Μαθαίνουμε να φροντίζουμε τα δοντάκια μας

Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με ένα πολύ σημαντικό θέμα: την υγιεινή των δοντιών.

Αρχικά συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να διατηρούμε τα δόντια μας γερά και καθαρά και μιλήσαμε για τις τροφές που βοηθούν τα δοντάκια μας αλλά και για εκείνες που μπορεί να τα βλάψουν.

att.D5AqL cFc2aqR7OrWnwbvby g7jlL8xfIHhJVIu7ROc 2

att.Gp0ycKQll8f LmjPQPJ4SIIUtYceYFKy4xb jhwkbx0 1Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα ταξινόμησης εικόνων τροφών. Τοποθέτησαν τις τροφές στο γελαστό δοντάκι (τροφές που κάνουν καλό στα δόντια) και στο λυπημένο δοντάκι (τροφές που δεν είναι καλές για τα δόντια μας).

Έπειτα κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του ατομικό γελαστό δοντάκι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Τέλος, κατασκευάσαμε μια οδοντοστοιχία και δείξαμε στην πράξη πώς πρέπει να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας , ώστε να τα κρατάμε πάντα καθαρά και υγιή.

att.kwsSj2a Iwo2I0JRUqF6F50M0f8RH ChhhDwtZFfSwA

att.G3EGI5vaLn6Q0QgVOzYLYBSoHOvfwfTG6EvwJfnzRBEatt.OmM9DVZvWyB43zZ2O4iDmJv1pdfQMaQTdZoeXZ07ivcΜέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να  φροντίζουμε  καθημερινά το όμορφο χαμόγελο μας!!

Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

att.cVYQIVvAVeIthqX7rRpuxd6g8xXmzpARdl8dry1dCIsΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε όμορφες και δημιουργικές δράσεις για να στείλουμε όλοι μαζί ένα δυνατό μήνυμα: Λέμε ΟΧΙ στο bullying και ΝΑΙ στη φιλία και την αγάπη!

att.J81h6wDTS6IeLxKcQcJVbdtcDrmq2YdtFV2WpSxvE1U

 

Τα παιδιά αποτύπωσαν τα χεράκια τους με χρώματα, δημιουργώντας μια πολύχρωμη αφίσα γεμάτη αποτυπώματα. Κάθε χέρι συμβολίζει τη στήριξη, τη συνεργασία και τη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι. Γράψαμε συνθήματα όπως «Συνεργασία», «Αγάπη» και «Φιλία», δείχνοντας πως αυτές οι αξίες είναι το πιο δυνατό μας όπλο απέναντι στον εκφοβισμό.

Επιπλέον, φτιάξαμε κατασκευές και ζωγραφιές με καρδιές και παιδικές φιγούρες που κρατιούνται χέρι-χέρι γύρω από τη γη. Με αυτόν τον τρόπο δείξαμε πως όλα τα παιδιά, διαφορετικά αλλά ίσα, μπορούν να ζουν μαζί με σεβασμό και κατανόηση. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

att.WUJPs6i98RkAXJSPq1rpemfY 4AfPCdLL3taykWXaq8

att.qaw4iUP4OWFxSjmVYU8yU54peOqULJaJ2HiyfpPmU5Iatt.N7YmE89QxUdERjHRz4npZ6wPziItD9Ykom8MebJ4Gucatt.Ugk8o8cAcj20ZipXZN17yE3kGqREN0gHf83aTPXLTzgΔιαβάσαμε το βιβλίο “Τα χεράκια δεν χτυπάνε τα χεράκια αγαπάνε”είπαμε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας.
Φτιάξαμε το βάζο με τα ευγενικά και γλυκά λογάκια και το βάζο με τις λέξεις που πληγώνουν.

IMG 9082
Ταξινομήσαμε τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά από τις εικόνες που είχαμε μπροστά μας .

IMG 9076
Τέλος κάναμε ένα πείραμα “Το χτυπημένο μήλο” μία απλή ,αλλά ισχυρή μεταφορά για να βλέπουν οι μαθητές τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού πέρα από τα λόγια και τις πράξεις.

IMG 9081
Δύο μήλα εμφανισιακά ίδια ,στο ένα είπαμε λέξεις που πληγώνουν, τα παιδιά του μίλησαν άσχημα και στο άλλο είπανε ωραίες λέξεις τις οποίες καταγράψαμε στο χαρτί.Το πρώτο μήλο το χτύπησαν ,ενώ το δεύτερο όχι.Τα μήλα έμοιαζαν ακόμα ίδια ,όμως όταν ανοίξαμε και τα  δύο μήλα ,είδαμε ότι το ένα ήταν ωραίο και καθαρό στην όψη ,αλλά το άλλο είχε αλλάξει χρώμα ήταν μαυρισμένο.
Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι το μαυρισμένο μήλο είναι αυτό που συμβαίνει σε ένα παιδί όταν κάποιος συμμαθητής  του φέρεται άσχημα με λόγια ή πράξεις.Έτσι όπως ένα μήλο μπορεί “εξωτερικά” να είναι εντάξει ,όμως μέσα του είναι πληγωμένο ,έτσι και οι μαθητές που δέχονται εκφοβισμό μπορεί να μην δείχνουν πάντα τον πόνο τους.

Σχηματίσαμε με τα χέρια μας το σύνθημα ΜΙΛΑ Τώρα και είπαμε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλάμε όταν κάποιος μας ενοχλεί.

IMG 9084
IMG 9068IMG 9067IMG 9083Μέσα από τη δημιουργία, τη συζήτηση και τη συνεργασία, μάθαμε πως όταν μιλάμε, όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όταν δείχνουμε καλοσύνη, μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας έναν χώρο ασφαλή και χαρούμενο για όλους. Γιατί η δύναμη της αγάπης είναι πάντα πιο δυνατή από τον φόβο.

 

Η Άνοιξη ήρθε στην τάξη μας!!

IMG 9021

Σήμερα στην τάξη μας καλωσορίσαμε την όμορφη εποχή της Άνοιξης μέσα από δημιουργικές και χαρούμενες δραστηριότητες.

IMG 9048

IMG 9049IMG 9047Ξεκινήσαμε με μια ομαδική κατασκευή για την Άνοιξη, γεμάτη χρώματα και χελιδόνια, τα οποία είναι οι αγαπημένοι αγγελιοφόροι της εποχής.

IMG 9054

 

IMG 8997IMG 9003IMG 9002IMG 9001Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα χελιδονίσματα, τα παραδοσιακά κάλαντα της Άνοιξης, και γνωρίσαμε το όμορφο αυτό έθιμο που τραγουδούσαν παλιά τα παιδιά για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

IMG 9059

Στη γλώσσα παίξαμε με τις λέξεις και κάναμε ανασύνθεση των λέξεων:

  • άνοιξη
  • χελιδόνι
  • Μάρτιος
  • IMG 9063

IMG 9064 IMG 9065
IMG 9056IMG 9052Μάθαμε επίσης την παροιμία:

«Μάρτης είναι, χάδια κάνει και πότε πότε κλαίει»

και την αποτυπώσαμε με τις δικές μας ζωγραφιές.

IMG 9066Στα μαθηματικά εξασκηθήκαμε στους αριθμούς, τοποθετώντας τόσα χελιδόνια όσα και ο αντίστοιχος αριθμός.

IMG 9060

IMG 9061 Τέλος, φτιάξαμε τα δικά μας μαρτάκια, τα παραδοσιακά βραχιολάκια του Μαρτίου, για να μας προστατεύουν από τον πρώτο ανοιξιάτικο ήλιο!

IMG 9051

IMG 9050 att.BMSKOf5cQj6WkdnfBxyCuP8dIE5Gpn iaOv 3GPxNOc 1Μια μέρα γεμάτη μάθηση, δημιουργία και ανοιξιάτικη διάθεση!