Γλώσσες για Ανθρώπινες Αξίες

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας αποτελεί κόμβο του έργου Γλώσσες για Ανθρώπινες Αξίες (ΓΛΩΣΑΝΑΞ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον κύριο Γεώργιο Ανδρουλάκη και την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, έχουμε τη χαρά οι φοιτήτριες του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας (ΕΜΔΔΕΓΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη μας και να οργανώνουν το υλικό που θα αξιοποιηθεί στο έργο.

Το έργο στηρίζεται στην ιδέα ότι η εκμάθηση γλωσσών και η διατήρηση της πολυγλωσσίας μπορούν να αποτελέσουν οχήματα για την προώθηση ανθρώπινων αξιών, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η δημιουργικότητα, με τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: τον σεβασμό, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη.

Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός διττού κόμβου που θα αναδείξει πώς η έρευνα που παράγει αποτελεσματικές πολυγλωσσικές εφαρμογές, καινοτόμες μεθόδους, τεχνικές και πρωτοποριακά διδακτικά υλικά γλωσσικής εκπαίδευσης, επιδρά στην ενδυνάμωση των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών που τα αξιοποιούν στην πράξη.

Ο κόμβος θα έχει δύο διαστάσεις, μία ψηφιακή, σε διαδικτυακή πλατφόρμα, και μία υλική, φιλοξενούμενη στις εγκαταστάσεις δύο Συνεργαζόμενων Φορέων του έργου στον Βόλο, ένας εκ των οποίων είναι η βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Στο σύνολο οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι 16 (το ΕΜΔΔΕΓΠ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), δύο Δήμοι, τέσσερις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, επτά σχολεία (πέντε από αυτά σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές), ένας διεθνής οργανισμός προώθησης της πολυγλωσσίας και μια εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις επισκέψεις των σχολείων, το οπτικοακουστικό υλικό που θα παραχθεί και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου!!!!κομβοι1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *