Δημιουργία ψηφιδωτού

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια τέχνη μνημειακή και με μακραίωνη ιστορία η οποία έχει τις απαρχές της στην αρχαιότητα. Τα πρώτα και αρχαιότερα ψηφιδωτά που συναντάμε είναι επιδαπέδια και εμφανίζονται από τις πρώτες δεκαετίες του 7ου αιώνα π.Χ. Τα υλικά κατασκευής τους είναι συνήθως βότσαλα, μάρμαρα και κεραμικά με λιτά χρώματα. Τα σχέδια τους απλά, γεωμετρικά που στη συνέχεια εμπλουτίζονται με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή, τον δημόσιο βίο και τη μυθολογία.   

Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αι. και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ψηφιδωτά ευρέως σε επιτοίχιες εφαρμογές, σε αψίδες και στην πεζοδρόμηση. Το βασικό δομικό στοιχείο των ρωμαϊκών ψηφιδωτών ήταν η ψηφίδα. Οι ψηφίδες ήταν κατασκευασμένες από φυσικά υλικά κι έτσι το φάσμα των χρωμάτων ήταν περιορισμένο. Χιλιάδες ψηφίδες διαφορετικού σχήματος τοποθετούνταν η μία δίπλα στην άλλη σχηματίζοντας περίπλοκες εικόνες. Τα δάπεδα των ρωμαϊκών κτιρίων ήταν πλούσια διακοσμημένα με ψηφιδωτά, απεικονίζοντας ιστορικά γεγονότα αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής.

Πατήστε κλικ εδώ για να διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Πατήστε κλικ εδώ για να σχεδιάσετε κι εσείς το δικό σας ψηφιδωτό.

Το ψηφιδωτό που θα δημιουργήσετε δεν είναι μία συμβατική εικόνα κι έτσι δεν μπορείτε να την αποθηκεύσετε ή να την εκτυπώσετε. Ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό που σχεδιάζετε υπάρχει ένα λευκό πλαίσιο το οποίο αρχικά περιέχει πολλά αγγλικά a. Καθώς θα σχεδιάζετε το ψηφιδωτό, θα βλέπετε τα γράμματα να αλλάζουν. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτή τη συλλογή των γραμμάτων σε έναν επεξεργαστή κειμένου, όπως το Word ή το Notepad (Σημειωματάριο) και στη συνέχεια να επιλέξετε αποθήκευση. Όταν θελήσετε να συνεχίσετε την εργασία με το ψηφιδωτό σας, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη συλλογή των αγγλικών γραμμάτων, από το αρχείο του επεξεργαστή κειμένου στο λευκό πλαίσιο στην ιστοσελίδα και να πατήσετε κλικ στο κουμπί Regenerate Mosaic. Περιμένετε λίγο και θα εμφανιστεί ξανά το ψηφιδωτό σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αντιγράψετε το ψηφιδωτό σας σε έναν επεξεργαστή κειμένου: Επιλέξτε το ψηφιδωτό με το ποντίκι σας, με κλικ και σύρσιμο. Στη συνέχεια, επιλέξτε Επεξεργασία -> Αντιγραφή από τη γραμμή μενού του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε (Mozilla Firefox, Chrome κλπ.). Έπειτα, ανοίξτε έναν επεξεργαστή κειμένου, όπως το Word και κάνετε Επεξεργασία -> Επικόλληση στο αρχείο του Word. Περιμένετε λίγο και θα εμφανιστεί το ψηφιδωτό σας το οποίο είναι μέρος του αρχείου επεξεργαστή κειμένου, οπότε μπορείτε να το αποθηκεύσετε ή να το εκτυπώσετε, όπως εσείς επιθυμείτε.

Κατηγορίες: MakeaRomanMosaic, Τ.Π.Ε.. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *