Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού World Children’s Day

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ξεχωριστά δικαιώματα.
Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Αν και έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι η πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται παγκοσμίως και καθημερινά.
Το σχολείο μας με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής πραγματοποίησε διάφορες δράσεις. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα 40 πρώτα άρθρα της Σύμβασης και δημιούργησαν ένα κολάζ σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου. Επιπλέον οι μαθητές της Ε’ & ΣΤ’ Τάξης κατασκεύασαν ένα ψηφιακό βιβλίο!

World Children’s Day 2022 – digital book

Παρουσίαση – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού