Πολιτιστικό πρόγραμμα “Ας αρχίσουν οι χοροί” Μάρτιος 2016

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε Μάρτη- Απρίλη 2016. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα αν και λίγοι είχαν κάποια επαφή με την ελληνική παράδοση, τις στολές, τα μουσικά όργανα, τους χορούς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι: μέθοδος project, καταιγισμός ιδεών, ομαδοσυνεργατκή μάθηση, διατύπωση ερωτημάτων, καταμερισμός εργασιών.

Η παρουσίαση του προγράμματος συνδυάστηκε με την γιορτή για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών και ενδιάμεσα στα ποιήματα των παιδιών παρουσιάσαμε και τους χορούς που μάθαμε. Το πρόγραμμα επειδή ενθουσίασε τα παιδιά συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, όπου είχαμε την χαρά να μας επισκεφτούν οι γυναίκες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καματερού «Το Γκιορντάνι». Μας παρουσίασαν την τοπική στολή, που φορούσε μια όμορφη κοπέλα, μας έμαθαν έναν τοπικό αποκριάτικο  χορό τον «Λίδουρα»  , μας έδειξαν διάφορα κομμάτια από φορεσιές, που φόρεσαν και τα παιδιά και ενθουσιάστηκαν και μας έδειξαν και βίντεο από παραστάσεις του Συλλόγου.

Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι" Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι"P4150444 Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι" Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι" Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι" Ιδιοκτησία Συλλόγου "Το Γκιορντάνι"

Ενδεικτικά οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:

1) Γνωριμία με παραδοσιακές στολές ανά περιοχή και εξοικείωση με περιοχές της Ελλάδας στο χάρτη.

Στολές ανάπεριοχή της Ελλάδας

2) Γνωριμία με παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακά μουσικά όργανα μέσα από κάποια κινητικά παιχνίδια, αντιστοίχηση εικόνων οργάνων με τις λέξεις τους,  κατασκευή μουσικού οργάνου.

P3310348 P3310349 P3310350 P3310351 P3310352 P3310353 P3240340 P3240329 P3240328Κρητική λύρα

 

3) Παιχνίδια με λέξεις, γράμματα και αριθμούς σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Αντιστοιχίσαμε λέξεις από κομμάτια στολών με τις εικόνες τους, σειροθετήσαμε εικόνες από στολές ανάλογα με το μέγεθός τους κ. ά.

Βρίσκω τα κομμάτια της στολήςΒρίσκω τα κομμάτια της στολήςΒρίσκω τα κομμάτια της στολής

4) Γνωριμία με παραδοσιακά Ελληνικά παραμύθια, κυρίως του Γ. Μέγα και επίσκεψη στο Εθνικό Θέατρο για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης βασισμένης σε ένα παραμύθι του με τίτλο «Ο Σιμιγδαλένιος»

 

 

5) Εκμάθηση παραδοσιακών χορών, ένα από περίπου όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, έμαθαν «Ποδαράκι» από την περιοχή της Θράκης, «Μήλο μου κόκκινο» από την περιοχή της Μακεδονίας, «Ο Γιατρός» από την περιοχή της Ηπείρου, «Μπάλος» από την Νησιωτική Ελλάδα και «Ζερβόδεξος» από την περιοχή της Κρήτης.

Χορός Ζερβόδεξος

6) Δημιουργήσαμε πολύ όμορφες παραδοσιακές ζώνες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τις εκτυπώσαμε και τις στολίσαμε, φτιάξαμε με διάφορα υλικά μια ποδιά ο καθένας, διακοσμήσαμε όπως ήθελε ο καθένας ένα γιλέκο, ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε ένα ωραίο κάδρο το έργο τέχνης «Η Μεγαρίτισσα» του Γ. Τσαρούχη.

"Μεγαρίτισσα""Μεγαρίτισσα""Μεγαρίτισσα"ΖώνηΖώνηΠρόσκληση 25 ΜαρτίουΠρόσκληση 25 Μαρτίου

 

 

Χαρήκαμε πολύ γιατί τα παιδιά έδειξαν μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό για το θέμα του προγράμματος, το οποίο μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Πέρασαν υπέροχα και μαζί με εκείνα και εμείς!!!

1 σχόλιο στο “Πολιτιστικό πρόγραμμα “Ας αρχίσουν οι χοροί” Μάρτιος 2016

  1. Ο/Η ΔΡΥΜΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ λέει:

    Πολύ καλό πρόγραμμα, μπράβο κορίτσια!!!