Φίλοι επισκέπτες, καλωσήλθατε στο 3o Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Η ιστοσελίδα του σχολείου μας δημιουργήθηκε με σκοπό την ουσιαστική επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας. Η περιήγησή σας σε αυτή, θα σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για το εκπαιδευτικό μας έργο, καθώς και για τις ποικίλες δράσεις στις οποίες συμμετέχει το σχολείο μας.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!

Ο Διευθυντής

Νταβέας Θεμιστοκλής

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

     Το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας βρίσκεται στο συγκρότημα σχολικών κτιρίων επί της Βασιλέως Γεωργίου και Λακωνικής. Συστεγάζεται με το 5ο Λύκειο. Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.
     Στο Σχολείο μας λειτουργούν και «Τμήματα Ένταξης», που αφορούν τους μαθητές οι οποίοι έχουν διάγνωση από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και χρήζουν της ανάγκης παρακολούθησης μαθημάτων τμήματος ένταξης. Στα «Τμήματα Ένταξης» οι μαθητές εκτός από την παρακολούθηση του κανονικού προγράμματος μαθημάτων παρακολουθούν τα βασικά μαθήματα (φιλολογικά, μαθηματικά και φυσικών επιστημών) σε επιπλέον ώρες και…. (περισσότερα ΕΔΩ).
Ιστορικά στοιχεία
      Το 3ο γυμνάσιο Καλαμάτας είναι μετεξέλιξη άλλων σχολείων.Το Β΄ γυμνάσιο αρένων Καλαμάτας (1921-1933) μετεξελίχθηκε σε γυμνάσιο θήλεων.Το 1976, το γυμνάσιο θήλεων (εξατάξιο) έγινε 3ο γυμνάσιο θήλεων (τριτάξιο) και 3ο λύκειο θήλεων (τριτάξιο), μέχρι το 1979, οπότε τα σχολεία έγιναν μικτά και λειτουργούν μέχρι σήμερα ως 3ο γυμνάσιο Καλαμάτας (τριτάξιο) και 3ο λύκειο Καλαμάτας (τριτάξιο).
 (Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Μεσσηνίας)
Αεροφωτογραφία   1b
 

Ω.Π. από Δευτέρα 18.11.2024 έως Παρασκευή 22.11.2024



Λήψη αρχείου

Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Γενικό)

Το συνολικό πρόγραμμα παραμένει ​ σταθερό, ενδέχεται όμως να υπάρξουν εσωτερικές αλλαγές στη σειρά των μαθημάτων μέσα στην ημέρα.



Λήψη αρχείου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, 13 μαθητές της Β΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Πόλης μας.

Ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO,  το σχολείο μας συμμετείχε στην Πρωτοβουλία με τίτλο «Χάρισε ένα ποίημα» /”Gift a poem”, σαν έναν τρόπο ανάμνησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης της 21ης Μαρτίου (που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999). Η δράση αυτή προτάθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 70ης επετείου του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, από την  Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ίδρυμα Zbigniew Herbert, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASP net στην UNESCO.

Οι μαθητές μας επέλεξαν μόνοι τους ποιήματα γνωστών Ελλήνων Ποιητών , και αφού τα απήγγειλαν τα χάρισαν με ιδιαίτερη συγκίνηση στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου που μας υποδέχθηκαν θερμά και μας ξενάγησαν στις όμορφες γωνιές του σχολείου τους.

Τα Ποιήματα που επέλεξαν ήταν:

  1. Γ. Ρίτσος, «Ειρήνη»
  2. Γ. Δροσίνης, «Τι θέλω»
  3. Κ.Π. Καβάφης, “Ιθάκη”
  4. Ν. Βρεττάκος, «Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος»
  5. Ο. Ελύτης, «Το τρελοβάπορο»
  6. Μ. Πολυδούρη, «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες»
  7. Δ. Σολωμός, «Ο Πειρασμός»
  8. Τ. Λειβαδίτης, «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ»
  9. Χ. Γκιμπράν, «Όταν η αγάπη σε καλεί»
  10. Κ.Π. Καβάφης, «Όσο μπορείς»
  11. Χ. Λ. Μπόρχες, «Ποίημα στους φίλους»
  12. Μελισσάνθη, «Πιστεύω»
  13. Κ. Δημουλά, «Ασυμβίβαστα»

433703150 421950330234723 2484275738863439936 n 431210736 1784965645318507 2249868236565352894 n 433703269 2347065428815829 3628108605460787801 n 433654119 1370461713663456 2567005359239336924 n

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Λήψη αρχείου

Ευχές από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ευχές1

Χριστούγεννα στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Έντονο εορταστικό πνέυμα επικρατούσε στο σχολείο μας τις τελευταίες ημέρες πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Οι μαθητές έφτιαξαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες από ανακυκλωμένα ή φυσικά υλικά, έστειλαν κάρτες και ευχές σε Ευρωπαϊκά σχολεία- συνεργάτες, τραγούδησαν Κάλαντα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, είδαν Χριστουγεννιάτικες ταινίες κ.ά.

Την τελευταία ημέρα ολοι μαζί τραγουδήσαμε τραγούδια στην πλατεία του σχολείου, ο Άγιος-Βασίλης μοίρασε γλυκά σε όλους τους μαθητές και η χορωδία επισέφθηκε τον Δήμαρχο της Πόλης.

https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&v=301600625620608

XMAs23  Xmas231

 

Ενισχυτική Διδασκαλία Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2023-2024

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ και ΕΔΩ την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής.

Φυσική Γ’ Γυμνασίου – Τα οξέα

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου μας Αθανασία Λεβεντοπούλου και Γιάννης Λεβεντόπουλος πως επιδρούν τα οξέα όταν έρθουν σε επαφή με άλλα συστατικά.

 

https://youtu.be/SpsPZeW3ycU

 

 

Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2022-2023)

ΕΔΩ το έγγραφο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ OUR GREEN HABITS

Πατήστε την παρακάτω εικόνα, για να δείτε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το τρέχον σχολικό έτος.

logo Green habits

Sites εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, το τρέχον σχολικό έτος, εκπαιδευτικοί του σχολείου δημιούργησαν δικά τους sites που περιέχουν εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό. (εφαρμογή της πρακτικής της ανεστραμμένης τάξης).

 

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Γαλλικά

Φυσική

Φυσική Τμήμα Ένταξης

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ή ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄

Πολλές ήταν οι «εξωσχολικές» δράσεις και  δραστηριότητες στις οποίες πήραμε μέρος φέτος. Και επειδή τις περισσότερες τις έχουμε ξεχάσει, ας τις θυμηθούμε μαζί:

1. Πρώτη μας επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

φωτο1Με τα πόδια και με βροχούλα φτάσαμε ως το πανέμορφο νεοκλασικό διώροφο στον Άγιο Νικόλα, όπου η διευθύντρια των ΓΑΚ, η κυρία Μηλίτση μας ξενάγησε στην έκθεση για τους Αρμένιους πρόσφυγες του 1922 στην Καλαμάτα μέσα από έγγραφα και επιστολές.

 

2.Στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

φωτο2 φωτο3 φωτο4Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο  επισκεφτήκαμε τις εκθέσεις που είχε οργανώσει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης μας για την Μικρασιατική καταστροφή και τους Προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλαμάτας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και με την Ιστορία αλλά και με το χώρο της βιβλιοθήκης.

 

3. Συμμετοχή στο Διαγωνισμό – παιχνίδι της Βιβλιοθήκης

φωτο5 φωτο6Και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, παίρνουμε μέρος και στο διαγωνισμό – παιχνίδι της Βιβλιοθήκης για τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρασία, τη γλώσσα τους, τα γεγονότα που ανέτρεψαν τη ζωή τους . Για καλύτερη προετοιμασία κάνουμε και «μεταμεσονύκτια προπόνηση» στο σχολείο.φωτο7

 

 

4.Τα Χριστούγεννα στην πλατεία Καλαμάτας

φωτο8Ευκαιρίας δοθείσης χαρήκαμε και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πλατεία.

 

 

5. Συμμετοχή στα Πολιτιστικά Προγράμματα

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, φωτο14οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γ1 και Γ2 ασχοληθήκαμε με την προσφυγιά των χριστιανών και των μουσουλμάνων, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης. Διαβάσαμε βιβλία, φωτο9 φωτο10  κάναμε κολάζ, φωτο11 δημιουργήσαμε εικαστικές απεικονίσεις, φωτο12 τραγουδήσαμε, χορέψαμε και ταξιδέψαμε το σχέδιο μας, «Είμαστε και οι δυο εγγόνια της Λοζάνης», ως τη Χαλκίδα,φωτο13 όπου πήραμε μέρος στο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. φωτο15

 

6.Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CROCUS

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γ4, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CROCUS φυτέψαμε κρόκους στο παρτέρι δίπλα στη σκάλα εισόδου του σχολείου μας, φωτο16 στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. φωτο17 Οι κίτρινοι κρόκοι θα ανθίζουν κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ, που φορούσαν οι Εβραίοι για να ξεχωρίζουν, πριν εξοντωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

7.Στο  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BUTTERFLY

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ3, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BUTTERFLY ζωγράφισαν τις πεταλούδες φωτο18 που στολίζουν την αίθουσα εκδηλώσεων ,στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Ήταν ο δικός μας τρόπος για να στείλουμε το μήνυμα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» στον πόλεμο, το ναζισμό, τη βία και τις προκαταλήψεις.

 

8.Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία

Όλα τα τμήματα της Γ μαζί με μαθητές της Α, στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο « Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία», ασχοληθήκαμε με τις ονομασίες των οδών της γειτονιάς μας, βρίσκοντας στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των προσώπων που τιμώνται με αυτόν τον τρόπο από το Δήμο και τους συμπολίτες μας.

 

9.Στην Έκθεση των μαθητών των ΕΠΑΛ

Η προτελευταία μας επίσκεψη, πάλι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, αφορούσε την Έκθεση των μαθητών των ΕΠΑΛ Καλαμάτας και Μεσσήνης.

 

10.Στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Τελευταία επίσκεψή μας, πριν τη διήμερη, η Αρχαία Μεσσήνη και το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.φωτο19 . Οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθήσαμε πρώτη φορά αρχαίο δράμα . Μαγευτήκαμε από το χώρο, φωτο20 μπερδευτήκαμε από τις Φοίνισσες, φωτο21αλλά εντυπωσιαστήκαμε από τους Άγγλους φοιτητές  και την παράστασή τους.

 

11. Οι αφίσες μας

Δείτε και τις αφίσες που φιλοτέχνησαν μαθήτριες και μαθητές του Γ1, στο μάθημα της Γλώσσας.φωτο22 Με προβληματισμό και φαντασία ο Άγγελος,   η Ευαγγελία, η Ελένη  ζωγράφισαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τις γυναικοκτονίες. φωτο23

 

Καλό καλοκαίρι. φωτο24

Σκαλτσά Κλεοπάτρα


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων