Φέτος οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου μας στη θεματική για τη γιορτή του Πάσχα έμαθαν τί γιορτάζουμε, διαβάσαμε ιστορίες από τη “Βίβλο για παιδιά” από τη ζωή του Χριστού. Επίσης, γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν τον εορτασμό του Πάσχα και έφτιαξαν πασχαλινές κατασκευές.
Κατασκεύασαν κάρτα κοτούλα στην οποία έγραψαν “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ” εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο και τις δεξιότητες γραφής.
Οι λαγοί κατασκευάστηκαν από ξύλινα κουτάλια μιας χρήσης ,που βάφτηκαν μπλε από τα αγόρια και ροζ από τα κορίτσια. έκοψαν και κόλλησαν αυτιά και πον πον.
Οι μαθητές ζωγράφισαν τον Εσταυρωμένο, κόλλησαν τα γλωσσοπίεστρα και έτοιμο το καδράκι!
Πάσχα στο νηπιαγωγείο χωρίς πασχαλινό καλάθι δεν γίνεται. Τα παιδιά έκοψαν τα κομμάτια του λαγού και έβαψαν κίτρινο το χάρτινο πιάτο. Το καλάθι γέμισε με κόκκινο αυγό που βάψαμε όλοι μαζί στο σχολείο και με ένα “Λαζαράκι” που επίσης φτιάξαμε στο σχολείο γιατί είμαστε και καταπληκτικοί ζαχαροπλάστες και αγαπάμε και τη παράδοση …. αφού ο λαός λέει: “Όποιος Λάζαρο δεν φτιάξει ….το ψωμί δεν θα χορτάσει!”. Φυσικά μάθαμε τα κάλαντα του Λάζαρου, άκουσαν τα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στο διαδίκτυο παρακολούθησαν τις “Λαζαρίνες”.
Η συνταγή σε εικονόλεξο “διαβάστηκε” από τους μαθητές και μέτρησαν τις ποσότητες των υλικών. Τέλος κάθε παιδί έπλασε το “Λαζαράκι” του και κάρφωσε δυο γαρίφαλλα για μάτια.
Η βαφή των αυγών περιλάμβανε τη μέτρηση των ποσοτήτων νερού, ξυδιού και τη μίξη της βαφής , κάθε παιδί τοποθετούσε το αυγό του στη βαφή. Με το μεγεθυντικό φακό οι μαθητές παρατήρησαν τους πόρους του αυγού και έτσι λύθηκε η απορία “Πως βάφεται το αυγό”. Τέθηκε το ερώτημα στους μαθητές “Τι θα συμβεί αν τυλίξουμε με μεμβράνη το αυγό; Θα απορροφήσει βαφή;” . Άλλοι απάντησαν θετικά και άλλοι αρνητικά. Πραγματοποιήθηκε η δοκιμή και παρατήρησαν ότι δεν βάφτηκε το αυγό. Το πείραμα άρεσε πολύ στα παιδιά.

Ύστερα από τόση γνώση, εργασία και “κούραση” τη τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές ανταμείφθηκαν με μια πασχαλίτσα γεμάτη γλυκίσματα.
Επίσης, διαβάσαμε ιστορίες σχετικές με το θέμα και παίξαμε πολλά παιχνίδια, όπως το “Πιάσε όσα πιο πολλά αυγά μπορείς”, κατά το οποίο τα παιδιά ανά ζεύγη έπρεπε με μία τσιμπίδα ο καθένας να πάρει από το καλαθάκι με τα μικρά αυγά από φελιζόλ όσα περισσότερα μπορούσε σε ένα λεπτό. Το παιχνίδι ενθουσίασε τα παιδιά και ήταν μια υπέροχη άσκηση λεπτής κινητικότητας και συντονισμού χεριού- ματιού. 








