9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

      Αποχαιρετώντας τον Σεπτέμβριο, το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της 9ης Πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού, αφιερωμένης στη φυσική δραστηριότητα. Η υλοποίηση αθλητικών δράσεων είχε στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άσκησης. Φυσική δραστηριότητα είναι κάθε κίνηση του σώματος για την οποία απαιτείται κατανάλωση ενέργειας και, επομένως, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Η συστηματική σωματική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και άλλων νοσημάτων. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, ενώ σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και μακροζωία.
Αντίθετα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (π.χ., παρακολούθηση τηλεόρασης) σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 κ.ά.
Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εργασίας, τις οικιακές εργασίες και τις καθημερινές μετακινήσεις, κάθε δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο. Εδώ ανήκει και η άσκηση. Πρόκειται για κάθε δραστηριότητα προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη, που αποσκοπεί στη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα, τη γυμναστική, τον χορό κ.ά. Η άσκηση βοηθάει το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση. Η φυσική δραστηριότητα δυναμώνει τους μύες του σώματος, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την οστική μας μάζα (κάνει τα κόκκαλα πιο γερά). Βελτιώνει τον μεταβολισμό διατηρεί δηλ. την ισορροπία ανάμεσα στην ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές και στην ενέργεια που καταναλώνουμε κατά την άσκηση. Συμβάλλει στην αποβολή των βλαβερών ουσιών που λαμβάνουμε από τις «τροφές κακής ποιότητας». Βοηθούν να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Επιδρά θετικά στην καλή μας ψυχολογία, βελτιώνει σημαντικά την πνευματική και ψυχική μας υγεία.
Το σχολείο μας υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής Θεόφιλου Μελισσάρη, πραγματοποίησε ποικίλες δράσεις με προεξάρχουσα, εκείνη της ομαδικής συμμετοχής των μαθητών σε αθλήματα όπως, το βόλεϊ, το μπάσκετ κ.α. με τους μικρούς μας φίλους να ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα και να απολαμβάνουν μία ημέρα γεμάτη ζωντάνια, κίνηση και ενεργητικότητα.
Ένα πρώιμο διάλειμμα από την ενασχόληση με τα μαθήματα, ένα ξεχωριστό πρωινό όπου κοινή προσδοκία όλων μας είναι να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να αποκομίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης ανθρωπιστικής Παιδείας που προσφέρει ο αθλητισμός μέσω της συμμετοχής.

 

 

IMG 5639 6

IMG 5640 6 IMG 5638 7

 

IMG cace7b46388a841fc586006c95cc439f V

IMG 2a5f1b79669eb6d777510160cdefa191 V