ!”
Στην αρχή μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι με 2-3 διαφορετικές καταλήξεις και στη συνέχεια να προσθέτουμε σταδιακά κι άλλες καταλήξεις. Θα είναι λίγο περίπλοκο για τα παιδιά να αρχίσουμε με όλες τις καταλήξεις στο παιχνίδι.
- Αφού εξοικειωθούν τα παιδιά με το παιχνίδι σε σπόμενο στάδιο μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε μικρές ρίμες.
Για παράδειγμα: “ΑΚΟΥΩ ΚΑΝΑΤΙ! ΑΚΟΥΣ…;”
“ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΑΤΙ; ΑΚΟΥΩ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ!”
Ας φτιάξουμε τωρα μια μικρή ρίμα: πχ “Κρατούσα το κανάτι, και σκονταψα στο σκαλοπάτι.”
Έτσι σιγά -σιγά μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο με τα παιδιά να φτιάχνουμε μικρά ποιηματάκια. Μπορούμε να τα εικονογραφήσουμε και να δημιουργήσουμε τη δική μας συλλογή! Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και τα παιδιά με τη φαντασία τους μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά, εξαιρετικά, αστεία, μοναδικά ποιηματάκια!
Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά να ακούνε τις καταλήξεις και όχι τόσο να τις βρίσκουν από τα γράμματα. Γι’ άυτό και χρησιμοποιούμε το ρήμα “Ακούω”. Ίσως σε δεύτερη φάση μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να παρατηρούν την κατάληξη και να βρίσκουν άλλη μια λέξη με την ίδια κατάληξη.
Αφού το παίξουμε το παιχνίδι πολλές φορές τα παιδιά θα εξοικιωθούν και θα είναι σε θέση να το παίξουν και μόνα τους την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων.
Σε επόμενο στάδιο, αφού τα παιδιά μάθουν να παίζουν το παιχνίδι με τις κάρτες μπορούμε να αρχίσουμε να το παίζουμε προφορικά χωρίς κάρτες με εικόνες. Σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά λειτούργούν καθαρά προφορικά και καλούνται να ανακαλέσουν από μνήμης μια λέξη με αντίστοιχη κατάληξη.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:
- Εκτυπωτής – Κόλλες Α4
- Ψαλίδι
- Πλαστικοποιητής – Διαφάνειες
- Κουτί αποθήκευσης (προεραιτικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Εκτυπώνουμε τις καρτέλες
- Κόβουμε γύρω – γύρω από το περίγραμμα κάθε κάρτα
- Πλαστικοποιούμεγια μεγαλύτερη διάρκεια
- Ξανακόβουμε αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο
Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τις καρτες για να τις εκτυπώσετε:
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΛΕΞΟ…ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!
Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΚΑΚΗ
Μικρά μου αστεράκια, σας στέλνω τις εργασίες σας και τον σύνδεσμο για να δείτε το βιντεάκι της ιστορίας μας..Συνεχίστε την καλή δουλειά!!!!♥
Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021
Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για το σχολικό έτος 2020-21 εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
Οι Εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ- ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Α) Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
δ) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
ε) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
ΣΤΗ ΣΧ. ΜΟΝΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ:
Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο προαιρετικό ολοήμερο τμήμα και στο τμήμα πρωινής υποδοχής.
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού.
Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.
4o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2242023864
Πάρτε θέση, προσδεθείτε και το ταξίδι ξεκινά…
Εβδομάδα διαστήματος και ασχολούμαστε με πλανήτες, αστερισμούς και εξωγήινους!
Μέσα από το παρακάτω τραγούδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πλανήτες και την σειρά που έχουν στο ηλιακό μας σύστημα… Μπορείτε να τους ζωγραφίσετε και εσείς, δημιουργώντας το δικό σας ηλιακό σύστημα..
Για να ακούσεις το τραγούδι μπορείς να πατήσεις ΕΔΩ….
Μπείτε στα διαστημόπλοια σας, το ταξίδι ξεκινά…..
Πάρτε μολύβια και σχηματίστε τις λέξεις ” ΠΥΡΑΥΛΟΣ“, “ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ“, “ΠΛΑΝΗΤΗΣ“ , “ΑΣΤΕΡΙΑ” και “ΔΙΑΣΤΗΜΑ“
1,2,3,4,5,6,7,8 ή 9 …;;;
Βάζω σε κύκλο τον σωστό αριθμό αλλά θυμάμαι να ΜΗΝ μετράω βιαστικά!!!
Κάποιο γραμματάκι λείπει, από την λέξη ΠΛΑΝΗΤΗΣ μπορείς να βοηθήσεις να βρεθεί;
Τώρα μπορείς να λύσεις το διαστημικό σταυρόλεξο…
Πάρε το ψαλίδι σου που τόσο αγαπάς και δείξε μας πόσο καλά αναγνωρίζεις τα γράμματα βάζοντας τα στη σωστή σειρά δημιουργώντας τη λέξη ” ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ’
Ήρθε η ώρα για κάτι πιο δύσκολο…
Μέτρησε τους αστροναύτες και του εξωγήινους προσεκτικά.. γράψε τον αριθμό και πρόσθεσε τα στο τέλος μαζί…
μην βιαστείς.. είμαι σίγουρη πως το ξέρεις.!
Για το τέλος, άφησα τη ζωγραφική..κάθε χρώμα αντιστοιχεί και σε έναν αριθμό.
δημιούργησε το δικό σου διαστημόπλοιο…..
Καλή επιτυχία σε όλους……
Απογειωθείτεεεεεεεεεε…..
«Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη.», Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν τα υπομονετικά μυρμήγκια…
https://safeYouTube.net/w/JTeG
Παρακολουθήστε την ιστορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα, που έγραψε ο Αίσωπος και παρατηρήστε με πόση υπομονή δουλεύουν τα μυρμήγκια όλο το καλοκαίρι, ώστε να αποθηκεύσουν τροφή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Συζητήστε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα δυο έντομα την εύρεση τροφής αλλά και για το γεγονός ότι τα μυρμήγκια σκέφτονται προνοητικά.
Τα μυρμήγκια είναι έντομα που θα συναντήσεις στην ξηρά από την Άνοιξη και μέχρι το Φθινόπωρο. Εργάζονται σκληρά όλο το καλοκαίρι για να αποθηκεύσουν την τροφή τους και με αυτόν τον τρόπο, ο χειμώνας τα βρίσκει μέσα στη φωλιά τους. Οι φωλιές των μυρμηγκιών βρίσκονται κυρίως κάτω από το έδαφος ή πάνω στα δέντρα. Αν καταλάβουν πως υπάρχει κίνδυνος, εγκαταλείπουν αμέσως τη φωλιά τους και εργάζονται με μεγάλη υπομονή και για να φτιάξουν μια νέα φωλιά αλλά και για να μαζέψουν από την αρχή το φαγητό που άφησαν πίσω τους.
Το φύλλο εργασίας που ακολουθεί έχει τις εικόνες από την ιστορία του μύθου του Αισώπου (social stories). Μπορείς να τις ζωγραφίσεις, να τις κόψεις κι έπειτα να τις βάλεις στη σειρά και να αναδιηγηθείς το παραμύθι.
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμυγκας – φύλλο εργασίας
Τι θα έλεγες και για ένα πείραμα;
Ξέρεις πως είναι η φωλιά των μυρμηγκιών στο εσωτερικό της;
Παρακάτω θα δεις το πείραμα που έκαναν επιστήμονες για να καταλάβουν πως ακριβώς είναι η δομή της φωλιάς των μυρμηγκιών. Το πείραμα αυτό γίνεται μόνο από ειδικούς και όχι από παιδιά.
https://safeYouTube.net/w/7kfG
Στόχος είναι να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, τη λεπτή τους κίνηση, να εκφραστούν μέσω του προφορικού λόγου και να κάνουν λογικές υποθέσεις μέσω των social stories.
Την επόμενη φορά που θα δεις φωλιά με μυρμήγκια μην τη σκεπάσεις…
Παρακολούθησέ τα και δες πόσο οργανωμένα και υπομονετικά δουλεύουν!
Η υπομονή είναι αρετή!