Ομάδα Σκάκι του Σχολείου μας

22 Ιουλίου 2021 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Φέτος είναι μια χρονιά αποφοίτησης όχι μόνο για την έκτη δημοτικού αλλά και για την ομάδα σκακιού του σχολείου μας, μια ομάδα που ξεκίνησε με πείσμα το 2018 με τη συμμετοχή της στο τοπικό κύπελλο σχολείων Χαλανδρίου όπου κατετάγη τέταρτη για να συνεχίσει δυναμικά κατακτώντας τη δεύτερη θέση ένα χρόνο αργότερα, συμμετέχοντας παράλληλα και σε άλλα τοπικά τουρνουά σχολείων δημόσιων και ιδιωτικών.

Τα χρόνια του κορωνοϊού άλλαξαν τα δεδομένα στο σκάκι με τα πρωταθλήματα να γίνονται  πλέον διαδικτυακά. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε  σε 2 πανελλήνια πρωταθλήματα με πιο πρόσφατο  το Πανελλήνιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων όπου και  ήταν το μοναδικό δημόσιο σχολείο που κατάφερε να κατεβάσει ομάδα σε όλη τη Βόρεια Αθήνα και ένα από τα ελάχιστα της Αθήνας γενικότερα!

Σε αυτό το πρωτάθλημα πήραμε την 16η θέση σε σύνολο 42 ομάδων με δύο  νίκες επί του 1ου Αγίου Νικολάου Κρήτης και επί του Κολλεγίου Ψυχικού.

Και όλα αυτά μόνο με  λίγη  όρεξη για στρατηγικό παιχνίδι  και πολλή ομαδικότητα.

Στο σχολείο μας καταφέραμε να αφήσουμε όχι μόνο ένα κύπελλο αλλά και  ένα παράδειγμα συνεργασίας, επιμονής και ενδιαφέροντος για το άθλημα.

Από την ομάδα μένει τώρα μόνο η Ηώ Γραμμένου  και αποφοιτούν ο Αινείας Οτάκε, ο Μιχάλης Λιάσκας, ο Άγγελος Φρεσκάκης και ο Κωνσταντίνος Τζιούφας.

Παλιότερα μέλη της ομάδας συνεχίζουν ήδη τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο, ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου στο Βαρβάκειο, η Ιάνασσα Οτάκε στα Ανάβρυτα και η Ίνα Ντάφλα στο Γυμνάσιο Φιλοθέης.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι δύο παλαιότεροι απόφοιτοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου  υπήρξαν πολύ ξεχωριστοί σκακιστές!

Δέχτηκαν μάλιστα  να παραχωρήσουν στο σχολείο μας μια μικρή τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο Γιάννης Γεωργιάδης,  πρωταθλητής Ελλάδας το 2004 ήταν μαθητής του 3ου και απόφοιτος  του  σχολείου το 1999. Κατέκτησε τον τίτλο του ΙΜ και του GM ενώ ήταν πολλές φορές κυπελλούχος με την ομάδα του στην Ελλάδα και στην Ελβετία.

Όλα έδειχναν ότι θα τον κέρδιζε το σκάκι αλλά το σκάκι  έκανε … ισοπαλία με τις σπουδές του Γιάννη στο Πολυτεχνείο όπου τελικά σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Ξεκινώντας  από το Χαλάνδρι, σήμερα ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη σε μεγάλη ελβετική τράπεζα ενώ εξακολουθεί να παίζει σκάκι .

    

Ο Κώστας Ζήβας είναι απόφοιτος του σχολείου μας το 2007 και τρίτος Πανελληνιονίκης το 2009!

Αν και όταν ήταν στο δημοτικό ονειρευόταν να γίνει … παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι,   το σκάκι κατάφερε  με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο να  του ανοίξει παγκόσμιους δρόμους.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πάντειο, στο τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαικών σχέσεων  βρίσκοντας παραλληλισμούς των σχέσεων αυτών με τη στρατηγική του σκακιού .

Μετά όλα έμοιαζαν εύκολα. Μεταπτυχικές σπουδές με υποτροφία στο Cambridge και πάλι υπότροφος διδακτορικού στο Yale!

Προς το παρόν μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Αφετηρίες, σταθμοί, προορισμοί… Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου υπήρξε για όλα αυτά τα παιδιά μια αφετηρία, το σκάκι ένας, μεγαλύτερος ή μικρότερος σταθμός.

Όπως αναφέρει και ο Βαγγέλης Καμπούρης  « Το σκάκι είναι Πολιτισμός. Η μεγαλύτερη ομορφιά του παιχνιδιού αυτού είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες  … ενώ φέρνει κοντά ανθρώπους από κάθε οικονομική και κοινωνική τάξη.  Στον κόσμο της σκακιέρας επικρατεί δικαιοσύνη. Η τύχη δεν έχει καμία θέση. Οι παίκτες ξεκινούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από την πνευματική τους προσπάθεια. Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά που ασχολούνται με αυτό, καθώς μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούν δεξιότητες που θα χρειαστούν για να διακριθούν στην κοινωνία μας, όπως η πειθαρχία σκέψης, η συγκέντρωση,  η σοβαρότητα, η αναλυτική σκέψη, η ανάληψη προσωπικής ευθύνης ενώ ( …) μαθαίνουν να σκέφτονται και να υπολογίζουν πάντα τον αντίπαλο.»

    

       

Καλές παρτίδες  στη ζωή σας παιδιά!

  • Εκ μέρους της ομάδας , Λητώ Ιωαννίδη

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Σκακιστική άσκηση