Το ταξίδι της τροφής: πρώτη στάση στη γλώσσα μας!

23 Φεβρουαρίου 2021 41o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Γεύση, γλώσσα , γευστικοί κάλυκες.

Ενεργοποιήσαμε τους γευστικούς μας κάλυκες μήπως ξέρετε πόσοι είναι και τι κάνουν;

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο να ενημερωθείτε, εμείς στο Ε2 κάναμε και πειραματικά  την διαπίστωση.

 

Υπάρχουν λοιπόν 10.000 περίπου γευστικοί κάλυκες στη πάνω επιφάνεια της γλώσσας. Κάθε κάλυκας περιέχει  25 περίπου κύτταρα αισθητηριακών υποδοχέων επάνω στα οποία υπάρχουν μικροσκοπικά τριχίδια της γεύσης που εκτίθενται στο ποτό και τις τροφές και διαλύονται στο σάλιο.

Οι κάλυκες σε διαφορετικά μέρη της γλώσσας αισθάνονται τις τέσσερις βασικές γεύσεις: πικρό, ξινό, αλμυρό και γλυκό.

  • Το εμπρός άκρο της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο στις γλυκές γεύσεις.
  • Οι εμπρός πλάγιες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε αλμυρές γεύσεις.
  • Οι πλαϊνές περιοχές περίπου στο μέσο της γλώσσας ανιχνεύουν κυρίως τις όξινες γεύσεις.
  • Τέλος το μεσαίο πίσω μέρος της γλώσσας θεωρείται πιο ευαίσθητο σε πικρές γεύσεις.
  • Το εμπρός άκρο της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο στις γλυκές γεύσεις.
  • Οι εμπρός πλάγιες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε αλμυρές γεύσεις.
  • Οι πλαϊνές περιοχές περίπου στο μέσο της γλώσσας ανιχνεύουν κυρίως τις όξινες γεύσεις.
  • Τέλος το μεσαίο πίσω μέρος της γλώσσας θεωρείται πιο ευαίσθητο σε πικρές γεύσεις.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Μαθήματα ,Μαθητικές δραστηριότητες .

Αφήστε μια απάντηση


Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Άλλες σελίδες του σχολείου μας

___________________

Για μαθητές

Άκουσε ένα βιβλίο!

Σύνδεση με σύνεση

Εκπ. παιχνίδια

Τελευταία σχόλια

Επισκέπτες

Free counters!