Πολλές ήταν οι «εξωσχολικές» δράσεις και δραστηριότητες στις οποίες πήραμε μέρος φέτος. Και επειδή τις περισσότερες τις έχουμε ξεχάσει, ας τις θυμηθούμε μαζί:
1. Πρώτη μας επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Με τα πόδια και με βροχούλα φτάσαμε ως το πανέμορφο νεοκλασικό διώροφο στον Άγιο Νικόλα, όπου η διευθύντρια των ΓΑΚ, η κυρία Μηλίτση μας ξενάγησε στην έκθεση για τους Αρμένιους πρόσφυγες του 1922 στην Καλαμάτα μέσα από έγγραφα και επιστολές.
2.Στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο επισκεφτήκαμε τις εκθέσεις που είχε οργανώσει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης μας για την Μικρασιατική καταστροφή και τους Προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλαμάτας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και με την Ιστορία αλλά και με το χώρο της βιβλιοθήκης.
3. Συμμετοχή στο Διαγωνισμό – παιχνίδι της Βιβλιοθήκης
Και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, παίρνουμε μέρος και στο διαγωνισμό – παιχνίδι της Βιβλιοθήκης για τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρασία, τη γλώσσα τους, τα γεγονότα που ανέτρεψαν τη ζωή τους . Για καλύτερη προετοιμασία κάνουμε και «μεταμεσονύκτια προπόνηση» στο σχολείο.
4.Τα Χριστούγεννα στην πλατεία Καλαμάτας
Ευκαιρίας δοθείσης χαρήκαμε και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πλατεία.
5. Συμμετοχή στα Πολιτιστικά Προγράμματα
Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γ1 και Γ2 ασχοληθήκαμε με την προσφυγιά των χριστιανών και των μουσουλμάνων, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης. Διαβάσαμε βιβλία, κάναμε κολάζ, δημιουργήσαμε εικαστικές απεικονίσεις, τραγουδήσαμε, χορέψαμε και ταξιδέψαμε το σχέδιο μας, «Είμαστε και οι δυο εγγόνια της Λοζάνης», ως τη Χαλκίδα, όπου πήραμε μέρος στο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.
6.Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CROCUS
Οι μαθητές και μαθήτριες του Γ4, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CROCUS φυτέψαμε κρόκους στο παρτέρι δίπλα στη σκάλα εισόδου του σχολείου μας, στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Οι κίτρινοι κρόκοι θα ανθίζουν κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ, που φορούσαν οι Εβραίοι για να ξεχωρίζουν, πριν εξοντωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
7.Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BUTTERFLY
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ3, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BUTTERFLY ζωγράφισαν τις πεταλούδες που στολίζουν την αίθουσα εκδηλώσεων ,στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Ήταν ο δικός μας τρόπος για να στείλουμε το μήνυμα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» στον πόλεμο, το ναζισμό, τη βία και τις προκαταλήψεις.
8.Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία
Όλα τα τμήματα της Γ μαζί με μαθητές της Α, στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο « Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία», ασχοληθήκαμε με τις ονομασίες των οδών της γειτονιάς μας, βρίσκοντας στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των προσώπων που τιμώνται με αυτόν τον τρόπο από το Δήμο και τους συμπολίτες μας.
9.Στην Έκθεση των μαθητών των ΕΠΑΛ
Η προτελευταία μας επίσκεψη, πάλι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, αφορούσε την Έκθεση των μαθητών των ΕΠΑΛ Καλαμάτας και Μεσσήνης.
10.Στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Τελευταία επίσκεψή μας, πριν τη διήμερη, η Αρχαία Μεσσήνη και το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. . Οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθήσαμε πρώτη φορά αρχαίο δράμα . Μαγευτήκαμε από το χώρο, μπερδευτήκαμε από τις Φοίνισσες, αλλά εντυπωσιαστήκαμε από τους Άγγλους φοιτητές και την παράστασή τους.
11. Οι αφίσες μας
Δείτε και τις αφίσες που φιλοτέχνησαν μαθήτριες και μαθητές του Γ1, στο μάθημα της Γλώσσας. Με προβληματισμό και φαντασία ο Άγγελος, η Ευαγγελία, η Ελένη ζωγράφισαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τις γυναικοκτονίες.
Καλό καλοκαίρι.
Σκαλτσά Κλεοπάτρα