Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

19 Μαϊου: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

genoktonia pontion

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς

αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Στις 19 Μαϊου του 1919 οι νεότουρκοι με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκαν στην Σαμψούντα και άρχισαν τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού. Είχαν ήδη ξεκινήσει οι απειλές, ύστερα ήρθαν οι δολοφονίες μεμονωμένων ατόμων. Πλέον οι νεότουρκοι είχαν βάλει όμως εμπρός το δεύτερο στάδιο του σχεδίου εξόντωσης. Μαζικές εκτελέσεις, σπίτια, καταστήματα, χωριά ολόκληρα, συνοικίες πόλεων. Τα θύματα υπολογίζονται σε 353.000. Βρέφη, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι.

Το σχέδιο εξόντωσης διήρκεσε επτά χρόνια. Από το 1916 ως το 1923.

400.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα, χιλιάδες, άγνωστο πόσοι βρήκαν καταφύγιο στο βορά, στις περιοχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Σε πείσμα όλων οι Πόντιοι και ο Πόντος αναστήθηκαν στην νέα πατρίδα, στην παλιά Ελλάδα. Έγιναν το νέο αίμα της παλιάς πατρίδας. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα. Έδωσαν πνοή σε περιοχές ολόκληρες, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του νεώτερου ελληνικού κράτους, σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.