Το νηπιαγωγείο μας φέτος για πρώτη χρονιά συμμετείχε στο πρόγραμμα etwinning “Christmas Exchange Cards Project 2024-2025 “, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα και από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων καρτών. Η κύρια ιδέα του project ήταν η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών, επιπλέον οι μαθητές γνώρισαν χριστουγεννιάτικα έθιμα , γνώρισαν πως είναι τα νηπιαγωγεία άλλων χωρών, τοποθέτησαν το σχολείο τους στον Ευρωπαϊκό χάρτη, άκουσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα σε άλλες γλώσσες, ευχήθηκαν “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ” μέσω ενός ψηφιακού συνεργατικού λεξικού.
Κυρίως όμως άνοιξαν τους εθνικούς & ευρωπαϊκούς ορίζοντες τους και έμαθαν τί σημαίνει συνεργασία και ανταλλαγή.
Διοργανωτής του προγράμματος ήταν το 4ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης μέσω της συναδέλφου κας Αικατερίνης Αρβανίτη. Ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2024 και αποτελούνταν από 5 φάσεις. Κάθε τμήμα έγινε ζευγάρι με ένα νηπιαγωγείο, το Τμήμα 1 ήταν ζευγάρι με το Νηπιαγωγείο Neziniukas Λιθουανίας, το Τμήμα 2 ήταν ζευγάρι με το Νηπιαγωγείο Άνω Βολιμών Ζακύνθου και το Τμήμα Ένταξης με το Νηπιαγωγείο Θυρρείου Αιτωλοακαρνανίας.
Α΄ ΦΑΣΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ -31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 “ΒΡΙΣΚΩ ΕΤΑΙΡΟΥΣ”
Αρχικά οι μαθητές γνώρισαν το σήμα του etwinning έμαθαν ότι θα συνεργαστούν με άλλα νήπια από σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με τη βοήθεια των νηπιαγωγών είδαν στον υπολογιστή τον Ευρωπαϊκό χάρτη, έμαθαν τί σημαίνουν οι “καρφίτσες” και μέσω του google earth καρφίτσωσαν το νηπιαγωγείο τους στο χάρτη. Επίσης, είδαν άλλα σχολεία της Ελλάδας αλλά και από την Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία, Λιθουανία.
Β΄ΦΑΣΗ 1-15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 “ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ”
Σε αυτή τη φάση κάθε σχολείο δημιούργησε ένα μικρό βίντεο που παρουσίαζε το σχολείο του στους εταίρους και το ανάρτησε σε έναν ηλεκτρονικό τοίχο “padlet”. Το νηπιαγωγείο μας στο βίντεο παρουσιάζει όλους τους χώρους του σχολείου και τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι “Ντριν χτυπάει το ξυπνητήρι” καθώς είναι το τραγούδι της “καλημέρας” και ήθελαν να μάθουν και οι Ευρωπαίοι μαθητές τη λέξη “ΚΑΛΗΜΕΡΑ”.
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο που παρουσιάζουμε το νηπιαγωγείο μας τραγουδώντας “Ντριν… χτυπά το ξυπνητήρι”.
https://www.youtube.com/watch?v=ekwNcPcerSU
Γ΄ΦΑΣΗ 15-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ”
Η αποστολή μας τώρα ήταν να φτιάξουμε κάθε τμήμα χριστουγεννιάτικες κάρτες για να τις ανταλλάξουμε με το σχολείο που είμαστε ζευγάρι. Σκεφτήκαμε ότι αρχικά στην Ελλάδα ως ναυτική χώρα που είμαστε το έθιμο πρόσταζε να στολίζουμε καραβάκια και αργότερα επί ‘Οθωνα ήρθε το έθιμο του έλατου. Κάθε νήπιο χρησιμοποιώντας σφουγγάρια τύπωσαν το καραβάκι στη κάρτα, το στόλισαν με τη χρήση μπατονέτας και φυσικά έγραψαν μέσα την ευχή “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ”. Μέσω αυτής της δραστηριότητας εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την Ελλάδα, χρησιμοποιήσαν διαφορετικές εικαστικές τεχνικές, ξαναθυμήθηκαν τα σχήματα, το μοτίβο καθώς στόλιζαν το καραβάκι και εξοικειώθηκαν με τη γραφή.
Έπειτα, έπρεπε να ταχυδρομηθούν οι κάρτες, να μια σπουδαία ευκαιρία για τη γενιά της τεχνολογίας να γνωρίσουν το ταχυδρομείο και την αλληλογραφία. Επειδή δεν ήταν εύκολο να επισκεφθούμε το ταχυδρομείο της περιοχής δείξαμε μέσω του διαδικτύου στα παιδιά το κατάστημα ΕΛΤΑ και το ταχυδρομικό κουτί. Εξηγήσαμε τη διαδικασία αποστολής ενός φακέλου και δείξαμε στα παιδιά τα γραμματόσημα, εξηγώντας ότι ανάλογα το τόπο αποστολής και το βάρος ενός γράμματος ανάλογο είναι και το κόστος των γραμματοσήμων.
Στον ψηφιακό τοίχο “padlet” αναρτήσαμε κι ένα βίντεο με τη κατασκευή της κάρτας από τα παιδιά. Δείτε το εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=WNf2JC4AvmE
Δ΄ΦΑΣΗ 1-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ2024 “ΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ”
Σε αυτή τη φάση χρειάστηκε η συμβολή των γονιών όπου μαζί με τα παιδιά τους έψαξαν είτε στο διαδίκτυο είτε ρωτώντας παππούδες και γιαγιάδες για ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο του τόπου τους. Οι μαθητές αφού έφεραν τις πληροφορίες στο σχολείο και τις παρουσίασαν, επιλέξαμε να αναρτήσουμε στο ψηφιακό τοίχο “padlet” το έθιμο από την Άρτα “το κάψιμο του πουρναριού” καθώς κανένα άλλο ελληνικό νηπιαγωγείο δεν το είχε αναρτήσει. Βέβαια, αφιερώσαμε αρκετό χρόνο να δούμε τις αναρτήσεις τόσο των ελληνικών εθίμων όσο και των άλλων χωρών. Ακούσαμε τα ρουμάνικα κάλαντα,τα κρητικά κάλαντα, ευχές, το χριστουγεννιάτικο γλυκό της Μάλτας που μοιάζει με τις ελληνικές αυγόφετες, το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης της Λιθουανίας και τόσα άλλα.
Ε΄ΦΑΣΗ 15-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ”
Φτάνοντας στην ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού κάθε σχολείο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή canvas έπρεπε να γράψει μια ευχή για τα Χριστούγεννα. Έτσι όλοι μαζί από όλα τα νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Ευρώπης φτιάξαμε ένα ψηφιακό βιβλίο ευχών γραμμένο στα αγγλικά και βέβαια στη μητρική γλώσσα των μαθητών κάθε σχολείου.
Η ευχή του νηπιαγωγείου μας!
Ευχές από άλλα νηπιαγωγεία της Ρουμανίας, Λιθουανίας, Ιταλίας!
Η χαρά των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών όταν λάβαμε τις κάρτες από το νηπιαγωγείο Άνω Βολιμών και Θυρρείου ήταν απερίγραπτη.
Λόγω της απόστασης και του φόρτου στα ταχυδρομεία λόγω εορτών καθυστέρησαν οι κάρτες από το Νηπιαγωγείο Neziniukas. Θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση μόλις τις παραλάβουμε.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Νηπιαγωγείο Θυρρείου Αιτωλοακαρνανίας καθώς η κάρτα που έφτιαξαν τα παιδιά σχετίζεται με το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου που βρέθηκε σε ανασκαφές στη περιοχή και εκτίθεται στο Μουσείο Μεσολογγίου. Μάλιστα η κάρτα συνοδευόταν από QRcode, το οποίο αφού σκανάραμε μπορέσαμε να διαβάσουμε πληροφορίες για τη σημασία της κάρτας.
Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις πληροφορίες για το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου
https://qr.me-qr.com/mobile/pdf/644a2d09-a82d-40ee-95f5-4f3716d925c5
Η αξία αυτού του προγράμματος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς είναι ανεκτίμητη. Ελπίζουμε στο μέλλον να συμμετάσχει το σχολείο μας σε τέτοιου είδους προγράμματα.